Hirdetés

Halálos sertésvírus aggasztja a szakértőket

ATLANTA - Egy halálos vírus aggasztja az egészségügyi szakértőket. A kórokozó Malajziában ütötte fel a fejét a sertéstenyésztéssel, -szállítással és -kereskedelemmel foglalkozó emberek között, és tudósok szerint egyetlen eddig ismert vírusra sem hasonlít.

sertésvírus, járvány |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Guthrie, P.

“Eddig soha nem láttuk ezt a vírust. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs közöttünk már régóta" - mondta dr. Pierre Rollin, a Centers for Disease Control and Prevention virológusa, ahonnan nyolc szakértő utazott a helyszínre. “Valószínű, hogy már régóta itt van, és várt minket."

A 229 gyanús malajziai és szingapúri esetből 111-en már meghaltak; 100-an Malajziában, a többi 11 éppen Szingapúrba szállított sertéseket. Az áldozatok többségükben felnőtt férfiak, akik közeli kapcsolatba kerültek a sertésekkel, illetve az ország mezőgazdaságának egyik alapját képező sertéstenyésztéssel.

A szakemberek szerint a vírus emberről emberre nem terjed, csak a sertésekről kerül az emberekre. “Szokványos tünetekkel indul, mint egy influenza, de gyorsan kialakulnak az idegrendszeri szimptómák is" - mondta dr. Rollin. “A vírus rendkívül gyorsan támad. Két-három nap alatt az áldozat kómába esik, és lélegeztetőgépre kell kötni."

A vírus először sertések százai fertőzte meg és pusztította el még októberben, aztán átterjedt az emberekre is, először 15 áldozatot követelve. Akkor a malajziai egészségügyi hatóságok szerint a haláleseteket egy japán agyvelőgyulladás vírusa okozta, amelyet a szúnyogok terjesztenek. Februárban azonban hirtelen sok farmer halt meg Bukit Pelandok körzetében (Negeri Sembilan állam), és ekkor a hatóságok segítséget hívtak.

Dr. Lam Sai Kit, a malajziai egyetem mikrobiológia-professzora felfedezte, hogy a fertőzés sertéseket és felnőtt férfiakat sújt, holott a japán encephalitis elsősorban a gyermekek körében gyakori.

A farmok közelében végzett intenzív permetezés ellenére 70 ember meghalt, köztük olyanok, akik kaptak védőoltást encephalitis ellen. Dr. Lam ekkor már tudta, hogy más vírusról van szó.

A malajziai virológus március 17-én utazott az Egyesült Államokba a mintákkal. A laboratóriumi analízis igazolta, hogy nem encephalitis vírusról van szó; a kórokozó némileg a ritka Hendra vírusra emlékeztetett, amelyet először 1994-ben mutattak ki Ausztráliában.

A tünetek mindkét vírusnál azonosak voltak - magas láz, fájdalmak, kóma és végül halál.

A CDC eredményei hatalmas felindulást okoztak Malajziában. A sertéstenyésztők elhagyták otthonaikat, miután a rendőrség kordonnal zárta körül a településeket. A járványveszély elhárítására a filmekből jól ismert védőruhába öltözött katonák féltucat települést zártak körül, hogy izolálják a körülbelül 1 millió, feltehetően fertőzött sertést.

Megjelent: Cox News Service

sertésvírus, járvány

2002-07-31 23:52:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop