Hirdetés

Ami a férfiakat zavarhatja - 2. rész

Folytatjuk a felsorolást a férfiak életét gyakran megkeserítő testi problémákról, amelyekre általában létezik egyszerű megoldás.

BPH, kopaszság, szájszag, libidó, izzadás, rozácea, bélgáz |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.


Színvakság

A színvakság inkább a férfiak gondja. A színvakok nem teljesen fekete-fehérben látják a világot, hanem a vöröset nem tudják megkülönböztetni a zöldtől. Nem javítható, de a legtöbben megtanulnak ezzel együtt élni.

Horkolás

Gyakoribb a férfiaknál, és tönkreteheti a partner álmát. Ettől eltekintve a legtöbb esetben nem ártalmas a horkolás, néha azonban súlyos problémát, ún. alvási apnoét jelez. Keressük fel az orvost, ha nekünk vagy bárki másnak gondot okoz a horkolás.

Böfögés

Egyes kultúrákban kifejezetten az ebéd elismerésének számít, máshol illetlenség. A böfögés étkezés után teljesen normális, mert így szabadul meg a szervezet a lenyelt levegőtől. Ha túlságosan gyakran előfordul és más jelenségek – émelygés, hasfájás – is kíséri, emésztési problémát jelezhet, forduljunk szakemberhez.

Bélgázok

Nincs még egy olyan testi funkció, amellyel ennyit tréfálkoznának az emberek. Igaz, a hang és a szag kínos lehet, de a bélgázok távozása teljesen veszélytelen. A legtöbb embertől napi 6-20 alkalommal távoznak a gázok. A sör, a szénsavas italok, a bab és több gyümölcs és zöldség felfúvódást okoz.

Testszag

Ha valaki keményen dolgozik vagy edz, természetes, hogy erős testszaga lesz. A bűnös nem az izzadás, hanem a nedves bőrön fellehető baktériumok. Rendszeres, szappanos tusolással és dezodor használatával megelőzhető a testszag. Ha nem múlik, kerülni kell a fokhagymás, hagymás és fűszeres ételeket.

Rossz lehelet

Egyes ételek elfogyasztása és dohányzás után megszokott dolog a kellemetlen lehelet, de leggyakrabban baktériumok okozzák. Fogmosásnál ügyeljünk arra, hogy a nyelvünket is lekeféljük. Ha ez nem lenne elég, keressük fel a fogorvost és az orvost. Az okok közt szerepelhet fogínybetegség, szájszárazság és savas reflux.

A nemi élet zavarai

A férfiak nem szívesen beszélnek szexuális problémáikról, de közel egyharmaduknak gondjai vannak a nemi működéssel: csökkenő libidó, korai magömlés vagy erekciós zavar. Az erekciós zavar (ED) kockázati tényezői a diabétesz, a szívbetegség, egyes idegrendszeri zavarok, dohányzás, keringési elégtelenség és bizonyos gyógyszerek. Forduljunk orvoshoz, ha a nemi életünkkel gondok vannak.

Halláscsökkenés

Ez a kellemetlenség is a férfiakat sújtja gyakrabban, mint a nőket, amihez hozzájárulhatnak a zajos munkahely is, gondoljunk csak a bányászokra, az ácsokra vagy a katonákra. A fülnek minden erős zaj árt, a fülhallgatóval hallgatott hangos zene is. Óvjuk fülünket a munkahelyen füldugóval, és ne hallgassunk 85 decibelnél hangosabban zenét.

Prosztata megnagyobbodás

A ráncok és a szürke halánték mellett ez is a korosodó férfiak egyik gondja. Orvosi neve jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH), a húgycső melletti mirigy megnagyobbodása. A 75 fölötti férfiak felét érinti. A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, ami gyakori vizelést vagy vizelési ingert vált ki. Szakember segítségével a probléma mértéke csökkenthető.

Kapcsolódó cikk:
Ami a férfiakat zavarhatja - 1. rész


BPH, kopaszság, szájszag, libidó, izzadás, rozácea, bélgáz

2016-06-27 21:10:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop