Hirdetés

A "csendben szenvedő" férfiakról

Az utóbbi években egyre több folyóirat, újság és könyv foglalkozik a szexualitással, mind több a korszerű orvosi-pszichológiai ismeret a nemi élettel kapcsolatban. Ebből azt hihetnénk, hogy a szexualitás egyre kevesebb gondot okoz az embereknek, s így kevésbé szükséges, hogy írjunk, beszéljünk róla. Sajnos ez nem így van. A szexualitás ma is eleven emberi, társadalmi probléma, szenvedések és konfliktusok eredője ahelyett, hogy a természetes öröm, a különlegesen mély és bensőséges kapcsolat forrása lenne.

urológia, andrológia, szexualitás, erekció, merevedés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Török, M.

A különböző tudományos kutatások igazolták, hogy a 40-70 éves korú férfiak több mint felének van valamiféle szexuális problémája. Amint azt dr. Erdei Károlytól, a soproni Erzsébet-kórház urológiai osztályának főorvosától megtudtuk, a tünetek először csak alkalmanként jelentkeznek, azonban egyre gyakrabban ismétlődnek.

Szerencsére e kezelés ma már nem számít tabunak a páciensek körében, egyre több férfi keres - gyakran partnere tanácsára - orvosi segítséget. Ezen időszakra a férfi mint a teremtés koronája, tudatára ébred külső vonzereje csökkenésének (kopaszodás, sörpocak, a fizikai erő csökkenése, nemi vágya hanyatlása stb.) Férfiúi értékében érzi fenyegetve magát.

Az egyén összeveti azt, amit elért (szakmai pozíció, anyagi helyzet, társadalmi elismertség, végzettség, házassága vonzereje, családjában betöltött szerepe-helye, a férfi szerepkeretében elért eredmények) azzal, amit ifjúkorában megálmodott, eltervezett. Az érett férfi tisztában van eredményeivel, hiszen ebben az életkorban az egyén szakmai-családi és társadalmi pozíciója nagyjából már kialakult. Ismeri korlátait, lehetőségeit és elképzeli jövőbeli esélyeit.

Nagyon fontos szerepet tölt be ezekben az álmokban, a tervezésekben, a "pszichés mechanizmusokban" a partner nő. - Ha megerősíti társát a férfiszerepekben, hangsúlyozza sikereit-eredményeit, növeli a családban betöltött súlyát, akkor csökkenti a szakmai frusztrációkból fakadó feszültséget, a férfi nem fogja úgy érezni, hogy "házon kívül" kell megerősítést keresnie - hangsúlyozta Erdei főorvos. Az ötvenes évek másik jellegzetes problémája az életmódjuknak a szexuális kapcsolatukra gyakorolt hatása. A sokéves dohányzás, alkoholizálás, családi és munkahelyi "vezetői" feszültségek, a rendszertelen életmód, a pihenés, a békés együttlét hiánya, az ilyenkor már lassan-lassan jelentkező betegségek a libidó csökkenését, illetve a kialakuló neurózisok miatt, a szexuális aktivitás csökkenését eredményezik.

E kérdéskörben külön kell szólni a férfiak úgynevezett "merevedési zavaráról" - az erectilis diszfunkcióról (ED). Az orvosi megfogalmazás szerint a kielégítő szexuális aktivitáshoz elégséges merevedés elérésének és/vagy fenntartásának tartós képtelensége. Az erectilis diszfunkció szakkifejezés sokkal pontosabban tükrözi ennek a szexuális problémának a lényegét, komplexitását, mint a bántó-sértő impotencia elnevezés.

A jelenlegi legmegbízhatóbb információk az erectilis diszfunkcióról az Amerikai Egyesült Államokban végzett vizsgálatok adatain alapulnak. Az úgynevezett "Massachusetts férfiöregedési vizsgálat" adatai azt mutatják, hogy a 40 éves korú férfiaknál 40 százalék, az 50 éves korú férfiaknál 50, a 60 éves korú férfiaknál 60 százalék az erektilis diszfunkció előfordulási aránya. Ezen adatok szerint tehát az ED körülbelül 25-30 millió férfit érinthet az USA-ban.

Az általános orvosi problémára eddig csak minden huszadik páciens kapott orvosi segítséget, hisz korábban sok orvos a saját tapasztalatlansága vagy saját szexuális gondjai miatt maga is kényelmetlenül érezte magát, ha e témáról kellett betegével beszélgetnie. Ez az egyik oka annak, hogy régebben a legáltalánosabb kezelés a beteg megnyugtatása, vagy jobb esetben aphrodisiacum (nemi vágyat fokozó szer) adása volt.

Most, hogy a különböző médiában nap mint nap találkozunk az ED kezelésének lehetőségeivel, továbbá, hogy az 55 év feletti férfilakosság száma - az utóbbi évtizedben - növekszik és azzal, hogy az elmúlt években az erektilis diszfunkció kezelésében drámai változás történt, mind az andrológus-szexológusok, de a háziorvosok, a belgyógyászok, a pszichiáterek számíthatnak arra, hogy az addig "csendben szenvedő" férfiak a most piacra került impotenciaellenes szerek megjelenésének hírére, a gyógyulás reményében, egyre többen keresik a szakembereket.

A nagy kérdőjel az, hogy az orvosok mennyire vannak felkészülve a problémával küzdők kérdéseinek megválaszolására, az egyénre szabott legjobb kezelési metodikák megválasztására. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy egyetlen gyógyszer vagy műtét sem alkalmazható minden esetben, sőt, olykor annak komoly ellenjavallatai vannak.

A szakszerű orvosi tájékoztatás nélkülözhetetlen a páciens számára, mert így lényegesen könnyebben elfogadható a betegségtudat, ha ismeri, hogy nem egyedi, nem rendkívüli betegség tünetéről, hanem az esetek nagy részében a fiziológiai öregedés egyik jeléről van szó.

Másrészt rendkívül pozitív a gyógyítási perspektívák megismertetése, ugyanis a kedvező kilátások, az elérhető és a már megtapasztalt sikerek pozitívan hatnak a beteg és az orvos együttműködésére, a gyógyulás folyamatára. A téma fontos azért is, mert sok ED-vel küszködő páciens nem osztja meg a problémával kapcsolatos érzéseit senkivel és ezért magányosnak és elszigeteltnek érzi magát. Tehát a tisztázatlan testi-lelki panaszok mögött az orvosnak gondolnia kell az ED-re. Másrészt a betegnek éreznie kell, hogy az orvos ezzel a problémával is hatékonyan tud foglalkozni, gondjaira-bajaira közösen megoldást fognak találni.

Dr. Erdei Károly osztályvezető főorvos véleménye szerint az ED terápiás palettája szélesedésének andrológiai jelentőségét már látni, azonban társadalmi összefüggéseit valószínűleg most még elképzelni sem tudjuk. Ezen új szerek, eljárások nagyobb fontossággal bírnak a betegek élete, életminősége szempontjából, mint azt akár a legjobb empátiával megáldott orvos gondolná, amíg ezzel a "drámai élménnyel" ő maga is nem szembesül. Az évekkel korábban szerzett tapasztalatok alapján a témában pionírként élenjáró amerikai orvosok úgy vélik, hogy kevés olyan hálás és jótékony területe van az orvostudománynak, mint az erectilis-működés helyreállítása. A sziporkázóan szellemes és maróan őszinte Groucho Marxot időskorában írta: "Éppen egy díjátadásra készülök, majd telt ház előtt lépek fel a Carnegi Hallban. Azután Franciaországba hajózom, mert kitüntet a francia kormány, de ezt mind-mind odaadnám egyetlen erectióért"

urológia, andrológia, szexualitás, erekció, merevedés

2007-11-20 13:44:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop