Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.

demencia, Dánia, bulvár, Alzheimer | MTI Hírek13 | MTI
A Svendborg városon belül kialakított kis falu, Svensborg Demensby 125 lakásában élnek a páciensek, mindegyiküket egyéni igényeinek megfelelően látják el. A községhez tartozik többek között egy nagy park, egy zenei könyvtár, egy étterem, üzletek és egy wellness-szalon is.

"A lakók szinte ugyanúgy élhetnek itt, mint megbetegedésük előtt, ráadásul itt biztonságban vannak. A terület olyan nagy, hogy nem érzik magukat bezárva" - mondta el Lars Erik Hornemann polgármester.

A létesítmény a Fyn-szigeten lévő, 27 ezer lakosú Svendborgban található. A projektet orvosszakértők is figyelemmel kísérik, a tapasztalatokat további, szintén demens betegeket ellátó falvak kialakításához használják fel. A község létrehozását hasonló holland, olasz és kanadai projektek inspirálták - mondta el a polgármester.

A Dán Alzheimer Szövetség üdvözölte a kezdeményezést, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a falu lakói elszigetelődhetnek a külvilágtól.

| demencia, Dánia, bulvár, Alzheimer
2016-11-22 23:33:46


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^