Hirdetés

Epilepszia

Jellegzetessége a hirtelen, váratlanul jelentkező, rohamszerű eszméletvesztés, amelyet rángógörcs, szájhabzás, esetleg székelés és vizelés kísér. A beteg a roham ideje alatt történtekre nem emlékszik vissza. A leírt, ún. típusos nagyrohamon kívül kisrohamot is ismerünk, amely néhány másodperces eszméletvesztést jelent. Oka lehet bármilyen életkorban vagy bármilyen okból létrejött agysérülés. Az esetek nagyobb részében azonban minden előzetes agysérülés nélkül jön létre az ún. ismeretlen eredetű epilepszia.

epilepszia |

Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, K.

Az embereknek kb. 1 %-a epilepsziás. Örökletes volta nem telesen bizonyított, bár ha az egyik szülő epilepsziás: akkor 1 :40, ha mind a kettő, akkor 1 : 10 a valószínűsége annak, hogy gyermekük is epilepsziás lesz. Az epilepszia önmagában véve nem házassági akadály, ha mindkét fél tisztában van egymás betegségével. Ha csak az egyik fél epilepsziás, vállalni lehet a gyermek kockázatát, ha mind a kettő, akkor célszerű tartózkodni a gyermekáldástól.

Az epilepsziások egy része szellemileg egyáltalán nem csökkent értékű, sőt vannak közöttük kiemelkedő tehetségek is. kezeletlen epilepsziásokon gyakori rohamok után csökkenhetnek a szellemi képességek. Az epilepsziát roham alatt a típusos rohamból, rohammentes időszakban pedig elektroenkefalogram (EEG) segítségével lehet megállapítani. Speciális esetekben az epilepsziát műtéttel is lehet gyógyítani, de az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel a rohamok csökkenését vagy teljes kimaradását lehet elérni. Az epilepszia diagnózisa után célszerű akár szakrendelésen, akár intézetben a gyógyszeres kezelést beállítani. Az így beállított gyógyszert rendszeresen, állandóan kell szedni egy életen át, akkor is, ha a rohamok elmaradnak. A gyógyszer elhagyása ugyanis újra kiváltja a rohamot. Egyes kivételes esetekben a fiatal beteget gondozó szakorvos javasolhatja a gyógyszer elhagyását, tehát akár gyógyultnak minősítheti a beteget.

Az epilepsziás egyénnek olyan foglalkozást kell választania, amelynek betöltésénél a hirtelen eszméletvesztés nem veszélyezteti saját és embertársainak testi épségét. Ezért nem szabad gépkocsit vezetnie, de nem is kaphat gépjárművezetői jogosítványt. Ha baját eltitkolva mégis jogosítványra tenne szert, súlyos büntetéssel kell számolnia. Tilos alkoholt fogyasztania és egyedül úsznia. Ne igyon naponta ~6 pohár víznél többet és ne fogyasszon sok konyhasót. Mindennap aludja ki a szükséges 8 órát, kerüljön minden fizikai és szellemi túlerőltetést. Hordjon magánál feltűnő helyen - lehetőleg személyazonossági igazolványában - írást, amelyből az elsősegélynyújtó utasítást talál, hogyan bánjon vele. Az epilepsziás rohamban szenvedőt óvni kell a sérüléstől. Ha a földön fekszik, ne nyúljunk hozzá, legfeljebb feje alá tegyünk óvatosan egy párnát. Ne erőltessünk fogai közé semmit.

epilepszia

2003-01-22 19:39:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop