Hirdetés

A helyi prosztatarákot nem kell kezelni

A lokalizált prosztatarákos férfiaknál kicsi a kockázata annak, hogy a diagnosztizálást követő tíz évben meghaljanak, akár megműtik őket, illetve sugárkezelést kapnak, akár nem - állítja egy amerikai tanulmány, mely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.

prosztatarák, lokalizált prosztatarák, diagnózis |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatást 1643, 50 és 69 év közötti beteg részvételével végezték. A betegeket véletlenszerűen választották ki, az egyik csoportnál műtéttel távolították el a daganatot, a másik csoport résztvevői sugárkezelést kaptak, a harmadik csoportnál pedig szoros megfigyelést végeztek, rendszeres klinikai prosztatavizsgálattal, szövetmintavétellel és PSA-szint méréssel.

A diagnózis felállítása után tizenhét paciens halt meg, nyolcan a megfigyeltek csoportjából, öten a műtöttek közül és négyen a sugárkezelésen átesettek közül. A megfigyeltek között lévőknek nagyobb volt az áttét kialakulásának kockázata. Az áttét azonban nem mutatott jelentős különbséget a daganat, illetve a más okok kiváltotta halálozási kockázat között.

A kutatásból arra lehet következtetni, hogy a lokalizált prosztatarákban szenvedő férfiaknál a szoros megfigyelés nem jelent sokkal nagyobb veszélyt, és elkerülhetők a műtétnek a szexuális aktivitásra és a belekre gyakorolt káros mellékhatásai.

Egy idén megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban diagnosztizált férfiak 40-50 százaléka választja a szoros megfigyelést. Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) szerint a prosztatarákos férfiak többsége túléli a betegséget. A betegség lassú lefolyású, de egyes esetekben végzetes lehet.

2012-ben egy független szakértőkből álló, a szövetségi kormány által felkért csoport azt ajánlotta, hogy ne végezzenek rutinszerű PSA-szűréseket. A csoport szerint számos daganat soha nem nő meg akkorára, hogy a paciens életét veszélyeztetné, és a műtéti, illetve sugárkezelés gyakran felesleges és káros mellékhatásokat okoz.

prosztatarák, lokalizált prosztatarák, diagnózis

2016-09-18 23:30:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop