Ne feledjük! - Memóriánk természetes támaszai

Elménk csúcsteljesítménye az emlékezés. Segítségével képesek vagyunk információkat gyűjteni, majd előhívni a megfelelő pillanatban... Valamennyiőnk vágya, hogy agyi kapacitásunkat minél tovább és minél nagyobb terjedelemben kihasználhassuk. Ehhez nyújthat segítséget a természet patikája!

memória, fitoterápia | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):42-43   Celsus Kft. | Vetró, R.

Őseink memóriájuk frissen tartásához elsőként olyan gyógynövényeket hívtak segítségül, mint a ginszeng és a páfrányfenyő. Ezekről azóta sem feledkeztünk meg, ám rajtuk kívül konyhánk néhány mindennapos „szereplője” is tartalmaz emlékezőképességet javító anyagokat! Ismerkedjünk meg velük!

Biztosan mindenki számára ismerős állapot, amikor a kellő pillanatban nem jut eszünkbe a megfelelő kifejezés, majd miközben mással kezdünk foglalkozni, hirtelen a semmiből beugrik. Lámpalázas vizsgázók hasonló esetekben, akár a leblokkolásuk tetthelyéről kilépve, azonnal képesek felidézni az „elfelejtett” tananyagot, ráadásul mindenféle erőlködés nélkül...

Időskorban is megfigyelhető az emlékezőképesség romlása, amit sokan természetes folyamatnak vélnek. Pedig a szellemi teljesítmény csökkenése korántsem törvényszerű. Memóriánk fittsége valóban függ az életkortól, testi-szellemi állapotunktól, de ezek a körülmények befolyásolhatóak - akár gyógynövények segítségével is.

Az „emberforma” ginszenggyökér

Egy koreai népmese szerint Kümgám, a Gyémánthegy királya annyira legyengült, hogy jártányi ereje sem maradt. Az orvosok kézről kézre adták, de nem Tudtak rajta segíteni. Egy bölcs öregember mindenki meglepetésére azt az „emberforma” gyökeret ajánlotta gyógyszerként, aminek inszam a neve, és „hatalmasabb a halálnál”. A gyökérből készült ital valóban meggyógyította a királyt, aki ezután az emberi kor végső határáig élt.

Nem tudni, valóban így történt-e, de az inszam - a ginszeng szó koreai változata - évezredek óta a Távol-Kelet egyik legkedveltebb gyógynövénye. Kínában, Koreában, Indokínában, Tibetben, Japánban és Indiában számos különböző - tea, tinktúra, bor, pasztilla, kenőcs - formában alkalmazzák fáradtság, emlékezetromlás, mindenféle fejbajok és öregedési tünetek ellen. A nyugati orvostudomány csak néhány évtizede fedezte fel magának a ginszenggyökeret, és mindenben igazolta a keleti alkalmazásmódokat.

Ez az ősi gyógynövény az idegrendszer kémiai izgatószereihez hasonlóan serkenti az agytevékenységet, azonban azok mellékhatása nélkül. Vagyis: nem okoz álmatlanságot, ingerlékenységet, érzelmi változást. De fokozza a munkaképességet is.

Jó tudni! Előnyös tulajdonsága, hogy igazodik a szervezet aktuális állapotához: minél fáradtabbak vagyunk, annál aktívabban fejti ki hatását. Testünk jeleihez mérten: to-nizál, stimulál, csillapít, nyugtat.

Mi a titka, mi mindent tartalmaz? Jótékony hatóanyagait 1947 óta vizsgálják. Megállapították, hogy tónusfokozó panaxint, anyagcserét segítő panaxsavat, a belső elvá-lasztású mirigyek működését serkentő panaxvillont és a központi idegrendszert ösztönző panacen nevű illóolajat tartalmaz.

Jó tudni!

A páfrányfenyő magjait a kínai és a japán konyha napjainkban is használja, főként levesek ízesítésére főzve, vagy grillezve.

A legújabb kutatások szerint Mozart zenéjének hatására javul a tanulási készség és a memória. Először 1993-ban írta le Fran Rauscher idegtudós a Mozart-hatást. Akkoriban sok kétkedő hallatta szavát, és azzal magyarázták az eredményeket, hogy egyszerűen csak jobb kedvre derültek a tanulók az ütemes muzsika hallatán. Rauscher eredményeit molekuláris bizonyítékokkal is alátámasztották. Ezek alapján más zene nem vált ki hasonló hatást!

A magvak, diófélék, szárított gyümölcsök gazdagok olyan tápanyagokban, melyek erősítik az idegrendszert és javítják a vérkeringést. Ilyen főként az A-, a B-, a C- és az E-vitamin. A tanulók már régóta szívesen csemegéznek hasonló nassokat - diákcsemegét -, de ez ajánlott mindenkinek, aki szellemi munkát végez.

Páfrányfenyő - Az élő kövület

Darwin nevezte el a páfrányfenyőt „élő kövületnek”, és a kutatások jelenlegi állása szerint minden bizonnyal rá is szolgált a nevére, ugyanis a Föld őstörténetének minden katasztrófáját túlélte. Egyidős a dinókkal, ősi fajai már 270 millió évvel ezelőtt éltek.

Hatalmas levelei megihlették a buddhista szerzeteseket, de Goethét is, aki múzsájául fogadta, majd verset írt hozzá Gingko biloba címmel.

A gyógyászatban befutott karrierje erős hasonlóságokat mutat a ginszengével. Hozzávetőlegesen már ötezer éve használja a kínai orvostudomány gyógyításra, az „agy jótevőjének” nevezik. Európában viszont csak a 17. század óta ismerik.

Levelének kivonata javítja az agyi vérellátást, ezáltal a szellemi teljesítőképességet és a koncentrálókészséget, csökkenti a szédülést.

Levelei flavonoidokat és terpenoidokattartalmaznak. Fő flavonoid-összetevője a kvercetin és a kempferol.

Vigyázzunk! A benne lévő ginkgolsav miatt nem ajánlott teát főzni belőle, mivel allergizáló és toxikus hatású lehet.

Házunk táján

Nemcsak Keleten, hanem az Európában élők is eredménnyel hasznosították a növények és füvek gyógyító erejét. Ám ezen a földrészen a 18. századtól az orvostudomány - de főleg a sebészet - megjelenésével a gyógynövénygyógyászat falusi furcsasággá silányodott a városlakók szemében. Szerencsére ma már újra népszerű a fitoterápia, előszeretettel nyúlunk a természet kincseihez, mivel egyre többen tartunk a kémiai szerek - gyógyszerek - mellékhatásaitól...

Nem kell feltétlenül a zöld erdőn-mezőn keresnünk a megfelelő gyógyírt memóriánkra! A rozmaring, a bazsalikom kedvelt fűszerei a magyar konyhának, és mindemellett segítik agyunk teljesítményének növelését. De a tavasz adománya, a medvehagyma is hatékony támaszunk lehet.

Jellegzetes hagymaillata tíz percen belül már nem érződik leheletünkön, s ez nagy előny a többi fajtával szemben.

Hasznos info: rozmaringból, bazsalikomból és medvehagymából nem érdemes teát főznünk, ezek a növények fűszer és illóolaj formájában a leghatékonyabbak.

Érték a mérték

„Kismértékben orvosság, nagyban méreg!” Bár a memóriajavító gyógynövények mértékletes alkalmazása nem károsítja a szervezetet, de ha túlzásba visszük fogyasztásukat, még kárt is okozhatnak, hiszen akár testi, akár szellemi fáradtságról legyen is szó, az szervezetünk jelzése, hogy energiatartalékaink kiürültek. Regenerálódásra, felfrissülésre van szükségünk!

Egyéb elmeélesítők

Q1-vitamin (NADH): fokozza az idegi ingerületátvivő anyagok (dopamin, noradrenalin, szerotonin) termelődését, javítja a szellemi teljesítményt.

Q10-vitamin (ubikinon): erélyes sejtregeneráló antioxidáns, fokozza a sejtek energiatermelését, mérsékeli a fáradtság okozta memóriazavart, javítja a koncentrálóképességet és a többi agyfunkciót.

B-vitaminok: az idegsejtek működését jelentősen befolyásolják, így javítják a regenerálódást, az idegi információtovábbítást és az agyműködést.

L-carnitin: fokozza a sejtek energiatermelését, így agyunk - szervezetünk legenergia-igényesebb része! - teljesítményét és a koncentrálóerőt is.

Lecitin: az idegsejtek és idegrostok egyik fő regenerálója, véd az érelmeszesedés ellen, javítja az agyi keringést, fokozza az agyi kapacitást.

Vetró Rita

| memória, fitoterápia
2007-05-29 10:16:44


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^