Hirdetés

A férfiak inkontinenciájáról

Az inkontinencia, a vizelet visszatartás nehézsége nem csak a nők problémája. Becslések szerint a panaszosok legalább egynegyede férfi.

férfi, inkontinencia, prosztata, hiperaktív hólyag |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A férfiaknál a gondot igen gyakran a megnagyobbodott prosztata vagy prosztataműtét utáni állapot okozza, de lehetnek más okok is. A férfiak ráadásul általában kevésbé tájékozottak, és nehezebben viselik a fizikai, társadalmi és érzelmi kihívásokat is.

Több mint csupán a vizeletürítés utáni pár csepp

A mondás szerint bármit tesz is a férfi, az utolsó csepp úgyis az alsónadrágba megy. A gyakori és túlzott mennyiségű vizeletcsepegés azonban nem normális.

Gyakori jelenség

Amerikai statisztikák szerint a 15-64 éves férfiak 2-15 százaléka, a 60 felettiek 5-15 százaléka szenved inkontinenciában. A leggyakoribb kiváltó ok a prosztataműtét, de állhat neurológiai rendellenesség, gerincsérülés vagy diabétesz is a vizelet-visszatartási nehézségek hátterében.

A túlsúly

Idősebb korban a hólyag működését szabályzó izmok gyengülnek, és a hízás további megterhelést jelent. Fokozhatja a kockázatot a dohányzás, a kemény italozás és a diabétesz is.

A prosztata betegsége is lehet kiváltó ok

Idővel szinte minden férfinál prosztata-megnagyobbodás jelentkezik, a prosztata beszűkíti a húgycsövet, és ez szivárgási inkontinenciát okoz. A prosztata eltávolítása is gyengíti a hólyag körüli kismedencei izmokat és idegeket.

A Parkinson-betegség és a stroke

Van, akinél a diabétesz, a stroke, a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex okoz inkontinenciát. Férfiaknál ráadásul gyakoribbak az autó- és motorbalesetek vagy a háborús sérülések is.

Férfiak számára tervezett termékek

Végre, nagy sokára a gyártók is rájöttek, hogy a férfiak anatómiája más, mint a nőké, így ma már kapható férfiak számára is egészségügyi betét, fehérnemű.

Műtéti lehetőségek

A súlyos stressz-inkontinencia esetén, amennyiben más terápiás megoldás nem jár sikerrel, a műtétet is fontolóra lehet venni. Léteznek többek közt implantátumok, pacemaker-szerű elektromos stimulátorok a hólyagműködés szabályozására.

Gyógyszeres kezelés

A férfiak inkontinenciára szedett gyógyszerek általában a mögöttes okot célozzák meg, például a megnagyobbodott prosztatát, vagy a neurológiai rendellenességeket. A hiperaktív hólyagra izomlazítókat javasolhat az orvos. Egyes antidepresszánsok is hatásosak lehetnek hólyagproblémákra.

Nem mindegy, mennyit iszunk

Műtés és gyógyszer nélkül is javulhatnak az inkontinencia tünetei a folyadékbevitel korlátozásával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy megkockáztassuk a kiszáradást. Segíthet az alkohol és a koffein, valamint a szénsavas italok fogyasztásának csökkentése is.

Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják a panaszokat

Ilyenek a vízhajtók, antihisztaminok és antidepresszánsok.

Ügyelni kell a bőrelváltozásokra is

A férfikanál több bőrproblémát okoz a vizeletcsepegés, mint a nőknél, ráadásul ők gyakran nem is figyelnek oda ezekre a tünetekre.

Kegel-gyakorlatok

Az ún. intimtorna, a medencefenék izmainak edzése nem a nők privilégiuma, hasznát vehetik a férfiak is.

Lelki tényezők

A férfiak számukra ismeretlen pszichés és érzelmi kihívásokkal szembesülnek, és az esetek többségében ezeket nehezebben viselik, mint a nők, akik hozzá vannak szokva például a betét viseléséhez.

Health.com
férfi, inkontinencia, prosztata, hiperaktív hólyag

2011-12-01 07:28:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop