Hirdetés

Hímvessző sérülések és gyulladások

A hímvesszőt többfajta sérülés érheti. Gyakori a hímvessző becsípődése a nadrág zipzárjába, de az így létrejövő metszés hamar gyógyul. A befertőződő metszést vagy az irritált területet antibiotikumokkal kezelik.

hímvessző, sérülés, gyulladás |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A merev hímvessző jelentős görbülete fájdalmat okozhat, súlyosan károsíthatja az erekciót szabályozó képleteket és nehézségekhez vezethet közösülés során. Előfordulhat, hogy a hímvesszőt valamilyen módon részben vagy egészében levágják. Visszavarrása lehetséges, de a beteg ritkán nyeri vissza a teljes érzékelést és hímvessző zavartalan működését.

Balanoposztitisz a hímvessző makkjának (glans penis) és a fitymának a kiterjedt gyulladása. A gyulladást gyakran a nem körülmetélt hímvessző fitymája alatt lévő élesztőgomba- vagy baktériumfertőzés okozza. A gyulladás fájdalmat, viszketést, bőrpírt és duzzanatot okozhat, végül a húgycső szűkületéhez vezethet. Azoknál a férfiaknál, akiknek balanoposztitisze van, később balanitisz xerotika obliteránsz (a makk elszarusodásával, majd elsorvadásával járó gyulladás), fitymaszűkület, spanyolgallér (a fityma szűkült, a makk mögé szorul, szűkületet okoz) és rák alakulhat ki (részletesen lásd alább).

Balanitisz xerotika obliteránszban a krónikus gyulladás egy megkeményedett, fehéres területet hoz létre a hímvessző csúcsának közelében. Oka általában nem ismert, de fertőzés vagy allergiás reakció következménye lehet. A húgycső nyílását gyakran körülveszi ez a kemény, fehér bőr, ami végül megakadályozza a vizelet és az ondó kifolyását. Baktérium- és gyulladásellenes krémekkel meg lehet gyógyítani a gyulladást, de a húgycsövet gyakran sebészileg kell újra átjárhatóvá tenni.

Fitymaszűkület (fimózis) a fityma zsugorodása vagy szűkülete. Újszülöttkorban és fiatal gyermekkorban normális állapot, serdülőkorban általában kezelés nélkül megoldódik. Idősebb férfiakban gyakran elhúzódó irritáció okoz fitymaszűkületet. Mivel a szűk fitymát nem lehet hátrahúzni, akadályozhatja a vizelést és a szexuális tevékenységet. A szokásos kezelés a körülmetélés.

Spanyolgallér (parafimózis) esetén a hátrahúzott fitymát nem lehet a hímvessző makkja felett visszahúzni. A spanyolgallért körülmetéléssel lehet gyógyítani.

A Queyrat-féle eritroplázia egy élesen körülírt, vöröses, bársonyos terület, amelyik a hímvessző bőrén alakul ki, általában a makkon vagy a makk alján. Ez a rendellenesség általában körülmetéletlen férfiakban fordul elő. Ha kezeletlenül hagyják, a terület rákosan elfajulhat. Az orvos a kórisme megerősítéséhez eltávolíthat egy kis bőrmintát mikroszkópos vizsgálat céljára (biopszia). A Queyrat-féle eritropláziát fluorouracil-tartalmú krémmel kezelik. Mivel a terület elrákosodhat, a kezelés alatt és után néhány havonta orvosi ellenőrzés szükséges. Másik kezelési módként az orvos eltávolíthatja a rendellenes szövetet.

hímvessző, sérülés, gyulladás

2009-02-13 11:04:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop