Hirdetés

Fájdalomcsillapító étkek

Itt fáj, ott bök, amott meg zsibbad? Ne hagyja el magát! A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljük a testi fájdalmakat és a mélypontokat. Cikkünkben olyan élelmiszereket mutatunk be, amelyekkel kedvezően befolyásolhatjuk krónikus fájdalmainkat. Sok sikert és persze jó étvágyat!

fájdalomcsillapító, táplálkozás |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

A legújabb kutatások kiderítették, hogy táplálékaink összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni harcban, ugyanis anyagcserénk is felelős azért, hogy milyen a közérzetünk.

Szerte a világon mintegy 7 millióra tehető a tartós fájdalmat elviselni kénytelen betegek száma. Számukra módfelett érdekes az az információ, amely szerint a kutatók több olyan anyagot is találtak az ételeinkben, amelyek jól csillapítják a krónikus fájdalmakat. Kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozás esetén ezek az anyagok részben megtalálhatóak az étrendünkben. Ezenfelül azonban tudatosan is magunkhoz vehetünk természetes "fájdalomcsillapítókat".

Ha fájdalom kínoz bennünket, táplálkozásunk alapelve, hogy együnk mindennap elegendő összetett szénhidrátot. Ilyen a rizs, a burgonya, illetve a gabona és a tésztafélék is. Ezzel ellentétben a fehérjedús táplálkozás csökkenti a szerotoninszintézist, és növeli a szénhidrátszükségletünket. Ha elmarad az utánpótlás, az agyunk szénhidrátéhségre kapcsol át. Vagyis ha nagyon kívánjuk az édességeket, az nem más, mint az agyunk "szerotoninéhsége".

Érdekes, hogy bizonyos élelmiszerek kifejezetten migrén és reuma esetén ajánlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak például szabályozóként avatkoznak be migrének esetén az anyagcserefolyamat "biokémiai zűrzavarába". Ilyenek az Omega3 és az Omega6 elnevezésű zsírsavak. A gyulladásos megbetegedések által kiváltott krónikus fájdalmak, például reuma esetén a C és az Evitamin, a bétakarotin, valamint a szelén játszik döntő szerepet, mert antioxidánsokként hatnak, vagyis sakkban tartják a fájdalmat és a gyulladást kiváltó szabad gyököket.

HOGYAN SEGÍTSÜNK MAGUNKON?

Arra az esetre, ha fájdalmaink vannak, nincs általános érvényű diéta, azonban fontos a kiegyensúlyozott, szénhidrátokban gazdag, ám fehérjékben szűkölködő táplálkozás.

Együnk hát több szénhidrátot, rizst, tésztaféléket, burgonyát és zöldséget. Hagyjuk el étlapunkról az állati termékeket, s ne tartsunk túl nagy szüneteket az étkezéseink között!

A gyulladást és a fájdalmat mérséklik a lúgosító ételek és italok. A burgonyadiéta - héjában főtt vagy sült krumpli sok zöldséggel és zöldséglevessel - például néhány nap alatt jelentős fájdalomcsillapítást eredményez. A lúgos gyógyvizek és a bázikus porok kúraszerű használata is.

És most ismerkedjünk meg azzal, hogy miként befolyásolhatja fájdalmunkat, ha burgonyát, brokkolit, lazacot, ribizlit vagy magokat fogyasztunk.

MIGRÉNT ÛZŐ LAZAC

Amikor migrénünk van - ez elsősorban a nőket érinti -, a fájdalomérzékelésünk "megzavarodik". Ilyenkor az agyunk alacsony szerotonintartalma a fájdalomküszöbünk lejjebb csúszását eredményezi. Ennek elkerülésére hetente egykét alkalommal fogyasszunk hideg vízi halakat (heringet, makrélát, lazacot). Ezek - a növényi olajokhoz hasonlóan - többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. A migrénhez hasonlóan a görcsös fejfájásnál sem csak az izomfeszességről van szó, ennek oka szintén az alacsony fájdalomküszöbben keresendő. Ezért itt is ugyanazt az "étlapot" tanácsoljuk, mint a migrén esetében.

JÓ TUDNI!

Helyes táplálkozással sajnos nem mindig helyettesíthetők a fájdalomcsillapító gyógyszerek, az azonban bizonyított, hogy azok, akik megfelelően étkeznek, kisebbnagyobb mértékben csökkenthetik fájdalomcsillapító gyógyszereik fejadagjait .

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ A BANÁN?

A szerotonin - ami az idegrendszerünk egyik hordozóanyaga -, fájdalomcsillapító hatású. Ahhoz azonban, hogy az agyunkban szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra van szükségünk, ugyanis ez az anyag kell a szerotonin előállításához ahhoz, hogy befolyásoljuk szervezetünk fájdalomgátló mechanizmusait. Ha tehát bőségesen fogyasztunk triptofántartalmú élelmiszereket, kedvezően befolyásolhatjuk, megemelhetjük fájdalomküszöbünket. Ám ehhez szénhidrátot is kell fogyasztanunk, mert csak annak a jelenlétével teremthetjük meg a feltételét, hogy a szerotonin elemi részecskéi eljussanak az agyunkba. Erre legideálisabb például a banán.

BROKKOLI REUMA ELLEN

Reumatikus megbetegedések alatt a mozgásszervek fájdalommal járó zavarait értjük. A gyulladás helyén túl sok oxigéngyök képződik. Ezáltal helyi E-vitaminhiány alakul ki, mivel az E-vitamint a szervezet "gyökfogóként" elhasználja. (Az E-vitaminból reuma esetén az orvosok kúraszerű használatra nagyobb adagot írnak elő.)

Táplálkozási javaslatunk: fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek sok "gyökfogó tápanyagot" tartalmaznak. Az Evitaminon kívül ilyen a bétakarotin, a Cvitamin és a szelén. Ezek legjobb tápanyagforrásai a sárgáspiros (például a sárgarépa és a piros színű paprika) és a zöld színű zöldségek (például a brokkoli és a spenót), a friss gyümölcsök, a természetes, hidegen préselt csíraolajak és például a szeléntartalmú kenyér.

Szervezetünket ezenkívül hatásosan támogathatjuk, ha kúraszerűen alkalmazunk valamilyen gyógyszertárban kapható tápanyagkiegészítő készítményt is, például lycopint és szelént, A, C és Evitamint.

Reumás megbetegedés esetén érdemes kipróbálni a teljes egészében vegetáriánus vagy a laktovegetáriánus (húst mellőző, tejtermékeket és tojás fogyasztását engedélyező) táplálkozást. Ez bizonyos esetekben csökkentheti a szenvedést, miként a böjtölés is csillapíthatja a kínokat egy időre. (A szokásos magyaros konyha szerinti étkezés visszaállításával azonban szinte mindig újrakezdődnek a fájdalmak.)

IDEGERŐSÍTŐ MAGVAK

Ha idegműködési zavarunk van, az leggyakrabban rohamszerű, éles fájdalom formájában jelentkezik. Ennek oka gyakran az alkohol, melynek lebontásához a szervezetnek sok B1 vitaminra van szüksége. A Bvitamintartalmú élelmiszerek - a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a burgonya, a hús és a sajt - az idegek számára fontos tápanyagokat tartalmaznak.

A magnéziumnak szintén nagy jelentősége van az idegi fájdalmak megelőzésében, kezelésében, mivel ez az anyag is felelős izmaink és az idegeink feszültségéért. Sok található a kukoricában, az almában, a citrusfélékben és a sötétzöld zöldségekben: brokkoliban, spenótban, mangoldban.

GÖRCSOLDÓ BURGONYA

Akinek időnként fájdalmasan begörcsöl a vádlija, vagy éjszakáit lábizomgörcsök rontják el, annak nagy valószínűséggel magnéziumhiánya van. Ugyanis magnézium hiányára utalhat az izomrángás, a belső nyugtalanság, a szédülés és az általános gyengeségérzet is. Ilyenkor az a legjobb terápia, ha lazító növényi élelmiszert fogyasztunk! Elsősorban zöld színű zöldségeket, gabonaféléket, illetve burgonyát, banánt és bogyós gyümölcsöket. Emellett igyunk meg naponta 2 liter, magnéziumtartalmú ásványvizet!

RIBIZLIT A NŐKNEK

A gyulladásos folyamatok, valamint a bőrpanaszok a telítetlen omega6 zsírsavakkal enyhíthetőek. Ezek alakítják át ugyanis a gammalinolsavat, amelynek a hiányát főképpen olyan nőknél mutatták ki, akiknél a menstruáció előtti időszak problémákat okoz.

Az omega-6 zsírsavak jó forrásai a hidegen sajtolt olajak, mint például az aszat, a napraforgó, a dió és a búzacsíraolaj. Napi egy evőkanál ezekből (például a salátára csepegtetve) már fedezi a szükségletünket.

Mivel a menstruáció előtti panaszokat enzimhiány is okozhatja, ilyen esetben kérjük ki az orvosunk tanácsát. Ebben az esetben ugyanis az omega-6 zsírsavakból nem képes a szervezet elegendő gammalinolsavat képezni - vagyis nem tud elegendő fájdalomés gyulladáscsökkentő prosztagladin sem termelődni. Ilyenkor érdemes hát sok gammalinolsavat tartalmazó anyagot fogyasztani, például ligetszépe-olajat, borágómag-olajat, valamint feketeribizlimag kivonatot.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
fájdalomcsillapító, táplálkozás

2019-01-17 09:51:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop