Hirdetés

Elektródákkal az elviselhetetlen fájdalom ellen

A diabetes egyik legkellemetlenebb szövődménye egy gyakran fájdalmas idegi bántalom, a diabetikus neuropátia. Ez a betegség cukorbetegek milliót támadja meg, és igen különbözők lehetnek a szimptómáik, az enyhe bénulástól az elviselhetetlen fájdalomig.

fájdalom, elektromos, diabétesz, cukorbetegség, diabéteszes, neuropátia, diabetes, elektróda, beültetés, implantáció, diabetikus, diabetikus neuropátia |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McCarthy, M.

A diabetikus neuropátia oka ismeretlen. A kutatók azt gyanítják, hogy a diabetesszel kapcsolatok anyagcsere-rendellenességek akár közvetlenül, akár közvetett úton (a hajszálerek károsodásával) támadják meg az idegeket.

A kezelés igen sokszor semmiféle eredménnyel nem jár. Előfordul, hogy a cukorszint beállításával visszafordítható a beteg neuropátiája, de általában valamilyen gyógyszerre is szükség van. Sajnos ezek a gyógyszerek sem mindig hozzák meg a kívánt eredményt, vagy káros mellékhatásaik vannak.

A The Lancet legutóbbi számában brit kutatók beszámolnak arról, hogy igen sokat javítottak a kínzó fájdalmakkal küszködő betegek állapotán azzal, hogy elektródákat ültettek be a gerinc mellé, és elektromossággal stimulálták a fájdalomközvetítő idegeket.

''Az idegek elektromos úton való ingerlése új és hatásos módja a krónikus diabetesben szenvedők idegfájdalmai csökkentésének'' - írják a kutatók.

A kísérleteket a következő intézményekben folytatták le: Walton Diabetes Center, az a liverpooli Walton Kórház Neurofiziológiai Osztálya, valamint a liverpooli Fájdalomkutató Intézet. A cikk szerzői gárdájának vezetője dr. Solomon Tesfaye volt.

Tíz önként jelentkező férfibeteget mért föl a tanulmány. Átlagban 12 év óta voltak cukorbetegek, és mintegy 5 év óta szenvedtek súlyos diabetikus neuropátiában. Egyiküknél sem hozott javulást semelyik hagyományos gyógyszer sem.

''A legrosszabb állapotban levő betegek többé-kevésbé szobafogságra voltak ítélve, képtelenek voltak például bevásárolni járni is'' - írják a tanulmány szerzői.

A 10 beteget először több napos fizikai és neurológiai vizsgálatnak vetették alá. az értékelés részeként meg kellett határozniuk a fájdalom mértékét, a ''háttérfájdalmat'' csakúgy, mint a ''csúcsfájdalmat''.

A vizsgálat után az orvosok egy négy elektródát tartalmazó vékony drótot vezettek be a betegek hátába, a fájdalomközvetítő idegek mellé.

A drótot ekkor egy stimulátorhoz kapcsolták, amely kis elektromos impulzusokat generált. Az áram erősségét úgy állították be, hogy enyhe zsibbadást okozzon, ám fájdalmat ne.

Az elektródák helyzetének megváltoztatásával az orvosok az beteg fájdalmas gócait sikeresen el tudták zsibbasztani.

A következőkben a betegeket megint alávetették fájdalomértékelésnek, majd egy placebo-stimulátorra kapcsolták őket, ami küllemében tökéletesen hasonlított a valódi stimulátorra, ám áramot nem küldött az elektródákba.

A betegeket ismételten megkérték, hogy jelezzék a háttér- és a csúcsfájdalmaikat, a bekapcsolt, kikapcsolt, valamint a placebo-stimulátor használata esetén egyaránt.

A 10 vizsgált alany közül kettőnek az esetében nem működött a stimulátoros kezelés, 8-nak a fájdalmai viszont több mint 50%-kal csökkentek.

Ezek után megtanították a betegeket hogyan tudják beállítani a beültetett elektródákba jutó áram erősségét és frekvenciáját. Egy kis transzmittert kaptak, amit a beültetett stimulátor fölé kellett tartaniuk, így hazatérhettek, és szükség esetén használhatták a készüléket. Az addig alkalmazott fájdalomcsillapítók szedését a kezeléssel egyidejűleg leállították.

''Minden beteg akkor használta a stimulátort, amikor fájdalmai voltak, és általában éjszaka is, hogy a nyugodt alvást biztosítsák a maguk számára'' - írták a kutatók. A vizsgálat elkezdése után két hónappal az egyik beteg meghalt, ám a halál oka nem volt a kísérlethez kapcsolható.

Egy másik beteg arról számolt be, hogy négy hónap után sem érzi sikeresnek a kezelést. A további hat beteg azonban végig részt vett a 14 hónapos fölmérésben.

A jelentés szerint ''ezeknek a betegeknek a fájdalmait jelentősen sikerült csökkenteni, az elektromos kezelésen kívül más fájdalomcsillapítót nem kaptak''.

Tesfaye és kollégái szerint azoknál a neuropátiás betegeknél, akik számára hatástalanok a hagyományos fájdalomcsillapítók, alkalmazni kellene a kezelést.

Nem egészen világos még a kutatók számára, hogyan csökkenti a fájdalmat az elektromos ingerlés. Azt föltételezik, hogy megszakítja a fájdalomingernek az agyba való jutását.

Az is kiderült a kísérletek során, hogy az gerincvelő stimulálása javítja az idegek vérellátását, lehet, hogy ez a mechanizmus csillapítja a betegek neuropátiás fájdalmait.

Megjelent: The Lancet

fájdalom, elektromos, diabétesz, cukorbetegség, diabéteszes, neuropátia, diabetes, elektróda, beültetés, implantáció, diabetikus, diabetikus neuropátia

2019-01-17 09:51:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop