Hirdetés

Legújabb hírek a gyomorégésről és a Parkinson-kórról

Ha az embernek ég a gyomra, lehet, hogy gyógyszerre van szüksége, netán műtétre, de az is lehet, hogy ezt egy kis odafigyeléssel kontrollálni lehet, olvashatjuk a "Mayo Clinic Health Letter" múlt havi számában.

Parkinson-kór, reflux, gyomor |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Greenberger, S. S.

A gyomorégést az okozza, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe. Normális állapotban a gyomorszáj nevű izomszelep elzárja a gyomorsav útját. Ha ez a szelep gyenge, vagy túlságosan sokat ettünk, a sav visszafolyhat a nyelőcsőbe.

Néhány tipp a gyomorégés elkerülésére:

Ne együnk túl sokat. A túlterhelt gyomortól kinyílik a gyomorszáj, és a sav visszafolyik.

Ellenőrizzük a testsúlyunkat. A gyomorégés egyik fő rizikófaktora az elhízás.

Kerüljük a gyomorégést kiváltó ételek, italok fogyasztását. Ezek közé tartoznak a zsírban sültek, az alkohol, a csokoládé, mentol, a citrus, a narancslé és a paradicsomszósz.

Lazítsuk meg az övünket. A szoros öv vagy ruházat is felnyomhatja a gyomorsavat.

Ne dohányozzunk. A nikotin elernyeszti a gyomorszáj izmait, ezen kívül növeli a gyomorsav képződését is.

Rágjunk étkezések után rágógumit. Ez stimulálja a nyálelválasztást, a nyál pedig semlegesíti a gyomorsavat.

FOGLALKOZÁSI KOCKÁZAT

Azok a munkahelyek, ahol közönséges hígítóval dolgoznak, azért veszélyesek, mert előfordulhat, hogy a fiatalkori Parkinson-kór súlyosabb tüneteit mutatják az ott dolgozók, olvashatjuk egy az American Academy of Neurology "Neurology" című folyóiratában megjelent tanulmányban.

A 990 Parkinson-kóros betegen végzett tanulmány szerint a szerves oldószerekkel (közönséges petróleum alapú festékek és ragasztók) dolgozók átlagosan három évvel fiatalabbak, amikor a Parkinson-kór első jelei mutatkoznak rajtuk. A tünetet súlyossága közvetlen kapcsolatban van a munka során használt szerves oldószerek mennyiségével.

A kutatók felsorolták azokat a foglalkozásokat, amelyek a szerves oldószerek ártalmaiért 91 százalékban felelősek, ide tartoznak a petróleummal, műanyaggal és gumival dolgozók, a festők, motorgépészek és a litográfusok.

A Parkinson-kór lassan progrediáló neurodegeneratív betegség, amelyet a mozgást irányító agysejtek kis csoportjainak elhalása okoz. A tünetek közé tartoznak a kéz- és lábremegés, a merev izmok, lassú mozgás és az egyensúlyvesztés. A Parkinson-kórban több mint 500 ezer amerikai szenved, többek közt Michael J. Fox, az ismert színész.

Megjelent: Fort Worth Star-telegram

Parkinson-kór, reflux, gyomor

2002-07-31 17:40:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop