Hirdetés

A műtét könnyíthet az epilepszián, ha a gyógyszerre nem reagál a beteg

Az epilepsziás betegek rohamait gyógyszerrel általában meg lehet előzni. Néhány esetben azonban a rohamok a gyógyszerelés ellenére is jelentkeznek. Egy, a közelmúltban Franciaországban megjelent tanulmány szerint egy sebészi úton általában korrigálható agyi rendellenesség nagyobb százalékban lehet a felelős az epilepszia ilyen, gyógyszer-rezisztens eseteiért, mint eddig gondolták.

epilepszia, gyógyszer, MTLE-s, betegek, halántéklebeny, epilepszia |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Az epilepszia általános meghatározása egy sor, rohamokban megnyilvánuló neurológiai rendellenességnek. A közvetlen ok az esetek többségében ismeretlen.

Egy 2200 fős felnőtt epilepsziásokból álló csoportból 282, akik ún. mesialis halántéklebeny epilepsziában (mesial temporal lobe epilepsy - MTLE) szenvedtek, sokkal inkább hajlamosak voltak a rohamokra még egy éves gyógyszeres kezelés után is, mint az epilepszia más formáiban szenvedők, jelentette a dr. Franck Semah vezette kutatócsoport a párizsi Hopital de la Salpetriere-ből.

A Neurology c. folyóirat novemberi számában azt közülték a kutatók, hogy míg az általános epilepsziában szenvedő betegek több mint 80 százaléka legalább egy éven át rohammentes volt, ez az MTLE-s betegeknél mindössze 11 százalékáról volt elmondható. Az MTLE az agy hippocampusnak nevezett részének elváltozása.

"Tanulmányunkból az derül ki, hogy meg kell keresnünk az epilepszia okát, mielőtt gyógyítani kezdenénk a betegeket" - nyilatkozta dr. Semah. "Reméljük, hogy a jövőben pontosabb kezeléseket alkalmazhatunk, beleértve a műtéti eljárásokat is, az epilepszia okának feltárása után."

Az MTLE-s betegeknél a rohamok 80-90 százalékát meg lehet akadályozni műtéti beavatkozással, állítja dr. Jerome Engel Jr., az UCLA neurológusa. Bevezető cikkében azt írja, a tanulmányból kiderül, hogy a jelenleginél sokkal több embernek válna hasznára a műtét.

A feltárt adatok megerősítik a korai diagnózis és kezelés fontosságát, mondta. Lényeges, hogy minél előbb megakadályozzuk a rohamokat, mert a betegség idővel rosszabbodhat.

Óvott azonban attól, hogy azt higgyük, a lakosság széles körében is ilyen magas az MLTE aránya, mint a tanulmányban vizsgált betegeknél. Ezt azzal magyarázza, hogy a tanulmányban részt vevők valószínűleg az epilepszia súlyosabb formájában szenvedtek, hiszen speciális klinikán kezelték őket.

Egy másik neurológus nagyra tartotta a kutatás eredményeit.

A tanulmány hangsúlyozta azt a tényt, hogy van a betegeknek egy csoportja, amely nem reagál a gyógyszerelésre, ám állapota műtéttel javítható, kommentálta a tanulmányt Ronald Lesser, a baltimore-i Johns Hopkins Medical Institutions neurológus és idegsebész professzora.

Lesser professzor elmondta, hogy a műtét egyszerű, rutineljárás. "Nagyban hozzájárulhat" a rohamok csökkentéséhez, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

epilepszia, gyógyszer, MTLE-s, betegek, halántéklebeny, epilepszia

2002-07-31 22:52:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop