Alzheimer-kór

A kór ezen korábbi vagy gyakrabban későbbi - 60 év feletti - életszakaszban fellépő tüneteit latin szóval demenciának nevezzük.

demencia, Alzheimer kór, elbutulás | Gyógy-ír   Kisalföld
Sokan nem fordulnak vele orvoshoz: részint nem tudva, hogy betegségről van szó (és mint ilyen, korai stádiumban kezelhető jól), részint pedig abból adódóan, hogy kínosnak érezve a helyzetet, titkolni próbálják azt.

A szellemi leépülésnek, a demenciának többféle típusa van. Ezek között szerepel az Alzheimer-típusú hanyatlás. A kórképben világszerte rengetegen szenvednek - a felmérések szerint mintegy 10 millióan - és hazánkban is több ezer a betegek száma. Az Alzheimer-kórt első leírójáról, Alois Alzheimer német professzorról nevezték el, aki a betegséget korai elbutulás címszó alatt írta le.

Az elmúlt évtizedekben folyó kutatások arra derítettek fényt, hogy az agyban lévő idegsejtek elfajulása és elpusztulása vezet kialakulásához.

Bár családi halmozódás is tény, a betegség kialakulásának pontos oka mindmáig nem tisztázott. Okként genetikai tényezőkön keresztül károsító környezeti ártalmaknak, hormonoknak a szerepe is felvetődött.

Melyek a kórkép fő tünetei?

Elsőként az úgynevezett rövid távú emlékezet zavara jelentkezik. Az illető nem tudja megjegyezni az új információkat, úgynevezett "percember", aki elfelejti, mi történt az előző percekben. A folyamat előrehaladását jelzi, amikor a későbbiekben a hosszú távú memória is megromlik, személyes dolgokat, régi élményeket sem tud felidézni a beteg. Az Alzheimer-kórban szenvedők nem tudják a dátumot, eltévednek az utcán, elbolyonghatnak.

További - romló - stádium, amikor nehézséget jelent a szavak megtalálása és az öltözködés is gondot jelent. Étvágya romlik, fogyni kezd. Nem ismeri fel a családtagjait, környezetét, lakóhelyét. Végstádiumban az ember "vegetatív lénnyé" válik, teljes ápolásra, gondozásra szorul önellátási képtelensége miatt.

Az Alzheimer-leépülés igen kezdeti szakasza a figyelemre méltó: ebben a periódusban nemritkán érzelmi labilitás, sírékonyság, depresszióra való hajlam, vagy fokozott érzékenység, vádaskodás, képzelgések - például meglopatásos tartalmak hangoztatása - jellemző csupán! A kezdeti periódusban még a beteg is érzékeli és kínzóan élheti meg, hogy memóriája már nem a régi, később azonban elsősorban a környezet észleli az előrehaladott tüneteket.

Diagnosztika

Az utóbbi évtizedben a diagnosztika korszerűsödésével a betegség felismerésére már van mód.

Kezelés

Szerencsére terápiás eszköztárunk is bővült: különösen a korai fázisban felismert esetek vonatkozásában nyílik mód hatékony terápiás beavatkozásra. Ennek egyik leghatásosabb módja a gyógyszeres terápia. A gyógyszeres terápiát azonban egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, mindez a hatásos terápiás beavatkozásra ad lehetőséget.

Elmondható, hogy az időben felállított diagnózis és megkezdett terápia szabhat csak gátat a tünetek romlásának, mely mind az érintett betegre, mind a környezetre, hozzátartozókra és a társadalomra súlyos terhet ró.

| demencia, Alzheimer kór, elbutulás
2007-11-24 14:13:01


Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akikn...


Alzheimer-beteg a családban

Szeretteinknek a korral romlik a memóriájuk, ez teljesen normális dolog. De hogyan tudunk különbséget tenni a feledékenység és az Alzheimer-kór között?


Csökkent a demenciában szenvedők aránya Amerikában

Csökken a demenciában szenvedők aránya Amerikában 2000 óta egy nagyszabású friss elemzés szerint.


Megnyílt az első, demens betegek lakta falu Dániában

Megnyílt hétfőn Dániában az első olyan falu, amely kifejezetten a demenciában szenvedő betegek igényeit szolgálja ki.


Demencia kutatás: a tájékozódás tesztelése

Egy mobiljáték nyitott új távlatokat a demencia kutatásában: a Sea Hero Quest elnevezésű online játék az emberi tájékozódást teszteli, a kapott adatok elemzésével p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^