A here anatómiája

A herék a hasüregben fejlődnek és születéskor jutnak a lágyékcsatornán keresztül a külvilágba.

here, anatómia | A férfi nemi szervek és betegségeik 1997 ;   SubRosa Kiadó | Romics, I.
A here szilva nagyságú páros szerv; a herék a herezacskóban foglalnak helyet, mert a spermium fejlődése és funkcióképessége nem tűri a testen belüli hőmérsékletet.

A rugalmas tapintatú here oldalt kissé nyomott. Az ellipszis alakú herék "előrefelé" állnak. A here hátsó élén fut a mellékhere. A mellékhere feje a here csúcsára fekszik rá. Fentről, tehát a fejtől indulva lefelé követhető a mellékhere teste, folytatódik a farokban, majd az ondóvezetékbe megy át, amely a prosztatába torkollik. A mellékhere feje kapcsolódik a heréhez.

A here makroszkópos szerkezetében látható, hogy a here lebenyekre van osztva. Ezekben a lebenyekben szabálytalanul összegöngyölt csövecskék vannak, amelyek végül a here egy pontján találkoznak és rövid, egyenes csatornácskákba mennek át. A csövecskék belső falában több rétegben helyezkednek el a spermiumok.

Más típusú sejtek a here másik funkcióját, a hormonképzést végzik. Hormonképzés történhet spermiumképzés nélkül is. A spermiumok hosszú érési, növekedési folyamat során lesznek funkcióképesek. A spermium morfológiája jól ismert. Fej-, nyak- és farokrészből áll. A spermiumok egy jelentős részének morfológiai károsodása van, és ennek nagy a variációja. Látszólag normális alakú spermiumok is lehetnek mozgásképtelenek, vagy mozgásuk tökéletlen, nem célirányos.

| here, anatómia
2007-11-08 18:30:53


Érdekességek a spermiumokról

Néhány érdekes és talán kevéssé ismert tény.


Előrelépés a prosztatarák diagnosztizálásában

Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus - több paraméterre kiterjedő - MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb diagnózisában.


Emlőrák férfiaknál

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, és agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél. Még mindig nem közismert, hogy nem csak a nőket érintheti ez...


Tenyésztett hímivarsejtek

Őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre kínai kutatók, módszerük idővel a férfi meddőség megoldásához vezethet. A Cell Stem Cell című amerikai szakfoly...


A kemikáliák meddőséget okozhatnak

Több iparilag fejlett országban kimutatható mértékben csökkent a fiatal férfiak spermium száma, amit a vegyszerek széleskörű használatával magyaráz a tudomány - ezt ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^