Hirdetés

A prosztatarák kezelése

Minden harmadik percben meghal valaki a világon prosztatarákban. A prosztatarák jelentőségét húzza alá, hogy míg 1996-ban az egy év alatt újonnan felfedezett esetek száma az USA-ban 300 000 volt, addig az új AIDS-betegek száma „csak” 72 000.

prosztatarák, kezelés |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

A prosztatarák diagnózisának első lépése az orvosi vizsgálat, amelyet bármely orvos elvégezhet. A prosztata a végbélnyíláson át tapintható szerv. Minden tömöttebb tapintatú, göbös prosztata rákra gyanús. A rákszűrés nagy haszna, hogy nemcsak a prosztatarák, hanem egyéb prosztatabetegségek kiszűrésére is alkalmas. Az érzékeny, fájdalmas tapintatú prosztata gyulladás mellett szól.

A prosztatában különböző anyagok képződnek, amelyek laboratóriumi módszerekkel kimutathatók. A PSA elnevezésű fehérje alkalmas a betegség kórismézésére, utánkövetésre és rákszűrésre egyaránt. Ez a vegyület a vérben található, normális PSA koncentráció mellett kicsi a prosztatarák esélye, különösen, ha ez normális tapintási lelettel társul. Idült prosztatagyulladásban megemelkedhet a PSA szintje, nagyfokú prosztata megnagyobbodásban is magasabb PSA mérhető. Kérdéses esetekben az eddigi vizsgálatok mellett ultrahang vizsgálatot is kell végezni.

Az igazolt prosztatarák kezelése kiterjesztett műtétet, besugárzást és hormonterápiát jelent. Adott esetben a kezelést a daganat kiterjedése, a beteg általános állapota, életkora és egyéb betegségei együttesen határozzák meg. A daganatra gyanús prosztatából szövettani mintavétel történik, amelyből a szakemberek meg tudják határozni a daganatsejtek tulajdonságait. Ez alapján döntenek milyen típusú műtétet kell elvégezniük.

Kezdeti stádiumban a húgycső feltárásán keresztül távolítják el a daganatosnak vélt prosztata szövetet. Nyirokcsomó áttétek meglétekor ún. radikális prosztata eltávolítást végeznek. A műtét lényege, a prosztatát teljes mértékben eltávolítják, ezt követően katéter kerül a hólyagban, amelyet a 14. napon szokás eltávolítani. A kismedencében lévő nyirokcsomók közül azokat távolítják el, amelyet a prosztata környékéről gyűjtik össze a nyirok folyadékot. Műtét közben, illetve azt követően szövődmények is felléphetnek- vérzés, vizelettartási zavar, impotencia- ezekre leginkább akkor van veszély, ha már a tumor betört a környező szövetekbe.

Radikális prosztata eltávolítás után az öt éves túlélés 80%, a 10 éves 70%, a 15 éves 60%-ra tehető. A műtét után rendszeres labor kontrol vizsgálat javasolt, amely során a PSA szintjét nyomon tudják követni. Műtét után a PSA szint nem mérhető, olyan alacsonyra csökken. Magas érték tumor szövet jelenlétére utal.

A nőgyógyászatban és a sebészetben elterjedt laparoszkópos műtét prosztata eltávolítására is alkalmas eljárás. A hason ejtett három rövid metszésből manipulátor segítségével végzik a műtétet. Az egyik eszköz végére kamerát helyeznek, ezáltal képernyőn követhető a műtét.

A sugárkezelésnek több módszere is ismert. Hormonális kezelés műtét után, sugárkezelés után és áttétes betegség esetén javasolt módszer. Egyik formája a sebészi kasztráció, amely során eltávolítják a heréket és a mellékheréket, így lecsökken a hormontermelés. Kémiai kasztráció alatt azt értik, amikor a herék és mellékherék eltávolítása helyett hormontartalmú készítményt adnak, amely hatására szintén visszaszorul a szervek hormonképzése. Gátolható a férfi hormonok hatása gyógyszeresen is a termelődéstől függetlenül.

Vannak hormonra érzékeny és nem érzékeny daganatok. Az utóbbi esetben hiába próbálkozunk hormonkezeléssel a betegség tovább halad előre. Kemoterápiára több gyógyszer áll rendelkezésünkre. Ezeket általában infúzió formájában adják, néhány hetes időközönként.

A prosztatarák az esetek 80%-ában a csontokba ad áttétet. Ennek jele lehet a fájdalom és már kis erőhatásra törés következhet be. Gyógyszeres kezelés és külső sugárterápia enyhítheti ezt a fájdalmat.

prosztatarák, kezelés

2022-03-02 13:54:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop