A migrénről

Az egyik leggyakoribb panasz, mely a beteget orvoshoz viszi, a fejfájás. Ez a panasz valószínűleg az emberiséggel egyidős.

migrén, fejfájás | Gyógy-ír   Kisalföld | Haffner, Zs.
Hippokrates óta (Kr. e. 400) már a migrént is ismerjük, s később egyéb fejfájástípusokat is leírtak. Korunk legújabb fejfájásbeosztása és -osztályozása 1988-ban jelent meg.

Eltekintve az úgynevezett másodlagos fejfájásoktól, melyek egyéb betegségek hatására alakulnak ki vagy azok kísérői (baleseti sérülés, érbetegségek, kémiai anyagok vagy gyógyszerek ártalma, szembetegségek, gerincelváltozásokból adódó fejfájások stb.), fejfájás alatt általában az úgynevezett elsődleges fejfájásokat értjük. Ezek egyik és legismertebb formája a migrén.

Klasszikus migrénről akkor beszél az orvos, ha a fejfájás bizonyos követelményeknek megfelel: a fejfájás időszakos, visszatérő, többnyire féloldali, hányingerrel vagy hányással jár. Bevezető tünete is lehet, mely leggyakrabban a látás valamilyen zavara. Ezek a tünetek nem fordulnak elő mindig együttesen, egyike-másika hiányozhat.

Fontos, hogy a migrénnek szakaszai vannak (lehetnek), külső körülmények (fény, zaj, fizikai tevékenység) a migrént minden szakaszában erősen befolyásolják és végül a tünetek elmúltával a beteg panaszmentessé válik.

Maradandó idegrendszeri, agyvelői károsodás a migrénnel nem jár együtt, átmeneti biokémiai rendellenességek a migrén tartama alatt kimutathatók.

A migrén kezdődhet egészen fiatal korban, előfordulási gyakorisága nem szabályos, hol függ a környezeti elemektől, hol azoktól független. A fájdalom rendkívül kínzó lehet, a beteget fekvésre kényszerítheti, olykor több napra munkaképtelenné teheti.

A már megállapított migrén gyógykezelése nagyon sokáig megoldatlan volt. Az elmúlt 10-20 év folyamán sorozatosan jelentek meg olyan szerek, melyek a migrénes roham oldására alkalmasak. (A migrén végleges megelőzésére ma még nincsen mód.) Ezek a migrénellenes gyógyszerek tették lehetővé, hogy megalakulhassanak országszerte az úgynevezett fejfájáscentrumok. A centrumoknak módjuk van új gyógyszerek kipróbálására is, szigorú kritériumok betartása mellett. Egyes szerek ezután a háziorvosi receptúrába is bekerülhetnek, így például az utóbbi időben olyan migrénellenes orrspray került forgalomba, melyet már a családorvosok is felírhatnak minden migrénes rohamtól fenyegetett betegük számára.

A migrén nemcsak orvosi, hanem gazdasági kérdés is. A migrénnel járó, esetlegesen többnapos munkaképtelenség miatt minden, a migrénellátásba befektetett forint busásan megtérül a társadalom számára, ha arra az illetékes egészségügyi és gazdasági szakemberek a jövőben jobban odafigyelnek majd.

| migrén, fejfájás
2007-11-24 13:53:38


A fejfájás néhány meglepő oka

Vajon mi állhat a fejfájás mögött, kérdezzük magunktól. Talán nem aludtam eleget? Vagy ettem valamit, amit nem kellett volna? A fejfájás közismert okain túl néhány m...


Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése

A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, de a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. A mig...


A migrén kialakulását vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program keretében alakult új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen

A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Semmelweis Egyetemen a Nemzeti Agykutatási Program B alp...


Arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt műtötték meg Alain Delont

Nem hátfájás, hanem arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt esett át műtéten Alain Delon egy párizsi kórházban - értesült a Le Point című francia hetilap ...


Minden, amit a migrénről tudni kell

A migrén visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely általában a fej egyik oldalát érinti, de lehet néha kétoldali. A fájdalom hirtelen kezdődik; megelőzőleg vag...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^