Hirdetés

A zika fertőzés minden tízedik magzatnál fejlődési rendellenességet okoz

A zika fertőzés minden tízedik magzatnál fejlődési rendellenességet okoz - állapították meg az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói jelentésükben.

zika, zika fertőzés, magzat, fejlődési rendellenesség, mikrokefália, kisfejűség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az egykor mérsékelt hatásúnak elkönyvelt, szúnyogok által terjesztett vírusról a 2015-ben Brazíliában kitört és az amerikai kontinensen gyorsan továbbterjedt járvány nyomán derült ki, hogy súlyos agykárosodást okozhat a magzatoknál, illetve mikrokefáliával (kisfejűséggel) járhat. Közeledik a melegebb időjárás, és vele az új szúnyoginvázió, ezért a megelőzés kulcsfontosságú az anyák és kisbabáik védelmében.

A zikavírussal megfertőződött kisbabák zika-szindrómával jöhetnek a világra, amely az agyi elváltozással, látási problémákkal, süketséggel és a végtagok mozgatásának zavarával járhat.

A kutatók az Egyesült Államok kontinentális területeiről és Puerto Ricót kivéve minden további amerikai területről származó adatokat elemeztek. 1000 olyan kihordott terhességet vizsgáltak meg 2016-ban, amelynél valamilyen utalás volt a zika fertőzésre. A legtöbben a fertőzött területeken való átutazás közben kapták el a vírust. Az ezer esetből 51-nél - öt százaléknál - fordult elő hogy a babánál vagy a magzatnál egy vagy több fejlődési rendellenesség alakult ki.

A kutatócsoport 250 olyan nőt is vizsgált, akiknél bizonyítottan kimutatták a zikavírust. Ebből a csoportból minden tízedik magzatnál előfordult születési rendellenesség. Azoknak a várandós nőknek, akik a terhesség első trimeszterében kaptak fertőzést, 15 százalékban fejlődési rendellenességgel a gyermekük.

A jelentés kiemelte, hogy a fertőzésnek kitett csecsemők közül négyből háromnál nem készült agyi MRI felvétel, ezért akár jelentősen alá is becsülhetik a vírus hatását,

zika, zika fertőzés, magzat, fejlődési rendellenesség, mikrokefália, kisfejűség

2017-04-08 20:51:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop