Hirdetés

Parkinson-kór (2.)

A Parkinson-kór megállapítása az ideggyógyász feladata. Mivel ennek a betegségnek nincsen egyértelmű, műszeres vizsgálattal igazolható jele, a kórisme felállítása a klinikai tüneteken alapszik.

Parkinson-kór, remegés, tremor, instabilitás, rigor, dopamin |

Gyógy-ír   Kisalföld | Haffner, Zs.

Van néhány olyan alapvető tünet, melyek nélkül ez a betegség nem vehető fel, azonban e tünetek egyikének-másikának jelenléte még nem elégséges a diagnózishoz. Néhány fontos tünetnek együttesen kell jelen lennie, mert nem minden látható Parkinson-jellegű tünet egyúttal Parkinson-kór is. A diagnózishoz tehát a neurológus tapasztalata, tudása is kell.

Mik a legfontosabb tünetek? A közismertség sorrendjében a következők mondhatók:

1. Remegés. Minthogy sokféle remegés létezik, a remegés formája nagyon gondosan mérlegelendő.

2. Mozgásszegénység. A mozgás meglassulásának sok apró jele lehet, mint amilyen a csoszogásra való hajlam, az elindulás nehézsége, a lábak "letapadása", de sokszor a mozgásszegénység jeleként előfordulhat a beszéd tónusának megváltozása is, vagy az érzelmi kifejezést szolgáló arcmimika átalakulása. Mivel a mozgás változása más betegség tünete is lehet, szakember véleményezésére van szükség.

3. Merevség. Különféle ideggyógyászati betegségek különféle típusú izommerevséggel járhatnak együtt. A Parkinson-kór izommerevsége jellegzetes s más tünetekkel társul. 4. Autonóm zavarok (például a kiválasztás zavarai).

5. A szellemi élet zavarai (a szellemi nívó megváltozása). 6. A hangulati élet kóros eltérései (lehangoltság, depresszió). Mindezek a tünetek a biokémiai elváltozások következményei. Kialakulásuk az életminőség romlását jelentik.

A kezelés lehetőségei

Gyógykezelésüket a betegek igényeinek figyelembevételével akkor kell elkezdeni, amikor a funkciózavar még nem súlyos, de a korábbi életvitelt már zavarja. A cél természetesen a legjobb funkció biztosítása, s erre sok lehetőségünk van. A kezelés beállítása minden esetben egyéni kell legyen, hiszen a különféle tünetegyüttesek különféle súlyossági foka szerint sokféle gyógyszeres kombináció tervezhető meg. Vannak a Parkinson-kór korai stádiumának kezelésére alkalmas szerek, melyek későbbi, súlyosabb formák javítására adhatók.

A kórkép előrehaladása során előállhat olyan tünettani helyzet is, melynek megoldására újabban műtéti megoldásokat ajánlottak. A műthetőségnek csak nagyon ritkán állnak össze a feltételei, ezért azt kell mondani, hogy az operáció javallatát az ideggyógyász elvétve tudja csak kimondani.

A gyógyszeres kezelésen kívül sokat lehet a tüneteken mozgásterápiával segíteni. Mind az egyéni torna, mind az irányított gyógytorna hatásos módszer. Lényege bizonyos mozgássorozatok gyakorlása, besulykolása. Nagyon fontos a ritmikus mozgásformák ismételgetése. Nagy türelemmel végzett beszédgyakorlatok, íráspróbák, írásgyakorlás, valamint a masszázs is igen jótékony hatású lehet. Nagy jelentősége van az úszásnak, hiszen a mozgások összerendezettségére hat.

Ami a betegek társadalmi beilleszkedését illeti, a pszichológiai, a szociális háttér, a család megértő odafordulása gátolhatja a lélektani zavarok, a lelki magára maradottság kialakulását. El lehet tehát mondani, hogy sokat tudunk a Parkinson-kór ellen tenni. Gyógyszereink hatékonyak, sokrétűek, a pénzbeli támogatottságuk is elfogadható, ami természetes és elvárható, hiszen hosszan tartó betegség gyógykezeléséről van szó.

Parkinson-kór, remegés, tremor, instabilitás, rigor, dopamin

2007-11-29 10:59:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop