Évekre megállítható a szklerózis multiplex

Legalább öt évre képes megállítani az SM súlyosbodását egy hatékony, de kockázatos kezelés - számoltak be az eredményeikről az Imperial College London kutatói a JAMA Neurology című orvosi folyóiratban.


Az autológ hemopoetikus őssejt transzplantáció (AHSCT) során először megsemmisítik a beteg immunrendszerét, majd őssejt átültetéssel újraindítják. A kezelés során használt gyógyszerek veszélyessé teszik az eljárást, amelyet mindössze egyszer lehet alkalmazni egy betegnél.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az ingerületátvitelben, lelassul vagy megszűnik a látási, érzékelési, mozgási ingerek továbbítása és esetenként pszichiátriai gondok jelentkeznek.

A betegség gyógyíthatatlan, több megjelenési formája van. Előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus) vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus). A legtöbb betegnél az SM-et a 20-30-as éveiben diagnosztizálják. A kezelés célja a betegség súlyosbodásának lassítása és a rohamok megszüntetése.

13 ország 25 olyan intézményéből származó adatokat vizsgáltak meg, amelyekben már tesztelik a radikális módszert. Az eredmények szerint az agresszív kezelésen átesett 281 beteg csaknem felénél sikeres volt a beavatkozás. Nyolcan azonban röviddel a kezelést követően meghaltak.

A kutatók szerint elsősorban azok a fiatal betegek lehetnek alkalmasak a kezelésre, akik nem reagálnak más SM-gyógyszerekre, és akik a visszaeső típusba tartoznak.

A vizsgálatot vezetője szerint egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kezelés jótékony hatása.

Hozzátette: "ugyanakkor számításba kell venni, hogy a kezelés magában hordozza a halál kis kockázatát is, és hogy olyan betegségről van szó, amely nem jelent azonnali életveszélyt".

Már zajlanak olyan klinikai tesztek, amelyek összevetik az AHSCT hatékonyságát más SM-kezelési módszerekével.

| sclerosis multiplex, SM, AHSCT, autológ hemopoetikus őssejt transzplantáció
2017-02-24 12:53:39


Évekre megállítható a szklerózis multiplex

Legalább öt évre képes megállítani az SM súlyosbodását egy hatékony, de kockázatos kezelés - számoltak be az eredményeikről az Imperial College London kutatói a JAM...


Új gyógymód megállíthatja a szklerózis multiplex súlyosbodását

Őssejt beültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak megállítani a szklerózis multiplex (MS) súlyosbodását.


D-vitamin és SM

A D-vitamin hiány a terhesség elején majdnem kétszeresére növelheti a gyereknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy amerikai tanulmány szerint, mely ...


A D-vitamin és a SM

Több kutatás megerősítette, hogy minél kevesebb a napsütés egy országban, annál gyakoribb a szklerózis multiplex. Nem világos azonban, hogy a két jelenség között van...


Kutatást végeznek a sclerosis multiplex költségeiről

A sclerosis multiplex (SM) betegség költségeit és a betegek életminőségét vizsgáló nemzetközi kutatás indul Magyarországon is. Erről B. Papp László, a Magyar Scler...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^