Hirdetés

Gennyes agyhártyagyulladás: elhunyt egy féléves csecsemő

agyhártyagyulladás, gyermek, járvány, kórház |

Népszabadság   Népszabadság

Pénteken kettő, szombaton egy újabb gennyes agyhártyagyulladásos esetre derült fény. Információink szerint pénteken ebben a betegségben hunyt el egy féléves csecsemő. Az ismert esetek száma ezzel megközelítette a negyvenet, a halálos áldozatoké pedig hatra emelkedett. Az ÁNTSZ illetékesei mérlegelik az oltóanyag törzskönyvezési eljárásának jelentős felgyorsítását.

Az utóbbi napokban mindössze három új betegről érkezett jelentés, hatra emelkedett azonban a halálos áldozatok száma: pénteken fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy féléves borsodi kisfiú. Sedlák Mária Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti-főorvos miskolci tudósítónk érdeklődésére tegnap elmondta: a gyermeket szülei péntek délután azzal vitték orvoshoz, hogy már két napja lázas volt. A körzeti orvos láz- és köhögéscsillapító gyógyszert rendelt. Két órával később a szülők visszamentek a rendelőbe, mert a gyermek állapota rosszabbodott, bőr alatti bevérzések léptek fel nála. A körzeti orvos mentőt hívott, 18 órakor azonban a kisfiú meghalt. A gyermektől vett mintában a laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták az agyhártyagyulladást okozó baktériumot. Sedlák Mária elmondta: az Ózd melletti kistelepülésen nem ugyanaz a baktérium okozta a betegséget, mint amelyik a laktanyákban fertőzte meg a katonákat.

Pénteken egy 15 éves középiskolást szállítottak kórházba Debrecenben, aznap egy, már kezelés alatt álló húszéves fiatalembernél, szombaton pedig egy hároméves gyermeknél állapította meg a laborvizsgálat a gennyes agyhártyagyulladást, mindkettőjüket a kiskunhalasi megyei kórházban ápolják. Ezzel a december óta regisztrált esetek száma megközelítette a negyvenet.

Molnár Ilona, országos tiszti főorvos vasárnap este lapunk kérdésére elmondta: lehetséges, hogy már ma részleteket közölhetnek a különlegesen felgyorsított oltóanyag-törzskönyvezési eljárásról. Igaz, ehhez alapos dokumentáció kell a gyártótól is, emellett jogi szakvéleményre van szükség, de nem elképzelhetetlen, hogy akár egy hét múlva a patikákban receptre megvásárolhatják az oltóanyagot azok, akik be kívánják oltatni magukat és gyermekeiket.

Gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedésre akár márciusig is számítani lehet - nyilatkozta a hét végén Straub Ilona. Az Országos Epidemiológiai Intézet főigazgatója szerint a járvány a felső légúti megbetegedések számának csökkenésével visszaszorul, és cáfolta, hogy - az influenzához hasonlóan - tömeges fertőzésveszély állna fenn.

Kielégítő az állapota annak a 15 éves debreceni középiskolásnak, aki agyhártyagyulladással került péntek este a debreceni Kenézy Gyula Kórházba - tudtuk meg Lesch Miklós ügyeletes orvostól. A debreceni kórházban fekvő másik beteg - a budapesti Petőfi laktanyában szolgáló 18 éves kiskatona - láztalan, panaszmentes. Javult az állapota, tisztult a tudata annak a tízéves derecskei kislánynak, akit másfél hete szállítottak eszméletlenül a Debreceni Orvostudományi Egyetem gyermekklinikájára.

A nyíregyházi Jósa András Kórházba a napokban szállítottak be egy 15 éves fiút, akinek a laboreredményei a hét végén mutatták ki az agyhártyagyulladást. Orvosai szerint állapota kielégítő. Ugyanitt egy nőt is ápolnak, nála nem igazolódott be az agyhártyagyulladás gyanúja. A gyermekosztályon fekvő agyhártyagyulladásos három és fél éves kisfiú láztalan, a 14 éves nyíregyházi fiú, akit másfél hétig kezeltek, teljesen panaszmentes lett, és elhagyhatta a kórházat.

Bács-Kiskun megyében hét járványos agyhártyagyulladásban szenvedő beteget tartanak nyilván - közölte szegedi tudósítónkkal Lehoczki Károly, az ÁNTSZ Bács-Kiskun megyei szervezetének ügyeletes orvosa. Hozzátette: az egyik betegnél a klinikai tünetek genynyes agyhártyagyulladásra utalnak, de a bakteriológiai vizsgálat még nem igazolta a kórt. A kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórházban három felnőttet és két gyermeket ápolnak járványos agyhártyagyulladással. Mindegyikük állapota kielégítő. Az orvos kérdésünkre elmondta: az utóbbi napokban történt újabb megbetegedések nem közösségekben történtek.

A tapolcai és a szombathelyi kiképzőközpont sorkatonáit hétfőn oltják be az agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen. Szombaton a szabadszállási honvédeket oltották be, a kalocsai katonákat pedig már ellátták a védőanyaggal. Más laktanyákban a katonák nem kapnak oltást, mert egy véletlenszerű szűrővizsgálat azt mutatta, hogy a betegséget okozó baktérium ezeken a bázisokon nincs jelen nagyobb számban, mint normális körülmények között. A honvédség eddig mintegy 14-15 millió forint értékben vásárolt oltóanyagot, dózisonként 1750 forintért. Már megrendelték azt a csaknem nyolcezer adag oltóanyagot is, amellyel a februárban bevonuló újoncokat látják majd el.

agyhártyagyulladás, gyermek, járvány, kórház

2002-07-10 15:19:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop