Hirdetés

Négy éven belül kezdi meg működését az első brit Demenciakutató Intézetet

Új korszakba lép a demenciakutatás Nagy-Britanniában: közhasznú szervezetek és a brit kormány negyedmilliárd fontos (99 milliárd forintos) beruházásával 2020-ra kezdheti meg működését az ország első Demenciakutató Intézete.

demencia, demens beteg, Alzheimer, szellemi hanyatlás, kutatás |

MTI Hírek13 | MTI

Két vezető, demenciával foglalkozó brit közhasznú szervezet egyenként 50 millió fontot (20 milliárd forintot) ajánlott fel az ország első Demenciakutató Intézetének létrehozására, amelyhez a brit kormány további 150 millió fonttal (59 milliárd forinttal) járul hozzá.

A kutatóintézetbe a világ vezető tudósait és szakértőit akarják meghívni, hogy valódi áttörést érjenek el a demenciakutatásban. Az intézet létrehozásával Nagy-Britannia vezető szerepét is biztosítani akarják ezen a területen - számolt be róla az alzheimers.or.uk honlap.

A tervek szerint több száz tudóst foglalkoztató, 2020-től működő kutatóintézetnek Nagy-Britanniában lesz egy központja, amelyhez regionális központok hálózata kapcsolódik.

A kutatással egyebek mellett a demencia kialakulásának mechanizmusát akarják feltárni, valamint olyan gondozási és közegészségügyi stratégiákat is ki akarnak dolgozni, amelyekkel csökkenthető a demencia kockázata a jövendő generációknál.

A két vezető brit közhasznú szervezet, az Alzheimer's Society és az Alzheimer's Research UK együttműködése kulcsfontosságú a demenciával foglalkozó kutatók és orvosok munkájának összehangolásában. Így ugyanis az egyes kutatási eredmények valódi változásokat hozhatnak a diagnózis, a kezelés, a gondozás és a megelőzés tekintetében - fogalmazott az Alzheimer's Society.

Hillary Evans, az Alzheimer's Research UK igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy az 50-50 millió fontos hozzájárulás jelzi komoly elkötelezettségüket a demencia elleni küzdelemben.

A brit kormány adatai szerint húsz éven belül megduplázódhat a demenciában szenvedő britek száma és elérheti az 1,7 millió főt.

demencia, demens beteg, Alzheimer, szellemi hanyatlás, kutatás

2016-05-04 14:49:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop