Hirdetés

Az alvajárásról

Mindenkinek van elképzelése az alvajáróról, ahogy kinyújtott karral, üveges tekintettel lépked a háztetőn. A valóságban azonban az alvajárók egyszerű, hétköznapi dolgokat csinálnak, felöltöznek, levetkőznek, vagy akár átrendezik a szobát. Igaz, az üveges tekintet ekkor is jellemző.

alvászavar, alvajáró |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Az alvajárás bonyolult viselkedések sorozata, melynek során megváltozik a tudatállapot és az ítélőképesség. Általában az éjszaka első felében-harmadában fordul elő, a leggyakrabban gyermekkorban, 8-12 éves kor között, a pubertással pedig általában elmúlik. A felnőtteknek 4 százaléka szintén alvajáró.

Az alvajárásnak az esetek többségében genetikai okai vannak. Ha például az egyik szülő alvajáró, a gyermeküknek 45 százalékos az esélye, hogy ő is az lesz, míg mindkét szülő érintettsége esetén az esély már 60 százalékos.

Felnőttkorban a genetikai tényezőkön túl okozhatja pajzsmirigy-túltengés, migrénes fejfájás, fejsérülés és agyhártyagyulladás. Az apnoé is kockázati tényező. Fokozhatják a kockázatot gyógyszerek, különösen a pszichiátriai gyógyszerek.

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok az álmatlanság, a kevés alvás, a stressz, az időeltolódás, illetve az, ha valaki idegen helyen alszik, továbbá a túlzott alkoholfogyasztás, és a fűszeres, zsíros ételek fogyasztása.

A szem nyitva van, a pupillák tágak. Az alvajárónak üveges a tekintete, gyakran botorkálva, bizonytalanul jár. Gyermekkorban általában nem emlékszik az ember arra, hogy járkált álmában, felnőtteknél előfordul, hogy igen, sőt, néha egészen részletes beszámolókat is tudnak adni az alvajárók.

Az alvajárókra általában ártatlan cselekvések jellemzők, a bútorok átrendezése, öltözés, a ruhák szét- vagy összerakása. Az alvajárás azonban veszélyes is lehet, mind az illető, mind a környezete számára, különösen, ha az alvajáró főzni kezd, vagy autót vezetni. Van, aki erőszakos cselekményeket is elkövet.

A családtagok nagyon gyengéden és óvatosan tereljék vissza az illetőt az ágyba. Nem szabad hangosan rákiabálni, netán megrázni, hogy ébredjen fel.

Az alvajárók eleinte csak szórványosan, később rendszeresen nagy szénhidráttartalmú vagy zsíros ételeket fogyasztanak, amiktől nap közben óvakodniuk kell. A legfőbb probléma itt a súlygyarapodás.

Gyermekkorban az alvajárás általában nem szorul kezelésre, csak vigyázni kell, nehogy a gyerek kárt tegyen magában. Felnőtteknél egyéni elbírálás szükséges, az események gyakoriságától és súlyosságától függően.

A kezelés előtt először is válaszolni kell azokra a kérdésekre, hogy a páciens eleget alszik-e, nem érte-e az illetőt stressz. Néha életmódváltással megoldható a probléma. Ha nem, lehet jógával, meditációval, önhipnózissal próbálkozni. A súlyosabb, ön- és közveszélyes eseteknél szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek gyógyszeres kezelést igényelnek.

alvászavar, alvajáró

2017-12-09 10:37:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop