A köhögés fajtái és a leggyakoribb okok

Bármi legyen is a köhögés oka, minden köhögés a légutak szabaddá tételére szolgáló védekező mechanizmus. Nem mindig lehet eldönteni, hogy mi okozza, de vannak azért az egyes fajtákra jellemző tünetek

köhögés, köhögés okai | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Váladékcsorgás a garat felé (felső légúti köhögési szindróma)

Lehet száraz vagy nedves a köhögés, amit allergia vagy nátha kiváltotta váladék okoz, mely irritálja az idegvégződéseket.
A köhögés éjszaka rosszabb, és ha allergia okozza, a szem viszketése és tüsszögés is kísérheti. Ha allergiára gyanakszunk, próbáljuk ki a vény nélkül kapható antihisztaminokat. Ha ez pár héten belül nem segít, keressük fel az orvost.

Kapcsolódó rovat:
A torok, garat, mandulák, gége betegségei


Asztma

Száraz köhögés, amely zörgő, sípoló hanggal járhat. Az asztmásoknak légútjai gyulladásban vannak, ez okozza a nehézlégzést.
Árulkodó jel még, hogy éjszaka vagy testmozgáskor súlyosbodik a köhögés, mellkasi szorítás, légszomj, fáradtságérzet is kísérheti.
Az orvos általában légzésfunkciós vizsgálatot készíttet (spirometria). Kétféle gyógyszerrel szokás az asztmát kezelni: gyorsan ható hörgőtágítókkal, és naponta alkalmazott, az állapotot karbantartó gyógyszerekkel.

Kapcsolódó rovat:
COPD, asztma, tüdőtágulás


GERD (reflux)

Száraz, görcsös köhögés. A refluxnál a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ez a krónikus köhögés második leggyakoribb oka.
Egyéb jellemző tünetek: lefekvéskor vagy evéskor súlyosbodnak a tünetek.
Röntgen és/vagy endoszkópos vizsgálat után a GERD-et savkötőkkel illetve gyomorsav elválasztást csökkentőkkel kezeik.

Kapcsolódó rovat:
Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek


COPD

Krónikus, ugató köhögés, sok váladékkal, különösen reggel. A krónikus obstruktív tüdőbetegség idült hörghurutot és tüdőtágulást jelent.
Egyéb tünetek: A köhögés a nap előrehaladtával enyhül, de különösen fizikai tevékenység végzésekor légszomj jelentkezhet, előfordulhat tüsszögés, fáradtság, mellkasi nyomás.
Az orvos általában légzésfunkciót vizsgál (spirometria, mellkasröntgen). Kezelése hörgőtágítókkal és belélegzett szteroidokkal történik. Fontos a dohányzás mellőzése. Súlyos esetben oxigénterápiára van szükség.

Kapcsolódó rovat:
COPD, asztma, tüdőtágulás


Gyógyszer mellékhatás

Száraz köhögés. A magas vérnyomás ellen alkalmazott ún. ACE-gátlókat szedők mintegy 20 százalékánál a gyógyszer köhögést okoz, amely a gyógyszer szedésének megkezdését követően néhány héten belül jelentkezik.
Ha a köhögés csak enyhe, lehet, hogy elég másik ACE-gátlóra váltani, de ha erős, jobb teljesen más típusú vérnyomáscsökkentőt kérni az orvostól.

Kapcsolódó rovat:
Gyógyszerek


Tüdőgyulladás

A kezdetben száraz köhögéssel pár nap múlva sárgászöld és/vagy piros foltokkal elszínezett váladék ürül.
Egyéb jellemző tünetek: láz, hidegrázás, légzési nehézség, fájdalom a belégzésnél és a köhögésnél.
Az orvos fonendoszkóppal meg tudja állapítani, hogy tüdőgyulladásról van-e szó, de elrendelhet röntgent és laborvizsgálatot is. Ha bakteriális eredetű, antibiotikum a kezelés, ha vírusos, csak a pihenés és köhögéscsillapítók, valamint a tyúkhúsleves a terápia.

Kapcsolódó rovat:
Tüdőgyulladás


Szamárköhögés (pertussis)

Erős, ugató köhögés, a végén sípoló belégzéssel. Az 1940-es években bevezetett oltások miatt a betegség igen ritkán fordult elő, napjainkban azonban sajnos fellendülőben van.
Egyéb tünetek: eleinte a megfázásnál tapasztaltakhoz hasonlók, orrdugulás, könnyezés, láz, köhögés, egy hét után azonban a köhögés erősödik.
Laborvizsgálatokkal mutatható ki, kezelése antibiotikumokkal történik.

Kapcsolódó rovat:
Szamárköhögés


Forrás: Health.com

| köhögés, köhögés okai
2016-01-20 21:37:15


A köhögés fajtái és a leggyakoribb okok

Bármi legyen is a köhögés oka, minden köhögés a légutak szabaddá tételére szolgáló védekező mechanizmus. Nem mindig lehet eldönteni, hogy mi okozza, de vannak azér...


A köhögés lassabban múlik el, mint ahogy az emberek gondolják

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy az emberek gondolják - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt é...


Köhögéscsillapítás

Ha por vagy váladék irritálja a torkunkat, köhögünk, így tisztítja ki a szervezet a tüdőt és a légcsövet. A nátha vagy az influenza okozta köhögés magától is elm...


A hideg víz tüdővizenyőt okozhat úszóknál

A hideg vízben történő megerőltető úszás életveszélyes mértékben felszaporíthatja a tüdőben a folyadékot. Amerikai orvosok három matróz esetében vizsgálták ezt...


Zihálás

A zihálás a légvételek alatt hallható sípoló, zenei jellegű hang, melyet a légutak részleges szűkülete okoz.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^