Hirdetés

Új gyógyszer a Parkinson kór kezelésében

BOSTON -- Az American Academy of Neurology éves kongresszusán áprilisban egy új kísérleti stádiumban lévő gyógyszerről számoltak be, amellyel a szokásos kezelést kiegészítve a Parkinson kóros betegek tünetmentes időszaka meghosszabbodik.

gyógyszer, Parkinson, levodopa, tolcapone, Parkinson, kór, dopamin |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Susman, E.

Az új gyógyszer, a tolcapone, amely az első molekula a COMT-gátlók között, a standard gyógyszer, a levodopa szükséges mennyiségét és a szedés gyakoriságát is mérsékeli, Dr. Charles Ader, a Scottsdale-i Mayo Klinika orvosa szerint.

A tolcapone-t a Hoffman-LaRoche Nutley-i (New Jersey) egysége állítja elő, a levodopa hatását 30%-kal megnyújtja, így a betegek naponta két órával tovább lesznek tünetmentesek.

Körülbelül egy millió amerikai szenved Parkinson kórban. A tremoron kívül a betegség jellemzője a maszk-szerű arckifejezés, a csoszogó járás és a hajlott testtartás.

Adler, aki ideggyógyász tanársegéd, elmondta, hogy a tolcapone gátolja azt az enzimet, amely a dopamint lebontja a szervezetben. Az enzim neve catechol-O-metil-transzferáz (COMT). A Parkinson kóros betegek levodopát szednek, mely emeli a normális mozgáshoz szükséges dopamin szintet.

A vizsgálati eredmények szerint a tolcapone-t szedő betegek tünetei, a dózistól függően, 70-80 %-kal javultak. A levodopa adagja egyharmadára volt csökkenthető, és a tünetmentes, tremor mentes szakasz 2 - 2 1/2 órával hosszabb lett.

A vizsgálatban 215 beteg vett részt, három csoportban: az egyik csoport a normál kezelés mellé placebo-t kapott, a másik két csoportban 100 illetve 200 mg tolcapone-t kaptak levodopával együtt.

A tolcapone nem csupán elnyújtja a levodopa hatását, hanem felgyorsítja a gyógyszer hatásának kezdetét is, mondta Adler.

A Parkinson kóros betegek évtizedekig szedik a levodopát, ezért az olyan dopamin kímélő szerek, mint a COMT bénító tolcapone különösen érdekes.

A Hoffman-LaRoche kérelmezte az FDA-nál a gyógyszer engedélyezését, mely folyamatban van.

Megjelent: Medical Tribune News Service

gyógyszer, Parkinson, levodopa, tolcapone, Parkinson, kór, dopamin

2002-07-31 18:30:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop