Újabb zikavírussal fertőzötteket jegyeztek fel Angolában

Két újabb, zikavírussal fertőzött beteget jegyeztek fel Angolában - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

"Egy kisfejűséggel született csecsemőről és az anyjáról van szó", akik a fővárostól, Luandától 60 kilométerre található Bengo tartományban élnek - közölte Hernando Agudelo, a WHO angolai képviselője.

"A mikrokefáliás eset azt jelzi, hogy a vírus több mint kilenc hónapja fertőz Angolában" - tette hozzá.

Az angolai egészségügyi hatóságok két másik esetet is feljegyeztek az elmúlt hónapokban. Egy Angolán átutazó francia, valamint egy luandai férfinél fedezték fel a vírust.

Az egyiptomi csípőszúnyog csípésével, valamint a legújabb kutatások szerint nemi úton is terjedő zikavírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta 73 országban regisztráltak megbetegedéseket. A magzati korban kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó vírus főként Latin-Amerikában, azon belül is Brazíliában fertőzött meg sokakat. A WHO 2016 februárjában "globális közegészségügyi vészhelyzetet" hirdetett a vírus terjedése miatt, amelyet végül novemberben oldott fel.

| zikavírus, zikaláz, kóros kisfejűség, mikrokefália
2017-02-04 19:37:32


A zika fertőzés minden tízedik magzatnál fejlődési rendellenességet okoz

A zika fertőzés minden tízedik magzatnál fejlődési rendellenességet okoz - állapították meg az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói j...


Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.


Újabb zikavírussal fertőzötteket jegyeztek fel Angolában

Két újabb, zikavírussal fertőzött beteget jegyeztek fel Angolában - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.


Zikaláz – antibiotikum?

Antibiotikummal sikeresen állították meg magzati agysejtek laboratóriumi tenyészetében a zikavírus fertőzést. A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói olyan a...


Születés után fejlődött ki a csecsemőknél a zika-szindróma

Normális fejkörmérettel született 13 csecsemőnél 11 esetében kisfejűség fejlődött ki néhány hónappal a születés után Brazíliában. Ez az első alkalom, hogy szül...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^