Hirdetés

A Genzyme szerint nem sikeres a Parkinson-kór kezelése

A Genzyme Corp. és a Diacrin Inc. szerint a Parkinson-kór műtéti kezelési eredményeinek előzetes értékeléséből kiderült, hogy nem szükségképpen eredményesebb, mint a placebo-kezelés.

Genzyme, Parkinson-kór, kezelés, műtét |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Aoki, N.

A tanulmány célja az volt, hogy felmérje annak az eljárásnak a biztonságát és előnyeit, melynek során sertésmagzat idegsejtjeit ültetik az agyba, hogy a betegség következtében elhalt sejteket helyettesítsék.

A NeuroCell-PD nevű eljárásban 10 Parkinson-beteg részesült, míg 8-an placebo-kezelést kaptak. A cégek jelentése szerint 18 hónappal később mindkét csoport tagjainak hasonló volt az állapota.

A Parkinson-kór a központi idegrendszer megbetegedése, jellemzői a tremor, a lassú mozgás és az izmok megmerevedése. A Parkinson’s Disease Foundation adatai szerint több mint 1 millió amerikai szenved a kórban.

"Csalódottak voltunk, de nem adtuk fel - jelentette ki a Genzyme szóvivője, Bo Piela. - A tanulmány sokat jelentett annak a megértésében, hogyan lehet ezt a betegséget kezelni."

A cégek azt remélték, hogy június 30-ig elkezdhetik az utolsó fázisú kísérletsorozatot. Most azonban azt mondják, egyelőre leálltak a gyógyszer fejlesztésével, amíg egy alaposabb elemzésnek nem vetik alá a tanulmány eredményeit.

"Most nekigyürkőzünk, és megnézzük, mit is mondanak valójában az adatok" - mondja Thomas H. Fraser, a Diacrin elnök-vezérigazgatója.

Bár a két csoport között nem volt statisztikailag jelentős különbség, mondja Fraser, egyes NeuroCell-PD-vel kezelt betegeknél a placébó-csoporthoz képest jelentős javulást tapasztaltak.

Az eredmények közelebbi vizsgálata során kiderülhet, hogy a kezelés a betegek egy bizonyos alcsoportjánál működik, tette hozzá. Arra nézve is találhatunk adatokat, hogy vajon a beültetett sejtek számának vagy a beültetés helyének megváltoztatása sikeresebb terápiát eredményez-e.

Amennyiben igen, a cégek úgy dönthetnek, hogy tovább folytatják a fejlesztést. Ha azonban az adatok tüzetesebb vizsgálata nem hoz megoldást, nincs más választás, mint felhagyni a NeuroCell-PD-vel való kísérletezéssel.

"Soha nem egyszerű az igen nagy mértékben újító jellegű terápiák kifejlesztése - jelentette ki Fraser. - És ezek a sejtterápiák igencsak kényesek."

William Tanner, a bostoni S.G. Cowen Securities elemzője szerint a kudarc sokkal nagyobb problémát okoz a Diacrinnak, mint a Genzyme-nek.

Tanner szerint a befektetők a Genzyme-nek inkább a már piacon vagy ahhoz közeli fázisban levő termékeire összpontosítanak, és nem valószínű, hogy sokat várnának a korábbi fázisban levő termékektől, mint például a NeuroCell. Az olyan cég viszont, mint a Diacrin, melynek nincsenek termékei a piacon, valószínű, hogy nem kap jó megítélést a kísérleti stádiumban levő gyógyszerei sikertelensége miatt.

A Genzyme részvények a Nasdaq tőzsdén 3,69 dollárt estek és 85,06-on állnak, míg a Diacrin részvényei 1,81 dollárt estek és 2,88-on zártak március 16-án.

Megjelent: The Boston Globe

Genzyme, Parkinson-kór, kezelés, műtét

2002-07-31 17:59:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop