Hirdetés

Az álmatlanság néhány meglepő oka

Előfordult már, hogy a reggeli ébredéskor fáradtabbnak érzi magát, mint amikor este lefeküdt? Ha igen, valami zavarja az álmát. Vajon tudja-e, mi lehet az?

alvászavar, álmatlanság |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Az álmatlanságnak, nyugtalan alvásnak vannak nyilvánvaló okai, például az esti kávé, egy sivalkodó újszülött, netán egy hangosan doboló szomszéd. A rossz alvás magyarázata azonban nem mindig ennyire kézenfekvő.

Ha például zsibbad, szúr vagy viszket a lába, ha fekszik vagy ül, lehet, hogy ún. nyugtalan láb szindrómája van. Becslések szerint a felnőttek 5-15 százaléka panaszkodik erre, és a várandósság alatt a nők 19 százalékánál előfordul. Nem súlyos probléma, de az alvást zavarhatja.

Sokszor felébredünk éjszaka, de csak néhány percre, amire reggel már nem is emlékszünk, de az alvás nem segíti elő a pihenést.

A nem kielégítő alvás néhány nem mindennapi oka:

Állat az ágyban

Sokan engedik be házi kedvencüket maguk mellé az ágyba, de bizonyítékok támasztják alá, hogy ez zavarja az alvást.

A Mayo-klinikán végzett felmérés szerint a háziállatokkal alvók 53 százalékát zavarja a kis kedvenc túlzott közelsége. Ha krónikusan kialvatlan, de nem akarja kiűzni a hálószobából a kutyát vagy a macskát, ágyazzon meg neki az ágy előtt.

Alkoholfogyasztás lefekvés előtt

Ez sokakat meglep, mert a közvélekedés szerint az italtól elálmosodunk, sokan éppen azért hajtanak fel valamit este, hogy jobban tudjanak aludni. Szervezetünk azonban ennél sokkal bonyolultabban reagál az alkoholra, ami az alvás ritmusát zavarja meg. Eleinte nyugtatóként hat, de néhány óra múlva, amikor leesik a vér alkoholszintje, felébredünk. Ne fogyasszunk alkoholt lefekvés előtt 2-3 órával!

Nem felismert reflux-betegség

A reflux-betegségben (GERD) szenvedők gyakran találják kihívásnak az éjszakát. Amikor lefekszenek, a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ami gyomorégést, fájdalmat okoz. Van, aki magasabb párnával próbálkozik ilyenkor.

Gyakori, hogy a refluxra csak a kialvatlanság miatt terelődik a gyanú. Fontos, hogy a refluxos beteg kezeltesse magát.

Gyógyszerek, vitaminok, gyógyfüvek

Sokszor a gyógyszeres dobozban keresendő a rossz alvás oka. Gyakran használt gyógyszerek, például az asztmára szedett szteroidok vagy a magas vérnyomás elleni bétablokkolók is megzavarhatják az álmot. Bár narkotikumoknak nevezik a fájdalomcsillapító opiátokat, de ezek csak eleinte hatnak álmosítóan, később alvási apnoét okozhatnak. Ha krónikus alvászavarban szenved, amikor felkeresi az orvost, mondja el azt is, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen.

Fájdalom

Még az enyhe fájdalom is megzavarhatja az alvást, akkor is, ha nem annyira erős, hogy felébredjünk rá. Enyhe, de krónikus fájdalommal is forduljunk orvoshoz.

Kimerültség

Az álmosság nem azonos a kimerültséggel, biztos megfigyelte már, hogy ha nagy fizikai megerőltetés után szinte beesik az ágyba, képtelen elaludni. Függetlenül attól, hogy érzi magát, hagyni kell egy bizonyos időt lefekvés előtt, kicsit leereszteni, ezzel megkímélheti magát az ébren forgolódástól.

Számtalan más oka is lehet az alvászavarnak, a nem megfelelő hőmérsékletű hálószobától a különféle zavaró hangokon át a hőhullámokig. A legfontosabb, hogy ne hagyja annyiban, ha tartósan kialvatlannak érzi magát.

Kapcsolódó rovatok:
Pihenés, relaxáció
Szenvedélybetegségek
Reflux (GOR), GERD
Gyógyszerek
Fájdalom
Alvászavar

alvászavar, álmatlanság

2022-09-13 11:05:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop