Lassan pusztuló értelem - Az Alzheimer-kór

Magyarországon becslések szerint 160 000 Alzheimer-beteg él. Ez a kórság a fizikai halál előtt megöli az értelmet, a lelket, magatehetetlenné és kiszolgáltatottá teszi az érintettet. Végstádiumára jellemző az általános testi leépülés. Az Alzheimer-kór nem kizárólag a beteget, hanem családját vagy legalább egy hozzátartozóját erőszakkal kiszakítja megszokott életéből…

Alzheimer-kór, leépülés | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):60-61   Celsus Kft. | Gálik, Á.
Az Alzheimer-kórban szenvedők agyában összecsapódott, elpusztult idegsejtek találhatók, és a folyamat kóros fehérjeelváltozással is jár.

Agyi elváltozások és az Alzheimer-kór

Az idegsejtek pusztulása egyre súlyosbodó tüneteket okoz a betegnek: a klinikai panaszok első formája az emlékezészavar. A beteg egyszerű dolgokra sem képes visszaemlékezni, s amikor érzi, hogy probléma van a memóriájával, gyakran „kóros meseszövéssel” tölti ki az emlékezeti űrt. Szegényessé válhat a gondolkodása, elveszítheti ismeretanyaga jelentős részét, s később már a mindennapi rutincselekedeteit sem tudja végrehajtani. Megeshet, hogy elmegy otthonról, s nem talál haza, mert már nem tud térben és időben tájékozódni. Megváltozhat a személyisége, depresszióssá vagy gyanakvóvá válhat. Környezetét azzal vádolhatja, hogy eltulajdonította személyes tárgyait; később általában kiderül, hogy a beteg maga tette el valahová, de elfeledkezett róla.

Ilyenkor tudattalan mechanizmus vezérli: nem jó, ha belátja, hogy elfelejtette, s így inkább ismerősére vetíti, s ráfogja, hogy ellopta a tárgyat. Mivel ez nem tudatos folyamat, semmit sem ér, ha a betegnek elmondjuk, hogy alaptalanul gyanúsít valakit. A nagyon súlyos állapotú Alzheimer-kóros betegekre jellemző, hogy nem tartják vizeletüket, nem tisztálkodnak, esetleg már felöltözni sem tudnak.

A kór előrehaladott stádiumában a beteget egyetlen órára sem lehet magára hagyni: etetni-itatni, pelenkázni, öltöztetni és mosdatni kell. Nem ismeri meg a körülötte lévőket, gyakran nem képes kifejezni a szeretetét…

Ajánlatos kerülni

- az alumíniumedényekben főtt ételeket
- az alumíniumfóliával közvetlenül érintkező ételeket
- az alumíniumkannákban tárolt ételeket
- az alumínium adalékanyaggal készült élelmiszereket.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy az Alzheimer-kór diagnosztizálása után az alumínium kerülése jelentősen befolyásolná a betegség lefolyását...

Mi okozza ezt a kórságot?

Az agyban az idegsejtek egymással való kapcsolata kémiai anyagokkal, a többi között acetil-kolinnal történik. Az acetil-kolin továbbítása pályákhoz kötött, amelyek behálózzák az agykérget és a memóriaközpontot. Alzheimer-kór esetén az acetil-kolin-tartalmú pályák degenerálódnak, elpusztulnak. Emellett csökken az acetil-kolin szintje is, mert az észteráz gyorsan lebontja.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Meghatározó az életvitel

Ha egy középkorú ember a munkájától eltekintve fizikálisan és mentálisan is aktív életet él, jó eséllyel előzheti meg a betegség kialakulását.

Egy kísérlet szerint azok az emberek, akik többféle tevékenységet végeznek, és tartalmasan töltik el szabadidejüket - például hangszeren játszanak, kertészkednek, sportolnak vagy akár társasjátékoznak -, később kevesebb eséllyel betegszenek meg Alzheimer-kórban.

Gingko biloba: Európában sokan a Gingko biloba fa leveléből nyert kivonatot ajánlják a korai Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek, mert javíthatja a memóriát és az életminőséget, valamint lelassíthatja a betegség előrehaladását, romlását. Négy kettős vak teszt igazolta, hogy a gingkó valóban pozitív hatást fejtett ki a korai Alzheimer-kórban szenvedőknél, akárcsak a többi embernél, akik egy másik típusú memóriazavarban szenvedtek. A gingkó hatása felér az általánosan használt, receptre kapható gyógyszerekével.

Javasolható étrend-kiegészítők

L-carnitin: több klinikai vizsgálat is igazolta már, hogy az L-carnitin pótlása késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását, javítja a memóriát, és az általános teljesítményt is fokozza az e kórban szenvedő betegek egy részénél.

Antioxidansok: C- és E-vitamint rendszeresen szedő emberek kevésbé hajlamosak az Alzheimer-kórra, mint azok, akik nem szednek antioxidánsokat. Azoknak a középkorú és idősebb felnőtteknek, akiknek a vérében sok E-vitamin található, jobb az agyműködése is.

Az antioxidánsok védőhatását azzal magyarázzák, hogy az oxidációs károsodás valószínűleg szerepet játszik az elmezavar kialakulásában. A nagy mennyiségben szedett E-vitamin lassítja az Alzheimer-kór kifejlődését.

Lecitin: egy kettős vak tesztben napi 20-25 g lecitint adtak a betegeknek, de az Alzheimer-kór súlyosságában semmilyen változást sem észleltek. Ugyanakkor láttak javulást egy olyan alcsoportban, akik nem követték teljesen a program előírásait, ez pedig azt sugallhatja, hogy a kisebb mennyiségű lecitin hatásosabb lehet.

Q10, vas, B6-vitamin: két, Alzheimer-kórban szenvedő betegnek a következő anyagokat adták: Q10-koenzim (60 mg), vas (150 mg sum ferrum citrat) és B6-vitamin (180 mg). Mindkét betegnek javult a mentális állapota, és egyikük hat hónap után szinte teljesen egészségesnek tűnt.

A cink is megváltoztathat bizonyos, az Alzheimer-kórral összefüggésben álló biokémiai folyamatokat. Emiatt egyes tudósok attól tartanak, hogy a cink szedése felgyorsíthatja a betegség kialakulását, ám olyan kísérlet is ismert, amiben négy beteget vizsgáltak: ők napi 30 mg cinket kaptak, és egy idő után javulást mutattak a mentális funkcióikban.

B-vitaminok: egyes kutatók összefüggést találtak az Alzheimer-kór és a B12-vitamin, illetve a folsav hiánya között: akiknek a vérében alacsony volt a folsav szintje, jobban ki voltak téve a különféle elmezavaroknak, így az Alzheimer- kórnak is.

dr. Gálik Ágnes
| Alzheimer-kór, leépülés
2007-02-09 17:12:35


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^