Hirdetés

Ellenanyag kezelés a migrén megelőzésére

Jelentősen csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát egy ellenanyag alapú kezelés, amelyet a migrénes rohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

ellenanyag alapú kezelés, migrén, erenumab |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A világon minden hetedik embernek rendszeresen van migrénje, nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál.

Az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó egyik fehérje, a CGRP neuropeptid közrejátszik a migrénes fejfájás súlyosságában, és a rohamot kísérő fény és hangérzékenység jelentkezésében.

Jelenleg négy vállalat is olyan ellenanyag kifejlesztésén dolgozik, amely képes semlegesíteni a CGRP-t. Az antitestek egy része hozzátapad a fehérjéhez, másik részük blokkolja az idegsejt azon részét, amellyel a CGRP interakcióba lép.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmányban a londoni King's College Hospital kutatói az ellenanyagok közül kettőt teszteltek klinikai körülmények között.

Az erenumabot 955 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél havonta 15 napnál ritkábban jelentkezett migrén, átlag havonta nyolc napig.

A kezeltek 50 százalékánál felére csökkent a havi migrénes rohamok száma. Az alanyok nagyjából 27 százalékánál terápia nélkül is nagyjából ugyanilyen csökkenést figyeltek meg a kutatók, ami a betegség természetes változékonyságát mutatja.

A fremanezumab hatóanyagot 1130 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél krónikusan, vagyis havonta 15 napnál gyakrabban jelentkezett migrén. A kezeltek nagyjából 41 százalékánál felére csökkent a migrénes napok száma, míg az ellenanyagot nem kapott pácienseknél 18 százalékra.

Az ellenanyagok sajnos jóval drágábbak, mint más terápiák. Nem csak az ellenanyagok alkalmasak a migrénes roham megelőzésére: a korábban epilepszia és szívbetegség kezelésére használt gyógyszerek, valamint a botulinum toxin - közismert nevén botox - injekció is segíthet, de ezek sok mellékhatással járnak és nem is hatnak mindenkinél.

A kutatók reményei szerint a CGRP-t célzó ellenanyagok kevesebb mellékhatással járnak majd, de további vizsgálatokra lesz szükség a hosszú távú hatások megállapításához.

ellenanyag alapú kezelés, migrén, erenumab

2017-12-01 16:12:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop