Hirdetés

A rejtélyes légiósbetegség

Az első "névadó" járványban 1976-ban a philadelphiai Fermont Hotelben, ­ ahol az amerikai háborús veteránok (légiósok) évi közgyűlésüket tartották ­ mintegy 200 megbetegedést és 29 halálesetet okozott a Legionella pneumophila nevű, addig ismeretlen baktérium. A fertőzés forrása a szálloda légkondicionáló berendezésének párásítását szolgáló víztartálya volt. A rendszerből ugyanis a kórokozó a kiáramló permettel a helyiségbe majd belégzéssel a szervezetbe jut.

Légionárius betegség, Legionárius betegség, Legionellosis, Legionella fertőzés, Legionella infectio, Légúti fertőzések, Légúti fertőzés, Légúti infectio |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

Az Egyesült Államokban a légiósbetegség évi esetszámát 45 ezerre becsülik, mintegy 6 ezer halálesettel. Néhány szórványos megbetegedésről hazai közlemények is beszámoltak.

A jellegzetes tüdőgyulladásos tüneteket a magas lázat és száraz köhögést, hasmenés, fejfájás, zavartság, lassult szívműködés, izomfájdalom kísérik. Az erős dohányzás és alkohol-fogyasztás hajlamosít a betegségre. Kezelésében bizonyos gyógyszerek biztos hatásúak, azonban a kezeletlen esetek halálozása nagy. Valószínűleg a légkondicionálók elterjedésével nálunk is számolni kell a betegség gyakoribb előfordulásával. Prevenciójában ma még csak egyetlen módszer ismert: a klímaberendezések vizét és tartályát fertőtleníteni kell.

A mostanában elterjedő új típusú, csak a levegő hűtését szolgáló berendezéseknél nem alkalmaznak páratartalom-szabályozást. A kisebb irodák és lakások klímaberendezései a fertőzés szempontjából nem jelentenek veszélyt.

V. Zs.

Légionárius betegség, Legionárius betegség, Legionellosis, Legionella fertőzés, Legionella infectio, Légúti fertőzések, Légúti fertőzés, Légúti infectio

2002-08-02 16:23:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop