Hirdetés

Az agyi implantátum csökkenti a Parkinson-kór egyes szimptómáit

Európai kutatók jelentik, hogy az agyat elektromos árammal stimuláló kettős implantátum segít enyhíteni a Parkinson-kórban szenvedők panaszait.

Parkinson-kór, agyi, implantátum |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Egyes betegeknek, akik ebben a lassú lefolyású degeneratív neurológiai betegségben szenvednek, a levodopa nevű szer enyhíti néhány tünetét, mint például a tremort vagy az izmok merevségét. A gyógyszer szedése közben azonban sokan tapasztalnak kontrollálatlan száj-, arc- vagy végtagmozgást. Évek során pedig a gyógyszer hatásfoka csökken, mert a szervezet elveszíti raktározóképességét.

Egy a közelmúltban végzett, 20 előrehaladott állapotú Parkinson-kórban szenvedő beteget érintő vizsgálat szerint ha elektródákat ültetnek a subthalamus magjába - ez a terület felelős a mozgásért -, a tünetek egy évvel a műtét után mintegy 60 százalékkal csökkennek, jelentette egy kutatócsoport, élén dr. Pierre Pollakkal, a grenoblei Joseph Fourier Egyetem neurológiai osztályának vezetőjével. Akik megkapták a beültetést, azt is tapasztalták, hogy a levodopa hatása kevésbé mutat ingadozást.

Az eljárás során a sebész az agy mindkét féltekéjében implantátumot helyez el a subthalamus magjába. A beültetett készülékekben egy a mellkason viselt pacemaker kontrollálja a stimulusok számát.

Kidolgoztak két másik agyi stimulátort is a mozgási rendelleneségekkel küzdő betegek számára, ám ezek a Parkinson-kórban szenvedőknek nem csökkentették a panaszait. A The New England Journal of Medicine október eleji számában dr. Pollak arról számolt be, hogy az új kezelésben részesülőknél csökkenteni lehetett a levodopa mennyiségét.

Öt betegnél további egy éven át folytatták a kezelést és tartották őket megfigyelés alatt, másik ötöt pedig három éven át kísértek figyelemmel, jegyezte meg dr. Pollak.

"Igen izgalmas eredmények ezek" - kommentálta a hírt dr. Stephen G. Reich, a baltimore-i Johns Hopkins Medical Institutions neurológus professzora.

Hozzátette azonban, hogy az eljárás nem alkalmazható minden Parkinson-kórban szenvedő beteg esetében; a tanulmány alanyai viszonylag fiatalok voltak és nem voltak maradandó agykárosodásaik. Ráadásul ez is, mint minden más agyi beavatkozás, nem veszélytelen.

A tanulmányban szereplők egyikénél vérzés lépett fel, ami bénuláshoz vezetett. Többeknél jelentkeztek nem ennyire komoly mellékhatások, például nehezen tudták kinyitni a szemüket, olvashatjuk a jelentésben.

Dr. Pollak, a tanulmány vezetője szintén kihangsúlyozta a kockázatokat.

"Mivel ez az eljárás az idegsebészet körébe tartozik, és a vérzés vagy más komplikációk rizikója 2-5 százalék, csak súlyos betegeket lehet a műtétre kiválasztani" - nyilatkozta dr. Pollak. A legalkalmasabbak azok az előrehaladott állapotban levő betegek, akiknél a levodopa hosszú időn át tartó szedése káros mellékhatásokkal járt. A Parkinson-kórban szenvedők mintegy 10-20 százaléka megfelel ezen követelményeknek" - tette hozzá.

Egy texasi szakember rendkívülinek nevezte a tanulmányt. Dr. Cole A. Giller, a dallasi egyetem idegsebész professzora nagy reményeket fűz a sebészi beavatkozáshoz. "Lehet, hogy ez a jövőben sok ember számára vonzó alternatíva lesz" - jelentette ki.

Azt azonban hozzátette, hogy a kockázatok miatt csak tapasztalt sebészek végezhetik a műtétet.

Megjelent: Medical Tribune News Service

Parkinson-kór, agyi, implantátum

2002-07-31 22:24:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop