Hirdetés

Tények és tévhitek a krónikus fájdalomról

Ha valakinek krónikus fájdalma van, gyakran annyira elkeseredett, hogy hajlandó mindent elhinni azért, csak hogy állapota javuljon. Sok esetben nehéz elválasztani a tényeket a tévhitektől, ezért előfordul, hogy a beteg még nagyobb bajba sodorja magát.

krónikus fájdalom, fájdalomcsillapítás |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Az alábbiakban közelebbről is megvizsgálunk néhány, a fájdalommal kapcsolatos vélekedést, vajon igaz-e.

Tévhit, hogy a krónikus fájdalom gyógyításához elegendő az okát gyógyítani

A dolog azért nem ilyen egyszerű. A krónikus fájdalommal orvoshoz kell fordulni, aki egy teljes kivizsgálás során meg tudja állapítani, kezelhető-e a probléma. Sok esetben azonban bonyolult a kiváltó ok és a fájdalom kapcsolata.

Előfordul, hogy az ok megszüntetése után is fennáll a fájdalom. Napjainkban kettős megközelítést alkalmaznak a szakemberek, egyfelől megszüntetik a kiváltó okot, de külön kezelik a fájdalmat is.

Tévhit, hogy a fájdalomra legjobb kezelés az ágynyugalom

Valaha valóban ez volt a megközelítés, de ez csak kivételes esetekben igaz, például sérülésnél. A legcélravezetőbb, ha a beteg megpróbál közel normális életritmus szerint élni, és az orvosi felügyelet mellett végzett mozgás igen fontos.

Tévhit, hogy a fájdalom az életkor előrehaladtával elkerülhetetlen

Sokan vélik úgy, hogy a fájdalom csupán az öregedés egyik jele, és nemigen lehet ellene tenni. Kétségtelenül igaz, hogy az öregedéssel gyakoribbak a fájdalmas betegségek, mint például az artritisz.

Ezeket azonban lehet kezelni, és a fájdalmat kordában tartani. Bármilyen idős is, ne nyugodjék bele a krónikus fájdalomba!

Tévhit, hogy az opiát tartalmú fájdalomcsillapítókra rá lehet szokni

Számtalan cikket lehet olvasni hírességekről, akik az opiátok rabjai lettek. Nem csoda hát, hogy sokan félnek krónikus fájdalom esetén ezekhez a szerekhez folyamodni.

Az igazság azonban az, hogy ha ezeket a fájdalomcsillapítókat korlátozott ideig szedjük, és betartjuk az előírásokat, igen csekély a valószínűsége a rászokásnak.

Tévhit, hogy az opiát tartalmú szerek tökéletesen gyógyítják a fájdalmat

Bár ezek igen hatékony gyógyszerek, nem csodapirulák, nem is minden típusú fájdalom ellen használhatók, ráadásul gyakran vannak mellékhatásaik.

A fizikai függőség sem addikció formájában jelentkezik, hanem úgy, hogy a szervezet hozzászokik, és magasabb dózisra lesz szükség. Arra is van bizonyíték, hogy az opiát tartalmú gyógyszerek krónikus fájdalmat okoznak, ezért csak az orvos utasításai szerint alkalmazzuk őket.

Lássuk most a tényeket:

Tény, hogy még az enyhe fájdalommal is orvoshoz kell fordulni

Nagyon sokan vélekednek úgy, hogy ha egy fájdalom még elviselhető, inkább nem kérik szakember segítségét. Ez helytelen, mert még ez enyhe fájdalom is jelezhet valamilyen súlyos betegséget.

A másik káros következménye az öngyógyításnak, ha valaki nagy mennyiségben szedi az ártalmatlannak vélt vény nélkül kapható szereket.

Tény, hogy a krónikus fájdalom kapcsolatban van a depresszióval

Ez sok esetben afféle ördögi kör, a fájdalom lehet a depresszió tünete is, és oka is. A depresszió és a szorongás valódi betegségek, és világos kapcsolat van az érzelmi trauma és a fájdalom között.

Arra is van példa, hogy egyes antidepresszánsok bizonyos krónikus fájdalmak esetén hatásosnak bizonyulnak.

Tény, hogy csak ritkán fordul elő az, hogy a krónikus betegséget egyféle kezelés vagy gyógymód elmulasztja

Nincs csodaszer, nemegyszer egy egész szakértői csapat különféle megközelítéseit kell alkalmazni: fizikoterápia, pszichológusi tanácsadás, relaxációs technikák.

Tény, hogy a legjobb kezelés esetén sem mindig múlik el a krónikus fájdalom

Ennek ellenére sem szabad lemondani a kezelésről, az életminőségnek más összetevői is vannak, és a fájdalom enyhítése önmagában elviselhetőbbé teszi a mindennapi tevékenységeket.



krónikus fájdalom, fájdalomcsillapítás

2019-06-18 09:59:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop