Hirdetés

A kezelés ellenére sok epilepsziásnak vannak rohamai

A kutatók által korábban becsültnek legalább a kétszerese azon epilepsziás betegek száma, akik a kezelések ellenére gyakori rohamokat szenvednek.

Epilepszia, Sacer, roham, kontroll |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Candon, P.

Egy friss jelentés szerint csupán az Egyesült Államokban 1 millióra tehető az orvosilag ellenőrizetlen epilepsziások száma. Egy korábbi becslés ezt a számot 575.000-re taksálta.

"A tanulmány világosan kimondja, hogy sokan nem kapják meg azt a fejlett kezelési módszert, ami kontroll alatt tarthatná rohamaikat" - jelentette ki Patricia Osborne Shafer, az Epilepsy Foundation tanácsadó bizottságának tagja. "Ez azt jelenti, hogy javítanunk kell a kutatásfinanszírozáson. Jobb módszereket kell találnunk a rohamok ellenőrzésére és végső soron gyógymódot kellene találnunk."

A jelentés az Epilepsy szaklap márciusi számában jelent meg az alapítvány és az Aventis Pharmaceuticals támogatásával.

A szerzők vezetője, Charles Begley (University of Texas) szerint 2,3 millió amerikainak van ilyen rohamokban jelentkező idegrendszeri betegsége, epilepsziája. A cikk szerint 1,3 milliót sikeresen kezelnek (56 százalék), míg a többi 1 millió (44 százalék) - bár kap kezelést -, továbbra is rohamoktól szenved.

Bár a sikertelenül kezeltek száma kevesebb, mint a fele az összes betegnek, a rájuk fordított összeg a betegség kezelésének költségvetéséből 80 százalékot képvisel. A cikk adatai szerint az epilepszia kezelésére évente 12,5 milliárd dollárt költenek az Egyesült Államokban; az évi új esetek száma 181.000.

Emellett nagy eltérések vannak a kontrollált és a kontrollálatlan esetek költségei között. A kezelhető esetekre jutó közvetlen költségek évente 2000 dollárt tesznek ki, míg a kezeletlenekre majdnem 10000 jut.

"A betegre élete során 85 százalékban a kiesett munkaidő és termelékenység miatt jut ennyi, és csupán 15 százalékban a tényleges gyógyítás miatt" - emelte ki Begley.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy egy kezelhetetlen beteg férfi 317.000 dollárt "veszíthet" élete során (az elérhető átlag 35 százalékát), míg egy nő 140.000 dollárt (25 százalék).

Bár a tanulmány nem kifejezetten azt vizsgálta, hogy miért keresnek kevesebbet ezek a betegek, Begley szerint a kieséseket előbb-utóbb elbocsátás követi, ami után munkát találni is nehezebb.

"Sok oka van, hogy ki miért nem jut hozzá az USA-ban az elmúlt öt évben piacra került új gyógyszerekhez - mondta a szakértő -, de általában ezek a drágább gyógyszerek közé tartoznak." Pedig ezek közül némelyik sok esetben meg tudná előzni a rohamokat, és ezzel az anyagi veszteségeket is, tette hozzá.

"A fő gond az, ahogyan a kormányzat és a biztosítók kezelik ezeket a gyógyszereket, a legtöbbjük alig kap támogatást" - mondta Begley.

Az Aventis gyógyszere, a Sabril (vigabatrin), ami jelenleg az FDA törzskönyvezésére vár.

A direkt egészségügyi költségek (kórházi kezelés, gyógyszerek, műtétek és más kezelések) megállapítása céljából a kutatók houstoni és rochesteri betegekkel végeztek felméréseket 1987 és 1994 között. A kapott adatokat azután extrapolálták az egész amerikai népességre.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

Epilepszia, Sacer, roham, kontroll

2002-07-31 17:18:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop