A nyughatatlan lábak tünetcsoportja

Már régóta ismert egy meglehetősen különös betegség, melyre jellemző, hogy a betegek általában estefele, ágynyugalomban nem tudnak pihenni, elaludni, mert a lábszárakban és a combokba kifejezetten fájdalom, húzó érzés, vagy kellemetlen, mély fonákérzés keletkezik, mely csak a láb mozgatásával csillapítható.

lábszáridegesség, nyugtalan lábak | Gyógy-ír   Kisalföld | Csányi, A.
A mozgás egy ideig elnyomható, de előbb-utóbb újra megmozdulnak a lábak. Latin nevének magyar megfelelője: "lábszáridegesség". A kórkép nagyon kellemetlen lehet, még akkor is, ha idővel nagy nehezen sikerül az elalvás, mivel reggel a beteg kimerülten, kialvatlanul ébred.

Több ezer személyen végzett felmérések alapján a tünetek enyhébb formában a népesség 5-20 százalékában is jelen lehetnek. A panaszok az esetek harmadában már gyermekkortól indulhatnak, de leginkább a 40-es évektől jelentősebbek. Nőknél gyakoribb és a beteg családtagjai között is sűrűbben fordulnak elő. Ebből bizonyos örökletes tényezőkre lehet következtetni.

A tünetek a legtöbbször úgy jelentkeznek, hogy nincs semmiféle kimutatható ideggyógyászati eltérés a betegnél. Ez az úgynevezett idiopathiás nyughatatlan láb tünetcsoport. Ez a kórforma tulajdonképpen ártalmatlan, bár idősebb korra a panaszok romlása miatt nagyon kellemetlen lehet.

Más esetekben a tünetek kialakulhatnak terhességben, vashiányban, veseelégtelenségben, cukorbetegségben, sokízületi gyulladásban, gerincvelő gyulladás után, rendkívüli kimerültséget követően és környéki ideggyulladásban is. Fontos tehát ezeket kizárni a betegvizsgálata során.

A betegség oka a legújabb vizsgálatok alapján a gerincvelő alsó szakaszának izgalmi állapota miatt jöhet létre, melyet az agytörzs gátló szerepének időleges kiesése hozhat létre. Számos érdekes adatalapján azonban feltételezhető, hogy bizonyos esetekben a környéki idegrendszer egyéb tünetet nem okozó rejtett gyulladása, vagy visszeresség is hozzájárulhat a kialakulásához.

A tünetek társulhatnak ébredéskor jelentkező akarattól független végtagrángásokkal, alvászavarokkal, alvás alatti időszakos lábmozgásokkal. Előfordulhat, hogy az összes tünet hosszabb ideig hirtelen teljesen eltűnik, de ugyanígy újra is indulhat a kórkép. A betegség felismerése világszerte problémás, mivel sokszor lelki, vagy izületi megbetegedésnek vélik, különösen fiatal korban.

A megfelelő kezelés feltétele a helyes diagnosis, mivel nyugtatók, vagy fájdalomcsillapítók csak ritkán hatékonyak. A Parkinson-betegségre hatékony szerek, antiepilepticumok, opiátok jó hatását több alkalommal kimutatták. Hatékony lehet a bőrön keresztüli elektromos stimulatió és egyes esetekben a visszerek sclerotizálása is.

A fenteket olvasva reményem szerint sokan a helyére teszi különös testi panaszaikat, melyek már esetleg hosszú évek óta okoznak jelentős kellemetlenséget az elalvás előtti időben.

| lábszáridegesség, nyugtalan lábak
2007-11-24 14:00:17


Téves orvosi diagnózis miatt 43 évig élt kerekesszékben egy portugál férfi

Élete 43 évét kerekesszékben töltötte téves orvosi diagnózis miatt egy portugál férfi - közölte vasárnapi számában a Jornal de Noticias című portugál lap.


Eric Clapton még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik

A minden idők egyik legvirtuózabb gitárosaként emlegetett Eric Clapton elmondta, hogy még gitározik, de egészségi állapota miatt már nehezen játszik.


A kézzsibbadás ideggyógyászati okairól

Az idegrendszer számos betegsége okozhat zsibbadást a felső végtagon. Ideggyulladások általában nemcsak a kézen, hanem a lábon is okoznak zsibbadást. Elsősorban a keszt...


Omega-3 zsírsav és curry segített a gerincsérült patkányokon

Az omega-3 zsírsavban és a curryt alkotó egyik anyagban gazdag étrend segített megőrizni gerinckárosodott kísérleti patkányok járóképességét. Erről a Journal of Neu...


A mozgás csökkentheti az idegkárosodás miatti fájdalmat

Csökkentette a mozgás a sérülés, a cukorbetegség vagy más állapot okozta idegkárosodás miatti fájdalmat patkánykísérletekben - idézte tajvani kutatók megállapítá...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^