A körülmetélésről

Nem könnyű eldönteni, körülmetéltessük-e az újszülöttet. Figyelembe kell venni mind az előnyöket, mind a hátrányokat, és számításba veendők a kulturális és személyes preferenciák is.

körülmetélés, pénisz, fitymaszűkület | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Az alábbiakban néhány információval kívánunk segíteni, de beszéljük meg az orvossal is a kérdést. Jó, ha még a baba megszületése előtt meghozzuk a döntést.

A körülmetélés (circumcisio) során a makkot takaró fitymát távolítják el. A beavatkozást általában a születés utáni első vagy második napon végzik, mert két hónaposnál idősebb csecsemők, fiúk vagy férfiak esetében már kockázatosabb. A helyi érzéstelenítés mellett végzett beavatkozás mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

A körülmetélés előnyeivel kapcsolatban végzett vizsgálatok nem hoztak egyértelmű eredményt. Az amerikai gyermekgyógyászok akadémiája szerint az előnyök nem eléggé jelentősek ahhoz, hogy rutin eljárásként ajánlják a körülmetélést, orvosilag ugyanis nem szükséges.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne bizonyos haszna, csecsemőknél például megelőzhetők ezáltal a húgyúti fertőzések, felnőtt férfiaknál pedig a péniszrák kockázatát csökkenti, bár ez a betegség igen ritka. A körülmetélés a nemi úton terjedő betegségek kockázatát is csökkenti, bár ezeknél fontos szerepet játszanak a férfi szexuális szokásai (kondomhasználat, partnerek váltogatása, stb.).

Arra nézve sem adnak biztos választ a kutatások, hogy a körülmetéléssel csökkenthető-e a női partner méhnyakrákjának rizikója, vannak, akik szerint a pénisz kellő tisztán tartásával is megelőzhetők a problémák.

Mint valamennyi műtéti beavatkozásnak, a körülmetélésnek is vannak bizonyos kockázatai, ennek aránya azonban igen alacsony. A leggyakoribb problémák a vérzés és a fertőzés, valamint a makk irritációja a vizelettől. Ez utóbbit vazelinnel lehet kezelni, pár nap alatt magától is elmúlik.

A körülmetélés után vízzel mossuk le naponta, illetve ahányszor széklet kerülne a péniszt. Bizonyos fokú duzzanat normálisnak tekinthető, általában 7-10 napot vesz igénybe a seb teljes gyógyulása.

A kötést a fertőzés megelőzésének érdekében naponta cserélni kell. Fertőzésre utalhat többek között a 38 foknál magasabb láz.

Orvost hívjunk a következő esetekben:

– ha a seb folyamatosan vérzik
– ha a beavatkozás után 6-8 órával még nem volt vizelete a babának
– ha 3-5 nap alatt nem megy le a duzzanat és nem szűnik meg a vörösség, vagy netán fokozódik
– ha 7 nap elteltével sárgás váladék ürül

Ha úgy dönt, nem metélteti körül a fiát, a péniszt szappannal és vízzel kell tisztán tartani, ezzel már megelőzhetők a fertőzések.

Idősebb fiúknál és felnőtteknél a fityma visszahúzható a makk fölött, ezáltal lehetséges a tisztítása. Néhány éves kor előtt az fityma még nem húzódik vissza, ne is erőltessük, mert ezzel kárt okozhatunk. Ha már könnyen felhúzható, tanítsuk meg a kisfiút, hogyan tegye ezt egyedül, és hogyan tisztítsa meg a fütyijét minden nap fürdéskor.
| körülmetélés, pénisz, fitymaszűkület
2010-09-28 23:58:53


Mekkora van neki?

Általánosan elfogadott nézet, hogy nem a méret a lényeg, mégis sok férfit foglalkoztat – nőket kevésbé- a pénisz mérete. Egy koreai kutatás eredménye bizonyára sok...


Negyvenhárom fiú halt meg szakszerűtlen körülmetélés miatt Dél-Afrikában

A novemberben megkezdődött nyári beavatási szertartások keretében ez idáig negyvenhárman haltak meg szakszerűtlenül végrehajtott körülmetélés miatt a Dél-afrikai K...


Mi a közös a pénisz ferdeségében és a megkeményedett tenyérben?

A pénisz ferdeségével járó Peyronie betegség szerencsére ritkán fordul elő. A kórképre jellemző, hogy a pénisz bőre alatt egy lapos csomó, vagy köteg tapintható, a...


Amerikai gyermekorvosok: a körülmetélés előnyei meghaladják kockázatait

Új irányelveket adott ki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) a gyerekkori körülmetélésről, amelyben azt írják, hogy a beavatkozás egészségügyi előnyei me...


A körülmetélésről

Nem könnyű eldönteni, körülmetéltessük-e az újszülöttet. Figyelembe kell venni mind az előnyöket, mind a hátrányokat, és számításba veendők a kulturális és sze...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^