A horkolás figyelmeztető jel

A hangos horkolás több mint bosszúság az éjszakában. Jele lehet obstruktív alvási légzészavarnak, ennél a betegségnél az illető átmenetileg nem vesz levegőt az alvás folyamán. Ilyenkor jelentősen nő a szívelégtelenség és az agyvérzés kockázata.


Az alvási apnoe (légzésleállás), illetve az alvás alatti légzészavarok olyan téma, ami egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, illetve egyre jobban megismerjük a szívrohammal, agyvérzéssel és más keringési betegségekkel való kapcsolatát.

A szív-érrendszerre veszélyt jelentő tényezők felsorolásakor először a dohányzásra, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, a koleszterinre és a felmenők betegségeire gondolunk. Azonban most már tudjuk: nem szabad elfeledkezni a horkolással járó veszélyekről sem.

A horkolást az okozza, hogy a lágyszájpad és a nyelv elzárják a garatban a levegő útját. A kellemetlen hangot az adja, ahogy a levegő újra és újra áttöri ezt a blokkot.

Nem minden horkoló embernél lehet légzésleállást kimutatni. Vannak olyan vegyületek az agyban, amelyek feladata, hogy légzőmozgást váltsanak, ki, ezek néhány horkoló embernél nem működnek megfelelően. Az inger hiányában a légzés leáll. Ilyenkor gyorsan csökken a vérben az oxigén szintje, ami számos hormon, közöttük az adrenalin felszabadulását is kiváltja. Ezek a hormonok emelik a vérnyomást, és ritmuszavart idézhetnek elő a szívben, ami akár szívrohamhoz is vezethet.

Nem minden horkoló embernél zajlanak le ezek a folyamatok, de a kapcsolat meglehetősen szoros.

A horkolás és a szív-érrendszeri betegségek között kétirányú a kapcsolat: szívbeteg embereknél nagyobb valószínűséggel mutatható ki alvászavar is. A szívelégtelenség például vízvisszatartáshoz vezethet, a szervezetben maradó víz a szövetekben ödémát képez, többek között a garatban is.

Több vizsgálat felvettette már a horkolás és a szívbetegségek közötti kapcsolatot, de a legtöbb kutatás férfi beteganyagra épült. Egy nagy amerikai vizsgálat szerint azonban a horkoló nőknél is kétszer akkora a szívroham kockázata, mint azoknál a nőknél, akik soha nem horkolnak.

A hangosan horkoló embereknél apró ébredések is kimutathatók, ennek eredménye, hogy reggel fáradtan ébred. Ezen az állapoton csak ront a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a túlsúly.

A kezelésben a legfontosabb az állapot felismerése és a pontos diagnózis. Létezik egy kezelési mód, ami az együttműködők 90 %-ánál rendezi a tüneteket, ennek során egy készülék segítségével folyamatos pozitív nyomást hoznak létre a légutakban. Ezek a maszkok egy kis túlnyomás biztosításával megelőzik a légutak elzáródását.

A nem túl hangos horkolásnál azonban az is elegendő lehet, ha az illető az oldalára fordul.

| horkolás, alvási apnoé, légzésleállás
2009-02-19 20:08:31


Anyu, nem tudok aludni!

A gyermekorvosi rendelésen sok szülő panaszkodik gyermeke kóros alvási szokásairól. Nem csoda, hisz egy nyűgös, nyugtalan gyerek igen megterhelő tud lenni. Az anyák egy ...


Mit együnk és mit ne, hogy jól aludjunk?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ételt és italt, amelytől jobban tudunk aludni, valamint azokat az ételeket-italokat is, amelyeket jobb kerülni, ha egészséges, mé...


A horkolás figyelmeztető jel

A hangos horkolás több mint bosszúság az éjszakában. Jele lehet obstruktív alvási légzészavarnak, ennél a betegségnél az illető átmenetileg nem vesz levegőt az alv...


Miért vagyunk fáradtak?

A legnyilvánvalóbb okon kívül, azaz hogy nem alszunk eleget, számos betegség okozhat alvászavart, vagy éppen a fáradtság lehet az egyetlen tünete az ételallergiának va...


Az álmatlanság néhány meglepő oka

Előfordult már, hogy a reggeli ébredéskor fáradtabbnak érzi magát, mint amikor este lefeküdt? Ha igen, valami zavarja az álmát. Vajon tudja-e, mi lehet az?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^