Hirdetés

Zika láz – Oltóanyag?

Európai kutatók bejelentették, hogy antitesteket találtak, amelyek a zika vírust semlegesítik, felfedezésük megnyitja az utat a vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

antitest, zika vírus, oltóanyag, dengue láz |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok a zika vírust és a dengue lázat okozó vírust semlegesírették, "ez elvezethet univerzális oltóanyag kifejlesztéséhez" - írták a kutatók a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az antitestek nagy fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel azért, hogy felismerje és blokkolja a szervezetbe került baktériumokat és a vírusokat. Egy adott antigénhez kötődnek, azaz minden antigénhez csak az ellene képződött antitest kapcsolódik. Az antitesteket az immunrendszer B-sejtjeiből származó plazmasejtek termelik és választják ki.

A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakemberei, akik régóta kutatnak a dengue vírust semlegesíteni képes antitestek után, tanulmányukba bevonták a zikavírust is. A két vírus ugyanis hasonló. Mindkét vírust ugyanazok az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok terjesztik, és mindkét vírus a flavivírusok családjába tartozik, csakúgy, mint a sárgaláz és a nyugat-nílusi vírus.

A tudósok kiválasztottak két EDE antitestet, amelyek képesek a dengue vírus semlegesítésére és felfedezték, hogy közülük az egyik különösen hatékony a zika vírus semlegesítésére. Sikerült megtalálni azt a pontos helyet, ahol a zika vírust körülvevő fehérjéhez tudják ezt az antitestet kapcsolni és felfedezték, hogy az antitest ugyanúgy működik, mint a dengue esetében.

A felfedezés bejelentése egybeesik egy másik tanulmánnyal, amelynek készítői megállapították, hogy dengue vírus általi korábbi fertőzés súlyosbítja a zika fertőzés hatását.

Brit, francia és thaiföldi kutatók laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy zika vírus a szervezet védekező képességét "trójai falónak" használja, ezáltal észrevétlenül juthat be az emberi sejtbe, ahol aztán gyorsan replikálódik. "Ez lehet az oka annak, hogy a jelenlegi zikajárvány ilyen súlyos, és annak, hogy olyan térségekben ütötte fel a fejét, ahol a dengue láz elterjedt" - hangoztatta Gavin Screaton, a londoni Imperial College professzora.

A dengue láz az elmúlt évtizedekben drámai mértékben terjedt el: évente mintegy 390 millió megbetegedést okoz globálisan, amelyből 96 millió súlyos lefolyású az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint. A világ lakosságának 40 százaléka él olyan térségekben, ahol nagy a fertőzés kockázata. Brazíliában a dengue láz elterjedt betegség, idén az átlagosnál több megbetegedést jelentettek a brazil hatóságok. A zika vírus a világ 60 országában és térségében fertőz.

antitest, zika vírus, oltóanyag, dengue láz

2016-07-01 18:37:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop