Hirdetés

A nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma (RLS = Restless legs Syndrome) olyan idegrendszeri betegség, amelyre az alsó végtag mozgatására irányuló ellenállhatatlan kényszer jellemző, és gyakran társul kellemetlen, olykor kifejezetten fájdalmas érzéssel.

nyugtalan láb szindróma, RLS, restless leg |

InforMed Hírek14   InforMed | Oláh, Cs.


A betegség még nem kellőképpen ismert, és ez megnehezíti a tünetek azonosítását és a betegség kezelését.

Statisztikák szerint a 30 és 79 év közötti lakosság 10%-át érintheti, de ez a szám még ennél is magasabb lehet, mert a betegséget gyakran nem ismerik fel. A betegség nőknél gyakoribb, de az előfordulás mindkét nemnél az életkor előrehaladtával nő.

A betegek nehezen tudják körülírni, hogy mit is éreznek pontosan: általában szúró, viszkető, égő, a csontokban és a vénákban jelentkező fájdalomról számolnak be.

A panaszok általában az esti órákban – pihenéskor, lefekvéskor – jelentkeznek vagy fokozódnak. A betegek alvászavarral küszködnek: nehezen alszanak el, gyakran felébrednek.

A kialvatlanság miatt nappal álmosak, ami kihat másnap a teljesítményükre. A betegeket a betegség lelkileg is megviseli, mert a tünetek nagymértékben rontják az életminőségüket.

A 4 diagnosztikus alaptünet (mind a négynek jelen kell lennie a diagnózishoz)
  • A lábban tapasztalt kényelmetlen érzés, amely erős késztetést jelent a végtag mozgatására.
  • A kényelmetlen érzés a mozgatás hatására átmenetileg enyhül.
  • A tünetek nyugalmi állapotban – lefekvéskor, pihenéskor - fordulnak elő erőteljesebben.
  • A tünetek a nap folyamán egyre erősödnek, este pedig a legrosszabbak.
Megfelelő kezelés hatására a betegek képesek lesznek kényelmesen végigülni egy estét. Éjszaka alvásukat sem zavarja meg az ellenállhatatlan lábmozgatási kényszer.

Az orvostudomány még nem ismeri a betegség okát. A másodlagos RLS megbetegedések hátterében vashiány, végső stádiumban lévő vesebetegség, terhesség, cukorbetegség vagy Parkinson-kór is állhat, az elsődleges RLS megbetegedések 50%-a genetikai eredetű.

Figyeljünk oda környezetünkben élőkre és magunkra! Ha a nyugtalan láb szindróma négy fő tünetét együttesen érzékeljük magunkon, vagy a környezetünkben lévő idős embereken, tanácsos orvoshoz fordulni, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelést kapjon.

nyugtalan láb szindróma, RLS, restless leg

2016-06-16 19:11:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop