Prosztatagyulladás (prostatitis)

Az amerikai National Institute of Health vizsgálatai szerint 1000 orvoslátogatásból 76 urológiai probléma miatt történik, ennek 25%-a prosztatagyulladás.

prosztatagyulladá, , Prostatitis, prosztatitisz, prosztatagyulladá | A férfi nemi szervek és betegségeik 1997 ;   SubRosa Kiadó | Romics, I.
A prostatitisek 10-30%-ában van kórokozó, a kórokozó nélküli prostatitisek jelentős, akár 50%-óban depressziója is van a betegnek. Prostatitis 19-40 éves kor között 16,3%-ban fordul elő. Ezen belül 22 éves kor alatt 22, 40 év alatt 60%-ban. Boncolási adatok szerint 6-40%-ban bizonyítható prostatitis.

A fentiekből is egyértelmű, hogy prostatitis alatt ma inkább egy tünetegyüttest értünk. Bakteriális eredetű prostatitis az összes esetek egyharmada. A betegek 10%-ának neurózisa, 30%-ának vegetatív urogenitális szindrómája van, de a hátsó húgycső vagy a belső záróizom beszűkülése (sphincter sclerosis) is a prostatitis tüneteit utánozhatja.

Akut bakteriális prostatitis

Leggyakrabban a következő baktériumok okozzák:

 • Escherichia coli - Enterococcus
 • Staphylococcus
 • Streptococcus
 • Klebsiella
 • Chlamydia, mycoplasma és trichomonas is okozhatja.

Az alábbi módon keletkeznek a fertőzések:

 • uretrogén, ami a húgycsőből felfelé, vagy a hólyagból lefelé terjedő infekció (fertőzés),
 • kanalikuláris út azt jelenti, hogy az ondóvezetéken a heréből, mellékheréből juthat kórokozó a prosztatába (fordítva gyakoribb!),
 • hematogén, azaz a vér útján, más fertőzött szervből jut a baktérium a prosztatába,
 • limfogén, azaz a nyirokutak (leggyakrabban a végbél környékéről) szállítják a kórokozókat a prosztata mirigyes szövetébe.

A húgycsövön keresztül juthat a prosztatába a gonorrhoea (kankó, tripper) baktériuma is. A hematogén fertőzés oka gyakran egy furunkulus, mandulagyulladás, bélgyulladás vagy influenza. A prosztata bő vérellátása, mikroszkópos szerkezete különösen alkalmassá teszi, hogy ott a keringő baktériumok, mint egy szivacsban, megtelepedjenek. Nem zárható ki kórokozóként maga az orvos sem, a szakszerűtlenül végzett katéterezés, hólyagtükrözés is lehet a prostatitis kialakulásának oka. A végbél betegségei a nyirokutakon terjednek a prosztatába.

Tünetek

Az akut prostatitisre jellemző, hogy hirtelen alakul ki és a tünetek súlyosak:

 • általános tünetek (láz, hidegrázás),
 • vizeletürítési zavarok, gyakori vizelés, csökkent vizeletáramlás, vizeletcsepegés, ritkán vizelési képtelenség,
 • gáti és végbéltáji panaszok (nyomás- és teltségérzés, fájdalmas székelés, végbéltáji görcsök),
 • váladékozó húgycső,
 • fájdalom a lágyékban és a kereszttájon.

Egy különleges formája a prosztatatályog, amely valóban általános fertőzéses (szeptikus) állapotot tud előidézni.

Diagnózisában az első vizsgálat a prosztata tapintása. A prosztata igen érzékeny. Nem körültekintő, durva végbéltapintás ájuláshoz is vezethet. Előfordulhat az is, hogy a fájdalmak miatt már a tapintásra sem kerül sor.

Nehéz a végbélen keresztül történő vizsgálat is. A végbélen át bevezetett ultrahang vizsgáló eszköz az ujjnál vastagabb, bevezetése gyakran szóba sem jön. Ha mégis, akkor akut prostatitisben az egész prosztata sötétebb a képernyőn, azaz a gyulladás miatt több folyadékot tartalmaz.

Prosztatán belüli tályog <br>a keresztek és csillagok között
Ha a beteg vizelni nem tud, katéterezés szóba sem jön, a hólyag felett a hasfalon keresztül kell vékony csövet a hólyagba vezetni. A beteg ezen vizel, míg a gyulladás meg nem gyógyul.

Krónikus prostatitis

A krónikus prostatitis vagy nem kigyógyított akut prostatitis talaján keletkezik, vagy tüneteiben, kórfejlődésében, azaz patogenézisében krónikus prostatitisként kezdődik.

A krónikus prostatitis okai hasonló baktériumok, mint amit az akut prosztatagyulladásnál felsoroltunk. Az utóbbi két évtizedben negatív bakteriológiai tenyésztés mellett végzett más vizsgálatok mycoplasma-, ureoplasma- és clamydia-fertőzöttséget mutattak, amelyek szexuális úton is átvihetők.

Kérdés, okai ezek minden esetben a panaszoknak? Sokan vélik úgy, hogy a fenti kórokozók nem minden esetben patogének. Trichomonas és gonorrhoea is okozhat prostatitist, ami szexuális úton terjed.

A krónikus prostatitis tünetei:

 • a húgyutakon jelentkező panaszok (gyakori vizelés, nehéz vizelés, fájdalmas vizelési görcsök),
 • a végbéltájékon jelentkező panaszok (béltenesmusok, nyomásérzés a gáttájon),
 • a nemi szerveken és azok környékén jelentkező panaszok (érzészavarok, a nemi szerveken lágyéki és kereszttáji területen a szeméremcsont fölött véres és/vagy gennyes ondó),
 • a szexuálfunkció zavarai (libido- és potenciazavarok).

A prostatitis nemcsak a nemi szerveken vagy azok környékén okozhat tüneteket. Általános tünetek is kapcsolódhatnak a krónikus prostatitis mellé. Az alábbiakban az általános tüneteket soroljuk fel, melyek felülről lefelé csökkenő sorrendben jelentkeznek:

 • izzadás,
 • gyengeség, - alvászavar,
 • "belső nyugtalanság",
 • funkcionális mellkasi és hasi panaszok.

Külön tünetegyüttes a szexuális funkció zavara. Ez egy domináns tünet, a beteg életminőségét jelentősen befolyásolja. A szexuális funkció zavarainak tüneteit lefelé csökkenő sorrendben ismertetjük.

 • libidocsökkenés,
 • libidomegszűnés,
 • fájdalmas coitus,
 • csökkenő ejaculatum,
 • korai magömlés (ejaculatio praecox),
 • közösülési képtelenség (impotentia coeundi).

Vegetatív urogenitális betegség (prostatismus)

Míg az akut prostatitis jól körülhatárolt, jól diagnosztizálható betegség, a krónikus prostatitis elnevezés több betegséget is összefoglal.

A baktérium, genny jelenléte a bakteriális prostatitis mellett szól. Milyen betegségük van azoknak a férfiaknak, akiknél kórokozó, genny sose volt felismerhető és igazolható, de éppen prostatitisnek is megfelelhető panaszaik vannak? Erre a kórképre sok terminus van: kongestionprostatitis, prostatopathia, prosztataneurózis, szexuálneuraszténia és így tovább.

Ezek hátterében valószínűleg a prosztata és a kismedence vérellátási, simaizom-működési és a váladékképzés (szekréció) zavarai állnak. A váladék túl sok (vagy túl kevés!) és az izomzat atóniája (renyhesége) miatt nem képes azt "kipréselni" (pangás okozta prostatitis). A tüneteket - a szervezetből jövő hatások mellett - külső hatások is befolyásolják (stressz).

A szerv kóros elváltozása, a belső irányító rendszer (hormonok, hipofízis [agyalapi mirigy] agykéreg) és a külső stressz okozta idegrendszeri hatások komplex kölcsönhatása lehet a szubjektív tünetek, azaz a fájdalom, potenciazavar vagy mindkettő oka. Bármilyen szervre lokalizált panasz lehet a neurózis megjelenése a szerv bármilyen kóros elváltozása nélkül.

A végbéltáji tünet "hálás" terület, proktológussal, sebésszel együttműködve a végbél betegségeinek sebészi-gyógyszeres kezelése a prostatitises panaszokat is megszüntetheti.

A prostatitis diagnózisa

A tapintásról már tettünk említést az akut prostatitis kapcsán. Az akut prostatitis jellemzője, hogy a prosztata nagyobb és igen érzékeny. A krónikus prosztatagyulladás tapintási leletének jellemzői: - egyenetlen felszínű,

 • helyenként tömött,
 • prosztatakövek tapinthatók, - mérsékelten érzékeny.

A laboratóriumi vizsgálatok közül legfontosabb a "három pohár" próba. Ez úgy történik, hogy a beteg egy keveset vizel, majd a prosztata masszázsa erős, egy irányba való többszöri végignyomása után a beteget újra vizeltetjük (keveset), hogy a masszátum által nyert váladék vizsgálható legyen, majd az egész hólyagot kiüríttetjük. Ezen vizeletporciókkal mikroszkóp alatt centrifugálás után gennysejtet, baktériumokat láthatunk. Ugyancsak masszázs utáni vizeletből bakteriológiai tenyésztést is végezhetünk.

A prosztata-masszátum nyerésének módja
A masszázs sorrendjét a nyilak ábrázoljákÉrdemes az ondót is táptalajra tenni és ott baktériumtenyészetet készíteni. Ennek pozitivitása, gennysejt- és baktérium-tartalmának ismerete közelebb visz a diagnózishoz. A húgycsővégből váladékot mycoplasma és chlamydia kórokozók vizsgálata céljából szoktak venni.

Ultrahangvizsgálat során a prosztatában észlelt kövek fennálló vagy lezajlott prostatitisre utalnak.

A prosztataváladék vegyhatása (pH-ja), lúgos vagy savanyú volta is ad információt a prostatitis fennállására vagy a kezelés során annak javulására. Újabban - befolyásolhatatlan gennyvizelés esetén - a tbc okozta prosztatagyulladásra is gondolni kell.

Az utóbbi időben számos immunhisztokémiai, immunológiai vizsgálattal bővült a prostatitis kórismézésének fegyvertára. Nagyon fontos "diagnosztikai eszköz" a beteggel töltött idő, az alapos, mindenre kiterjedő beszélgetés, a beteg kikérdezése, a családimunkahelyi konfliktusok feltárása, a beteg valódi megismerése.

A prostatitis kezelése

Az akut prostatitis kezelése antibiotikummal, gyulladásgátlókkal és Arzberger-hűtővel történik. Ez utóbbi egy kettős falú, görbített, ujjnyi vastag cső, amelyet a végbélbe helyezünk, és hideg vizet áramoltatunk át rajta. Ha tályog alakul ki, azt sebészileg kell feltárni.

A krónikus bakteriális gyulladás - az ondó és a masszázs utáni vizelet tenyésztési vizsgálatai alapján - antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A krónikus prostatitisben nagy szerepe van a különböző, úgynevezett nem szteroid típusú gyulladásgátlóknak.

Szélesen elterjedt a prosztatamasszázs, amelynek az a lényege, hogy a pangó váladékot kipréseljük a húgycsőbe. Mivel az eljárás általában fájdalmas, ezt a kezelési formát Nyugat-Európában például nem alkalmazzák. Ehelyett széles körben alkalmaznak különböző növényi kivonatokat, melyek kedvezően hatnak a krónikus prostatitisre.

Termoterápiás eszköz
Különböző melegítéssel végbélbe helyezett termoterápiás szondával is eredményesen lehet a krónikus prostatitist kezelni. Különösen azokban a formákban, amikor már a prosztataváladékban, vagy ondóváladékban genny, kórokozó nem mutatható ki.

A krónikus prostatitis visszatérhet, és visszatérésekor a tömény alkohol, lovaglás, kerékpározás kerülése ajánlott, de a szexuális aktivitás csökkentése nem szükséges. Legjobb masszázs a házasélet.

Folyamatosan negatív vizelet és tenyésztési lelet esetén, valamint ha a tapintással sem találunk elváltozást, gondolni kell arra, hogy a betegnek esetleg életmódváltozásra van szüksége, és hogy más kismedencei, végbéltáji betegsége is lehet, melyet ő a prosztatára lokalizál.

| prosztatagyulladá, , prostatitis, prosztatitisz
2007-11-20 13:37:28


Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás (prosztatitisz) a prosztatamirigy gyulladása. Általában egy nem azonosítható fertőzés okozza a prosztatagyulladást, de néha bakteriális fertőz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^