Múzeumba került a vödör, amely jótékony célt adott a jeges vizes kihívásnak

A washingtoni Smithsonian múzeumba került az a vödör, amellyel annak idején elsőként öntöttek nyakon valakit az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség elleni harc támogatásának jegyében.

A kék vödör, amellyel Jeanette Senerchiára locsoltak jeges vizet 2014-ben, az Amerikai Történeti Nemzeti Múzeum kedden megnyílt új tárlatán kapott helyet. A kiállítás a filantrópia, vagyis a jótékonyság történetét mutatja be.

A jeges vizes kihívás már javában tombolt az interneten, amikor elérte Senerchiát - a magukat nyakon öntő emberek akkor még különböző jótékonysági szervezeteknek ajánlottak fel pénzadományt -, ám az asszony volt az első, aki az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) elleni harc támogatásával kapcsolta össze a kezdeményezést. A nő férje ugyanis a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved.

Az ALS kutatását támogató 2014-es kihívás idején világszerte ismert és ismeretlen emberek öntötték magukat nyakon egy vödör jéggel teli vízzel és tettek pénzbeli felajánlást.

Több mint 17 millióan töltötték fel nyakonöntős videóikat a Facebookra és adakoztak, köztük Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush volt amerikai elnök, Bill Gates informatikai mogul, Mark Zuckerberg Facebook-vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, Tom Cruise és Matt Damon filmsztárok, Steven Spielberg filmrendező, Katy Perry, Shakira, Taylor Swift és Justin Bieber popsztárok, Usain Bolt, David Beckham és Neymar sportolók és Kate Moss szupermodell.

Az ALS okozta izomsorvadás miatt teljesen lebénult világhírű brit elméleti fizikus, Stephen Hawking helyett gyerekei vállalták a kihívást. A kezdeményezésnek hála több tíz millió dollár gyűlt össze a betegség kutatására.

A washingtoni Smithsonian egy új kurátori pozíciót is létrehoz jótékonysági projektjeinek kezelésére. A pozíciót részben az ország leggazdagabb üzletemberei közé tartozó David Rubenstein támogatásával hozzák létre.

| Ice Bucket Challenge, jeges vizes kihívás, bulvár
2016-11-30 22:10:07


Kommunikáció agy-számítógép interfész segítségével

Teljesen béna páciensek kommunikációját tették lehetővé Németországban agy-számítógép interfész segítségével. A négy németországi pácienssel folytatott kutat...


Múzeumba került a vödör, amely jótékony célt adott a jeges vizes kihívásnak

A washingtoni Smithsonian múzeumba került az a vödör, amellyel annak idején elsőként öntöttek nyakon valakit az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű gyógyíth...


Kitüntetik a jegesvödrös kihívást indító egykori sportolót Amerikában

Kitüntetik januárban a Boston College egykori kosárcsapat-kapitányát, aki az internetes jegesvödrös kihívásával világszerte sok millió dollárt gyűjtött egy súlyos n...


Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívás

Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívás elnevezésű 2014-es internetes jótékonysági kampány, amelyben világszerte ismert és ismeretlen emberek öntöt...


Könnyebben kommunikálhat Hawking professzor egy új szoftver segítségével

Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^