Hirdetés

A szexuálisan aktív férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata

A nottinghami egyetem kutatói egy felmérés során megállapították, hogy a 20-as és 30-as éveikben szexuálisan aktív férfiaknál nagyobb lehet a prosztatarák kockázata. A kutatók szerint a nemi hormonok magasabb szintje fokozott libidót eredményezhet, valamint ez lehet az oka a ráknak is.

prosztatarák, libidó, hormonszint |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A nottinghami kutatók dr. Polyxeni Dimitropoulou vezetésével 400 prosztatarákos, és 409 egészséges férfit kérdeztek meg a nemi életéről pubertás korától kezdődően.

Mindkét csoportban nagyjából ugyanannyian, 59 százalék mondta, hogy 20-as éveiben havonta 12-szer vagy annál többször volt szexuálisan aktív (közösülés vagy maszturbálás), a 30-as éveiben ez a szám 48 százalék, a 40-es években 28, míg az 50-es életévekben 13 százalék volt.

A prosztatarákos csoport tagjainak közel 40%-nak volt hat vagy több partnere, míg az egészséges csoportban ez nem egészen 30% volt.

A rákos csoportban a férfiak 40 százaléka volt a húszas éveiben havonta húszszor szexuálisan aktív, míg a nem rákosoknál csak 32 százalék.

A kutató szerint lehetséges, hogy a nemi hormonok magas szintje egyszerre felelős a fiatalkori erős libidóért és a későbbi életszakaszban kialakuló prosztatarákért.

Egy, a vizsgálatban részt nem vevő kutató szerint bár hasznos a vizsgálat, több bizonyítékra van szükség, valamint azt is meg kell állapítani, mit lehet tenni a kockázat csökkentésére. Kifogásolta továbbá a résztvevők kis számát, mert ekkora mintából nem lehet általános következtetéseket levonni.

BBC News
prosztatarák, libidó, hormonszint

2009-01-28 10:25:32

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop