Hirdetés

Érdekességek a spermiumokról

Néhány érdekes és talán kevéssé ismert tény a spermiumokról.

ondó, ondósejt, spermium |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Pixabay

A rendellenes hímivarsejt a normális

Az egyszerre kilövellt spermiumok 90 százaléka deformált. Két feje van vagy két farka, túl nagy vagy túl kicsi feje, és a hibák sorát lehetne még folytatni. Ez az ár, amit a monogámiáért kell fizetni. Azoknál a fajoknál, ahol egy időben több hím hímivarsejtje található a nőstényben, a spermiumok sokkal jobban hasonlítanak egymásra.

Fél teáskanál

Ennyi egy jellemző ejakulátum mennyisége. Nem sok, de általában megteszi, amit elvárnak tőle. Vagy amitől félnek…

A hímivarsejtek sisakot viselnek

A sejtek csúcsán található ovális kemény sisak neve akroszóma. Ebben található a petesejt burkának emésztéséhez szükséges anyag. Ezt akkor bocsátja ki, amikor a spermium a petesejthez tapad. A keletkezett résen a hímivarsejt behatol a petesejtbe, célba juttatva a genetikai anyagát.

Hímivarsejt és az ondó

A hímivarsejteken kívül a folyadék tartalmaz még a prosztatából és az ondóhólyagból származó anyagokat is. Ez utóbbi nyuszifül alakú puha tömlő, és a húgyhólyag hátsó falánál található.

A hímivarsejteknek energiára is szükségük van a farkuk mozgatásához, ezt az ondóhólyag által kiválasztott gyümölcscukorból nyerik. A prosztata termeli azokat a vegyi anyagokat, amelyek az ondót cseppfolyóssá teszik, amint bekerült a nő testébe. E nélkül a spermiumok képtelenek volnának a mozgásra.

Elég egy here is

Ha valamilyen okból valaki elveszíti az egyik heréjét, a másik általában elég ahhoz, hogy gyermeke lehessen az illetőnek. Az egyik híresség, aki bizonyíthatja ezt, Lance Armstrong. Rákos megbetegedés miatt egyik heréjét elvesztette, de azóta öt gyereket nemzett. Igaz, hármat lefagyasztott ondóból, de kettőt, állítása szerint, természetes úton.

200 millió vetélytárs

A női petesejt megtermékenyítéséhez egyetlen hímivarsejt elég, de erős a verseny ezért a megtiszteltetésért, az átlagos ejakulátum mintegy 200 millió hímivarsejt sejtet tartalmaz. Jó szerencsét!

Folyamatos üzem

A nőknek már születésükkor megvan az összes petesejtjük, de a férfiak életük végéig minden nap termelik a hímivarsejteket. Ahogy a férfi öregszik, lehet, hogy kicsit lomhábbak lesznek hímivarsejtjei, a DNS kicsit töredezettebb, de a termelés nem áll le.

Aprócska sejtek

A hímivarsejt szabad szemmel nem látható, mérete 50 mikrométer körül van, de ezt kompenzálja a mennyiség.

Az ondónak védelemre van szüksége

Eleinte a hímivarsejt is hasonlít a többi sejthez, de mire elhagyja a heréket, csak fele annyi DNS-e van, mint a szervezet többi sejtjének. Ez az oka annak, hogy az immunrendszer „szemében” gyanúsnak tűnik. A herékben speciális sejtek szögesdrótként veszik körül és védik az immuntámadástól a hímivarsejteket.

A mozdulatlan hímivarsejt is képes a megtermékenyítésre

Az úszásra képtelen sejtek sem haltak még el. A mesterséges megtermékenyítésnél a technikusok egy üvegcső segítségével helyezik a hímivarsejtet a petébe, és a folyamat során gyakran sérül a hímivarsejt farka. Ez azonban nem számít, a lényeg a genetikai állomány.

Merre, hová?

A legtöbb ondósejt hímivarsejtnek nehezére esik egyenes vonalban, előre úszni. Csak forog körbe-körbe vagy sodródik az árral. De mivel oly sokan kezdik meg az utazást, sokan is érnek célba, annak ellenére, hogy a petevezetékben apró szőrsejtek épp az ellentétes irányban mozognak. Láttak már lazacot árral szemben úszni? Akkor el tudják képzelni.

Napokig élnek

A hímivarsejtek a nő szervezetében akár 2 napig is élnek.

A páratlan Y

Amikor a hímivarsejt egyesül a petesejttel, a kromoszómák DNS-szakaszokat cserélnek, azaz mindegyik a papa és a mama DNS-ének a keveréke lesz. Kivétel az Y kromoszóma, amelynek nincs megfelelője a petesejtben, tehát lényegében változatlan formában öröklődik tovább apáról fiúra.

A herezacskó, mint termosztát

A herezacskók néhány fokkal hűvösebbek a normál testhőmérsékletnél, ez szükséges ugyanis az egészséges hímivarsejtekhez. Az ideális hőmérséklet eléréséhez segítenek a fűtőcső-szerű erek, amelyek elvonják a hőt, valamint a herezacskó izmai, amelyek szükség szerint fel és le mozgatják a heréket.

Ha a férfi keresztbe rakja a lábát, a herék hőmérséklete megemelkedik, csakúgy mint a sportalsó viselésekor. Apa lesz azonban azokból is, akik szeretnek keresztbe tett lábbal ücsörögni, mint ahogy a termékenységet sem fokozza a boxeralsó viselése.

Két hónap alatt készül el

Mint mondtuk, hímivarsejtek állandóan termelődnek, de ezt úgy kell elképzelni, mint egy szerelőszalagot, amelyről ugyan folyamatosan gördülnek le a sejtek, az elkészültükhöz két hónap szükséges.
ondó, ondósejt, spermium

2023-10-17 23:35:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop