Hirdetés

Segítség Parkinson-kórban

Bőrön át adott elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeknek megőrizni az egyensúlyukat - állapították meg svéd tudósok.

Parkinson-kór, agyi mélystimuláció |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A készülék a beteg füle mögé illesztett tapaszokon keresztül juttat finom elektromos jelet az egyensúlyközpontokba. Felhelyezésükhöz nincs szükség műtétre, mint a súlyos Parkinson-kór eseteinél alkalmazott agyi mélystimulációnál - írta a Brain Stimulation című szaklapban közölt tanulmány.

Az eszköz a fájdalomcsillapításra használt, bőrön keresztüli elektromos idegingerlésnél használható készülékhez (TENS) hasonlít. A tapaszok kis elektromos töltést juttatnak a bőrön át a vesztibuláris rendszerbe, amely az egyensúlyt szabályozza. A Parkinson-kóros betegek közül soknak gondot jelent az egyensúly megőrzése.

A Götegborgi Egyetem tudósai kettős vak vizsgálattal tesztelték a módszert tíz Parkinson-kóros beteg részvételével. A betegek egyik nap vesztibuláris stimulációt kaptak, másik nap placebót, azaz ilyenkor semmiféle jelet nem adott le a készülék. Egyensúlyvizsgálatot végeztek, a Parkinson-kórban adott leggyakoribb gyógyszer, a levodopa szedése mellett, valamint anélkül is.

Azt találták, hogy az elektromos stimuláció javította a páciensek egyensúlyát, segített az egyensúlyt visszanyerni és csökkentette a lecsukott szemmel történő megszédülést. Az egyensúly megőrzésében leghatásosabbnak a gyógyszer és a stimuláció együttes alkalmazása bizonyult.

A világszerte emberek millióit sújtó Parkinson kór degeneratív idegrendszeri megbetegedés, mozgászavarokat okoz: a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket. Idővel a pácienseknek a mindennapi feladatok ellátása is gondot jelent.

A Parkinson-kór jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel csökkenthetők a tünetek, és bizonyos ideig javítja a betegek életminőségét.

Parkinson-kór, agyi mélystimuláció

2015-03-11 20:09:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop