Hirdetés

Migrén: nem az unatkozó úriasszonyok betegsége

A szokásos fejfájást az különbözteti meg a migréntől, hogy az általában fájdalomcsillapító hatására elmúlik, és mögötte mindig van valami, ami kiváltja - időjárás-változás, fogfájás, fülfájás, idegeskedés, kialvatlanság. A migrén nem csak a nők kiváltsága, hanem korra és nemre való tekintet nélkül támad.

migrén, fejfájás |

InforMed Hírek14   InforMed


A migrén rohamszerűen jelentkezik, általában a halánték körül, lüktető, görcsös fájdalommal jár, amely csillapíthatatlan, és gyakran akár napokig is elhúzódhat.

A "gyakorlott" migrénesek már megérzik jöttét, szédülés, fáradtság, hányinger, hangulatváltozás, a koncentrációkészség csökkenése előzi meg általában. Kialakulásához a frontérzékenység, a vércukor- és a hormonszint változása egyaránt hozzájárulhat.

Ma a stresszes élettel, a sok feszültséggel, rohanással, a felfokozott élettempóval magyarázzák terjedését, holott régen sokkal inkább az unalom, a semmittevés "hozta ki". Ennek nem mond ellent, hogy sok orvos pszichoszomatikus okokkal magyarázza, köztük a magányossággal, magánéleti konfliktusokkal, sikertelenséggel, különféle szociális tényezőkkel.

A migrént civilizációs betegségnek tartják, és kialakulásában családi hajlam, halmozottság is megfigyelhető. Akinek már volt benne része, számíthat rá, hogy nem egyszeri eseményről van szó, a migrén vissza-visszatér. Bár elfogadott és ismert gyógymód nincs rá, egyénileg fel lehet készülni fogadására. Van, aki a fény elől sötét szobába menekül, más inkább sétára vágyik a szabad levegőn.

A migrénre is leginkább erőteljes életmódváltást javasolnak a szakemberek. Ez nem egyszerű, hiszen a megélhetési problémák, a teljesítménykényszer, a magánéleti kudarcok nem múlnak el egyik percről a másikra, és a migrén is megmarad mint kísérőjelenség.

Az étkezés is befolyásolja a migrén kialakulását, bizonyos étkek kifejezetten elősegítik jelentkezését, ezt viszont könnyen meg lehet figyelni, és elkerülhetők a görcsös fejfájást kiváltó táplálékok.

Nincs garantáltan hatásos szer migrén ellen. Marad a türelem, az életmód kedvezőbb alakítása, önfegyelem, és a remény: ahogy jön, úgy távozik is ez a sokszor emberi tűréshatárt feszegető görcsös fájdalom.

migrén, fejfájás

2017-11-05 18:51:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop