A here, mellékhere és a herezacskó betegségei

Rejtettheréjűség
A megszületett kisfiú vizsgálata során kiderül, tapinthatók-e a herék a herezacskóban. A herék maradhatnak a hasüregben vagy gyakrabban a lágyékcsatornában.

rejtettheréjűség, vízsérv, hererák, heregyulladás | A férfi nemi szervek és betegségeik 1997 ;   SubRosa Kiadó | Romics, I.
Hiányozhat az egyik vagy a másik. Gyakorlott kézzel tapinthatók a lágyékcsatornában levő kis herék, de ultrahang is segíthet a kórismézésben. A születéskor fennmaradt herék még az elkövetkező néhány hétben spontán is lejuthatnak. Ingaherének nevezik, ha csak időnként tapintható a here a herezacskóban. Ennek kezelése is szükséges.

Tekintettel a here melegben való károsodásának lehetőségére, le nem szállt here esetében hamarosan hormonkezelésnek kell a gyermeket alávetni. Ha ez nem sikeres, akkor műtéttel kell a herezacskóban rögzíteni a herét vagy a heréket. Különös fontosságát adja a betegségnek az, hogy a le nem szállt vagy későn lehozott herékben a hererák gyakorisága jóval nagyobb, mint a születéskor a herezacskóba leszállt herék esetében.

Többrekeszes herevízsérv <br>ultrahangképe
Herevízsérv (hydrokele)

Ha a here körül a herezacskóban folyadék szaporodik fel (ez általában halványsárga savó), akkor azt herevízsérvnek vagy hydrokelének nevezzük. Felnőttkorban kellemetlensége és kényelmetlensége miatt szokták e fájdalmatlan betegséget megoperálni.

Spermatokele

Ha a mellékhere fejében kis, savóval telt cseresznyemagnyi-cseresznyényi ciszta tapintható (vagy ultrahanggal ábrázolható), csak akkor érdemes műtétileg eltávolítani, ha a beteget ez zavarja, vagy daganattól való félelem miatt egészen biztos diagnózist akar.

Varicokele

Gyakran figyelhető meg tizenéves fiúkban, általában magas, vékony növésűekben, hogy a bal oldali here mellett és a herevezetékben futó vénák megszaporodnak, és a lábon közismert visszeresség képét mutatják. Tekintettel arra, hogy ez fertilitási zavart, azaz a nemzőképesség zavarát okozhatja - és gyakran csak több éve gyermektelen házaspár esetén, a férfi vizsgálata során derül ki -, műtéti kezelése indokolt. Indokolt akkor is, ha a beteg még csak tizenéves, ekkor a nemzőképtelenség megelőzése céljából érdemes ezeket a vénákat lekötni. Ritkán "húzó" fájdalmakat okozhat, ez a műtéti javallat oka, ekkor is érdemes megoperálni. Felnőttkorban nagyon ritkán bal oldali vesedaganat tünete is lehet.

A jelölések között egy hereciszta látható
Hereciszta

Ritka, jóindulatú elváltozás, kerek fekete foltként ábrázolódik az ultrahangon.

Heregyulladás (orchitis)

A here izolált gyulladása ritka. Ismert a mumpszhoz kapcsolódó heregyulladás, ami utódnemzési zavarokat is okozhat. Szerencsére ez ritkán kapcsolódik a fent említett betegséghez.

Mellékheregyulladás (epididymitis)

Jóval gyakoribb, mint a heregyulladás, és gyakran a herére is ráterjed. Hátterében prosztatagyulladás, katéterezés, hólyagkő, valamint hólyaggyulladás lehet. Nagy fájdalommal, lázzal, szeptikus állapottal is járhat. Antibiotikumos kezelés mellett hideg borogatás, polcolás szükséges. Előfordulhat, hogy sebészi beavatkozásra is sor kerül.

Sorvadt here

A fent említett összes gyulladások következménye lehet a here zsugorodása. Hátterében gyakran sérv vagy valamilyen hereműtét szerepel. Ezek a herék funkciójukat elvesztik.

Hererák

Magyarországon évente 200-250 új hererákos beteget diagnosztizálnak. Sajnos ezek a betegek a fiatalok, 20-30 évesek közül kerülnek ki. Nagyon ritkán előfordulhat gyerekkorban is. Ez éppoly ritka, mint az öregkori (50 év felett) hererák.

A herében levő terület daganatot ábrázol">
Első tünetét maga a beteg észlelheti. A herében kicsi, kemény göb tapintható. Javasolt (éppúgy, mint a nők esetében az emlők önvizsgálatát), a here önvizsgálatát is - különösen 15-30 év között - időnként elvégezni. Minden rendellenesség, megnagyobbodás, csomó, göb miatt orvoshoz kell fordulni. A daganat nem fájdalmas.

Urológus a diagnózist a tapintás mellett ultrahanggal is megerősíti. Bizonyos vérvizsgálatok (tumormarkerek) is utalnak a daganatra, vagy azon belül a daganat egyes fajtáira. A daganatok túlnyomó része rosszindulatú, de létezik jóindulatú daganat is.

A daganat elsődleges kezelése a here és a herevezeték műtéti eltávolítása és azok pontos szövettani vizsgálata. A daganat kiterjedése, az esetleges áttétek meghatározása céljából hasi komputertomográfiás vizsgálatot végeznek. Ezzel megállapíthatók a megnagyobbodott, áttétes nyirokmirigyek. Mellkasröntgennel a tüdőben levő áttéteket lehet bizonyítani vagy kizárni. A daganat kiterjedésétől, illetve a daganatsejtek összetevőitől és fajtáitól függően többféle kezelési lehetőség van.

Ezek közül egyik a sugárkezelés. A másik a kemoterápiás, gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi a gyakoribb. Sajnos ez átmenetileg hajhullással, fáradtságérzettel, rossz közérzettel jár, de ezek a panaszok idővel megszűnnek. Egyes esetekben műtétileg kell eltávolítani a nyirokcsomókat, és ilyenkor sérülhetnek azok az idegek is, amelyek az ejakulációért felelősek.

Az utóbbi időben kialakult az a műtéti technika, amelynek során ezeket az idegeket megóvjuk. Megvan az a lehetőség, hogy a fiatal beteg a spermáját úgynevezett spermabankban, mélyhűtve raktároztassa, hogy gyógyulás után ennek segítségével gyermeke lehessen.

A heredaganatok közel 100%-a ma gyógyítható. Mint minden daganat esetében, itt is fontos, hogy a beteg már a kezdeti tünetek esetén felkeresse az orvost.

| rejtettheréjűség, vízsérv, hererák, heregyulladás
2007-11-20 12:46:17


Majdnem minden hererákos meggyógyul már Nagy-Britanniában

A Brit Rákkutató Intézet friss adatai szerint szinte minden heredaganatos beteg meggyógyul a szigetországban.


Háromszorosára növeli a hererák kockázatát a le nem szállt here

Azoknál a fiúknál, akik heréi megszületésük után nem szálltak le a herezacskóba, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki későbbi életükben hererák -...


Lance Armstrong, az emberi csoda

Az idei Tour de France-on Lance Armstrong ismét nyeregbe ül, és elkezdi utolsó nagy versenyét. Ha sikerül megnyernie, zsinórban hetedszer lesz a rangos kerékpárverseny gy...


Hererák

A hererák megnagyobbodott herét vagy a herezacskóban daganatos duzzanatot okozhat. A herén lévő tapintható dudort minden esetben késedelem nélkül meg kell vizsgá...


Herezacskó és a herék egyéb rendellenességei

A mellékhere- és heregyulladás (epididymo-orchitis). Lehet hólyagfertőzés, nem-specifikus húgycsőgyulladás, kankó (gonorrhoea), prosztataműtét vagy valamely eszköz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^