A horkolás figyelmeztető jel

A hangos horkolás több mint bosszúság az éjszakában. Jele lehet obstruktív alvási légzészavarnak, ennél a betegségnél az illető átmenetileg nem vesz levegőt az alvás folyamán. Ilyenkor jelentősen nő a szívelégtelenség és az agyvérzés kockázata.

horkolás, alvási apnoe, légzésleállás | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Az alvási apnoe (légzésleállás), illetve az alvás alatti légzészavarok olyan téma, ami egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, illetve egyre jobban megismerjük a szívrohammal, agyvérzéssel és más keringési betegségekkel való kapcsolatát.

A szív-érrendszerre veszélyt jelentő tényezők felsorolásakor először a dohányzásra, cukorbetegségre, magas vérnyomásra, a koleszterinre és a felmenők betegségeire gondolunk. Azonban most már tudjuk: nem szabad elfeledkezni a horkolással járó veszélyekről sem.

A horkolást az okozza, hogy a lágyszájpad és a nyelv elzárják a garatban a levegő útját. A kellemetlen hangot az adja, ahogy a levegő újra és újra áttöri ezt a blokkot.

Nem minden horkoló embernél lehet légzésleállást kimutatni. Vannak olyan vegyületek az agyban, amelyek feladata, hogy légzőmozgást váltsanak, ki, ezek néhány horkoló embernél nem működnek megfelelően. Az inger hiányában a légzés leáll. Ilyenkor gyorsan csökken a vérben az oxigén szintje, ami számos hormon, közöttük az adrenalin felszabadulását is kiváltja. Ezek a hormonok emelik a vérnyomást, és ritmuszavart idézhetnek elő a szívben, ami akár szívrohamhoz is vezethet.

Nem minden horkoló embernél zajlanak le ezek a folyamatok, de a kapcsolat meglehetősen szoros.

A horkolás és a szív-érrendszeri betegségek között kétirányú a kapcsolat: szívbeteg embereknél nagyobb valószínűséggel mutatható ki alvászavar is. A szívelégtelenség például vízvisszatartáshoz vezethet, a szervezetben maradó víz a szövetekben ödémát képez, többek között a garatban is.

Több vizsgálat felvettette már a horkolás és a szívbetegségek közötti kapcsolatot, de a legtöbb kutatás férfi beteganyagra épült. Egy nagy amerikai vizsgálat szerint azonban a horkoló nőknél is kétszer akkora a szívroham kockázata, mint azoknál a nőknél, akik soha nem horkolnak.

A hangosan horkoló embereknél apró ébredések is kimutathatók, ennek eredménye, hogy reggel fáradtan ébred. Ezen az állapoton csak ront a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a túlsúly.

A kezelésben a legfontosabb az állapot felismerése és a pontos diagnózis. Létezik egy kezelési mód, ami az együttműködők 90 %-ánál rendezi a tüneteket, ennek során egy készülék segítségével folyamatos pozitív nyomást hoznak létre a légutakban. Ezek a maszkok egy kis túlnyomás biztosításával megelőzik a légutak elzáródását.

A nem túl hangos horkolásnál azonban az is elegendő lehet, ha az illető az oldalára fordul.

| horkolás, alvási apnoé, légzésleállás
2009-02-19 20:08:31


A horkolás figyelmeztető jel

A hangos horkolás több mint bosszúság az éjszakában. Jele lehet obstruktív alvási légzészavarnak, ennél a betegségnél az illető átmenetileg nem vesz levegőt az alv...


Miért vagyunk fáradtak?

A legnyilvánvalóbb okon kívül, azaz hogy nem alszunk eleget, számos betegség okozhat alvászavart, vagy éppen a fáradtság lehet az egyetlen tünete az ételallergiának va...


Az álmatlanság néhány meglepő oka

Előfordult már, hogy a reggeli ébredéskor fáradtabbnak érzi magát, mint amikor este lefeküdt? Ha igen, valami zavarja az álmát. Vajon tudja-e, mi lehet az?


Minden ötödik fiatal rosszul alszik a közösségi média miatt

Minden ötödik fiatal rendszeresen felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit a közösségi médián, s ezért jóval fáradékonyabbak, mint nyugodtan alvó társaik, ami nyomo...


A nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma (RLS = Restless legs Syndrome) olyan idegrendszeri betegség, amelyre az alsó végtag mozgatására irányuló ellenállhatatlan kényszer jellemző, ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^