Delírium

Elborult tudatállapottal, a tér- és időérzékelés elvesztésével, zavarodottsággal, felfokozott mozgáskésztetéssel, nyugtalansággal járó visszafordítható pszichés zavar.

delirium, pszichés zavar, alkoholizmus, delirium tremens | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.
A delírium hirtelen alakul ki, látványos, ijesztő kórkép. Egészen fiatal és nagyon idős korban gyakori.

A kiváltó okok között szerepelhetnek baleset vagy agyvérzés okozta idegrendszeri sérülések. Epilepsziás megbetegedés vagy kezdődő tumor is megjelenhet deliráns tünetegyüttes formájában. Fertőzések, lázas állapotok is okozhatják. Utóbbiak inkább fiatal korban. Időskorban stresszhelyzetekre szokott kialakulni. Gyakori a kórházba kerülő időseknél.

Sajátos formája az alkoholfüggő betegek tudatborult állapota, a delirium tremens Az alkohol hirtelen történő megvonásának következménye. Vegetatív izgalmi állapottal (szapora szívműködés, verejtékezés) indul. Ehhez csatlakozik a végtagokban jelentkező, kezdetben finom hullámú, később durva remegés. A fokozottan kibomló deliráns képet az általános izgalmi állapot mellett félelmetes tartalmú hallucinációk (látomások, hanghallások) kísérik. Ezek annyira veszélyeztetetté teszik a beteg állapotát, hogy hatásuk alatt öngyilkosságot is megkísérelhetnek. Az elmeosztályok berendezkedtek a delirium tremens kivédésére, illetve kialakulása esetében az önveszélyes állapotú beteg védelmére.

Delíriumok esetében - mivel tudatborult, önveszélyeztető állapotokról van szó - szakorvosi beavatkozás, kórházi háttér szükséges. A delirium tremenset azért emeltem ki, mert a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók, ha valamilyen okból nem jutnak italhoz, izzadékonyságukkal, kézremegésükkel a delírium kezdeti tüneteit produkálják. Fontos, hogy a közvetlen környezet ezekből a tünetekből felismerje az állapotrosszabbodás lehetőségét és sürgős orvosi segítséget kérjen. Előfordult, hogy rendszeresen nehéz fizikai munkát végző dolgozó - aki munkavégzés közben rendszeresen fogyasztott italt, de családja nem gondolta alkoholfüggőnek, mert életvezetése egyenletes volt - balesetet szenvedett. A sebellátás után ágyba kényszerült otthon. Természetszerűen senkinek sem jutott eszébe itallal megkínálni. Remegését, felfokozott állapotát a balesettel járó izgalommal hozták összefüggésbe. Amikor hallucinálni kezdett, azt hitték, megőrült. Teljes tudatborult állapotban került a pszichiátriára, ahol aztán a szakszerű beavatkozás után tünetei rövid idő elmúltával megszűntek.

| delírium, pszichés zavar, alkoholizmus, delirium tremens
2007-11-29 10:44:53


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^