Hirdetés

Az epilepszia műtéti kezelése

Ha gyógyszerrel nem lehet kezelni az epilepsziát, a műtét gyakran megoldást jelent, ráadásul minél fiatalabb korban, annál jobb hatással.

epilepszia, műtét |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Sok kisgyermeket műtenek már ma is, azonban gondot okoz, hogy a legtöbb felnőtt sem tud erről a lehetőségről.

Közel három millió amerikai szenved epilepsziában. A betegségnél az agyban időszakos elektromos viharok keletkeznek, és ha az áramkörök eléggé gyorsan kisülnek, bekövetkeznek a rohamok.

A betegség gyakran veleszületett, de kialakulhat bármely életkorban, különösen az agysejteket ért sérülés, mint például a fejsérülés, agyhártyagyulladás vagy mini-stroke következtében.

A betegek közel 30 százalékánál nem segít a gyógyszeres kezelés – vagy nem szünteti meg valamennyi rohamukat, vagy súlyos mellékhatásokkal jár. A főbb központokban végzett műtéteknél a betegek 80 százaléka rohammentes lesz, és szövődmény alig fordul elő.

– Évente mintegy 3-5 ezer műtétet végzünk – mondja dr. Robert Gumnit, az epilepszia-centrumok szövetségének igazgatója – de körülbelül 100-150 ezren vannak, akiknek segítene a műtét. A legtöbbjüknek a gyógyszeres kezelés ellenére is évente 2-5 rohama van, és azt hiszik, mert azt mondták nekik, hogy meg kell tanulniuk ezzel együtt élni, ahelyett, hogy elküldték volna őket egy epilepszia-centrumba.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint, ha két gyógyszer nem hatásos, kicsi az esély arra, hogy egy harmadik majd az lesz. Az éveken át ismétlődő rohamok pedig gátolhatják a gyermek fejlődését, előfordul, hogy maradandó változásokat idéznek elő.

epilepszia, műtét

2007-05-24 19:03:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop