Hirdetés

Láthatatlan fenyegetés - a nyugat-nílusi vírus rettegésben tartja New York városát

NEW YORK, USA - New Yorkot a rémület hatja át. Ezúttal nem a nyári hőségtől szenved a város, hisz a hőmérséklet az idén szokatlanul kegyes volt, nem is a bűnözési hullám újabb fellángolásáról van szó. Akkor miért retteg mégis mindenki annyira, hogy lezárták a Central Parkot, az anyák nem engedik utcára a gyerekeiket és a gyerekek nyári táborozásait is egyik napról a másikra lemondják?

vírus, nyugat-nílusi, szúnyog, Infectio, Fertőzés |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Usborne, D.

Azért félnek, mert egy láthatatlan ellenség, amely már hónapok óta kerülgeti a várost, hirtelen úgy tűnik, lecsap lakóira. Olyan az egész, mint egy sci-fi forgatókönyve, amelyben az idegenek megtámadják Manhattan lakóit, ám ez a fenyegetés nem kitalált történet. Egy szúnyogok által hordozott betegségről van szó, a nyugat-nílusi vírusról. Ha az ember megfertőződik, agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást kaphat. És ha idős, gyenge fizikai állapotban van vagy nagyon fiatal, akár meg is halhat.

A város legalább ez alkalommal többé-kevésbé fel van készülve, nem úgy, mint az elmúlt nyáron, amikor a vírus először megjelent. Mivel a nyugati féltekén eddig még soha nem fordult elő, New York pánikba esett. Azonnal elindítottak egy rovarirtó kampányt. Helikopterekről permetezték a várost egy malathion nevű vegyszerrel, amelyet egyes tudósok rákkeltőnek tartanak. Mire eljött az ősz és elmentek a szúnyogok, heten meghaltak, 62 továbbinál mutatkoztak a fertőzés tünetei, többek között az agy duzzanata.

A járvány kitörése azonban sok kérdést nyitva hagyott. Hogyan lehetséges, hogy egy vírus, amelyet addig kizárólag Kelet-Afrikában, a Közel-Kelet egyes részein és Dél-Európában észleltek, elkerült idáig? (1937-ben fedezték fel az ugandai Kelet-Nílus tartományban dolgozó virológusok.) Voltak, akik egyenesen bioterroristák támadására gyanakodtak.

Most már tudjuk, hogy sokkal valószínűbb, hogy teherszállító hajóval hurcolták be egy szállítmány gyűjtők számára érkezett egzotikus madárral.

A legtöbb New York-it viszont az aggasztotta, hogyan lehetséges, hogy az ő betonból készült és légkondícionált környezetüket, a hermetikusan lezárt élelmiszereiket ilyen támadás érhette?

Ez egy emberi világváros, emberek működtetik. Itt nincsenek kígyók, sem malária, sem földrengés, sem vulkánkitörések. Az a tény, hogy a vírust nyugat-nílusinak nevezték és Afrikából érkezett, csak még talányosabbá tette a dolgot. Hol is van az az Afrika egészen pontosan?

A város vezetői abban az egy dologban voltak teljesen biztosak, hogy a vírus az idén nyáron visszajön. A fertőzött szúnyogok átadják a vírust a petéiknek. Ha eljön a tavasz, a peték kikelnek, és a vírus ismét itt fog majd garázdálkodni. Új akciótervet kellett kidolgozni tehát a vírus fékentartására. A csatornákon gallonszámra eresztették le a rovarölőszert. Tömegesen szereztek be lárvákat fogyasztó halakat és a víztárolókba engedték őket. Csirkéket telepítettek a város köré mint őrszemeket, hogy észlelni lehessen a vírust már az első megjelenésekor, a csirkéktől ugyanis hetente vettek vérmintát. Mert ugyan a szúnyogok a vírusgazdák, ők adják át az embereknek, de a madarak is hordozói lehetnek a vírusnak.

Közben kidolgozták az újbóli permetezés haditervét. Szövetségi környezetvédők nyomására a New York-i polgármester, Rudy Giuliani elrendelte, hogy amennyire csak lehetséges, az irtást ne helikopterről, hanem a földről végezzék az idén. A malathiont is felcserélték két, valamivel kevésbé toxikus anyagra, márkanevükön az Anvilra és a Scourge-ra. Fő hatóanyaguk a sumithrin, a krizantém természetes rovarölő anyaga.

Végül is kiderült, hogy a csirkéknek nem sok hasznát lehet venni. Megtették dolgukat a döglött varjúk, amelyeket New York legdélibb megyéjében, Staten Islandon találtak. A néhány héttel korábban talált madarak vírushordozók voltak, és az emberek azonnal megkongatták a vészharangot. Nem sokkal később a város körül még a tavasszal elhelyezett 120 csapda közül néhányban fertőzött szúnyogtetemeket találtak. Az elmúlt héten Staten Islandon és a külvárosokban teherautókról permeteztek.

Hétfőn jött a hír, hogy a Central Park déli részén elhelyezett csapdában fertőzött galambokat is találtak. Giuliani azonnal összehívott egy sajtóértekezletet, a polgármester olyan volt, mint egy hadvezér a csata előtt. Komor arccal mutogatta az újságíróknak a térképeket és a grafikonokat. Két üzenete volt: csak semmi pánik, és hogy  ezt komolyan kell venni. Míg mindeddig nem jelentettek egyetlen fertőzést sem embereknél, ez volt az első eset, hogy magában Manhattanben találtak fertőzött rovarokat.

Giuliani két tűz közé került. Ha megtörténik a legrosszabb, és a halálesetek száma megegyezik a tavalyival, sőt túlszárnyalja azt, akkor a számára kiszabott politikai büntetés drámai lehet. De azzal is megvádolhatják, hogy túllihegte a dolgot, amikor bezáratta a Central Parkot, hogy teljesen végig lehessen permetezni.

És a Central Park permetezése még nem minden. Tegnap este Manhattan szinte minden négyzetméterére kirendeltek kamionokat, tartályaikban rovarölő szerrel.

Mindez túlzásnak tűnhet, ha belegondolunk, hogy 1:300 000 az esélye annak, hogy valaki nyugat-nílusi vírussal megfertőződik, még ha a járvány kitörésének epicentumában tartózkodik is. Giuliani bírálói a héten megjegyezték, hogy  tavaly 2600-an haltak meg influenzában New Yorkban, mégsem rendelte el a kötelező influenza elleni oltást.

A leghangosabbak azonban a környezetvédők, akik azzal érvelnek, hogy a vírus fertőzésénél sokkal nagyobb veszélyt jelent egy ilyen sűrűn lakott város permetezése. Ha a kevésbé hatékony rovarölőknél nem is áll fenn az a veszély, hogy rákkeltők lennének, a legtöbb egészségügyi szakember egyetért abban, hogy az asztmásoknál és az igen időseknél fulladást okozhatnak és bőrproblémákat is előidézhetnek.

"És ez a város csak folytatja ezeket a felelőtlen akciókat, anélkül, hogy teljesen felmérte volna a kockázatokat" - jelentette ki Kimberley Flynn, a New York-i környezetvédelmi törvénytervezet szakértő kutatója, a permetezés ellen panassszal élő csoportok egyikének tagja.

Kétségeinek adott hangot dr. Cheryl Frydman, a Mount Sinai Hospital professzora is.

"Engem az aggaszt, különösen a kisgyerekek miatt, akiknek az idegrendszere most van fejlődőben, hogy mit kell tenni, ha valakinek a piknikező asztalára kerül a szer a permetezés után? Nem olyan vegyszer, ami hisztériára kell hogy okot adjon, de mégis vegyszer, és "itt lóg a levegőben".

A New York-iak azonban nem estek pánikba. Amikor a rendőrség kivonult, hogy bezárás előtt kiürítse a Central Parkot, nem volt a kijáratnál tömörülés. Kedd reggelre az emberek visszatértek, talán valamivel kevesebb számban, mint általában. A Filharmonikusok is megtartották az elmaradt koncertet.

Annyi azonban bizonyos, hogy a feszültség benne van az emberekben. Tegnap vonattal utaztam, és az egyik utastársam felkiáltott: "Nézzék csak, nem egy szúnyog az ott?" Csak egy légy volt, de a fülkében utazóknak bizony jócskán felment a vérnyomása.

Megjelent: The Independent, London

vírus, nyugat-nílusi, szúnyog, Infectio, Fertőzés

2002-07-31 17:22:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop