Hirdetés

Egyetlen MERS-vírusos beteg 82 embert fertőzött meg Dél-Koreában

Egyetlen MERS-koronavírusos beteg 82 embert fertőzött meg Dél-Koreában a 2015-ös járvány idején - derült ki egy új tanulmányból, mely a vírus terjedését követte nyomon.

MERS, Middle-East Respiratory Syndrome, koronavírus |

MTI Hírek13 | MTI

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest (MERS) okozó koronavírus, amely tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, 2012 óta 27 országban okozott megbetegedést. Az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed, 30-40 százalékos a halálozási aránya.

Dzu Rieon Csung, a Szöuli Orvosi Egyetem kutatója és kollégái tavaly eredtek a koronavírus terjedésének nyomába, munkájukat a The Lancet brit orvosi hetilap friss száma ismertette.

Meglepte őket, ami az érintettek adatainak tüzetes átvizsgálásából kiderült: egy úgynevezett szuperfertőző páciens 82 embernek adta tovább a kórokozót.

Az első dél-koreai MERS-beteg egy 68 éves férfi volt, aki tavaly április 18. és május 3. között Szaúd-Arábiában járt. Május 17-én kereste fel a Szöuli Egyetem Samsung Egészségügyi Központját, másnap MERS gyanújával elkülönítették.

Előtte azonban már sok embert megfertőzött más kórházakban, amelyeket korábban keresett fel. Közöttük volt a "14-es számú páciens", egy 35 éves férfi. Ő végül szintén a Samsungban kötött ki, ott látták el május 27-én. Senki sem tudta, hogy a 14-es számú páciens korábban találkozott az 1-es számúval és elkapta tőle a vírust.

A 14-es beteg ezután - mindenekelőtt a klinika sürgősségi osztályán - a vírus tömeges fertőzését idézte elő.

A sürgősségi osztályon 1576 emberrel került kapcsolatba, közülük május 27. és 29. között 33 páciens, a klinika személyzetének nyolc tagja és 41 látogató fertőződött meg a MERS-vírussal.

A dél-koreai szakemberek a sürgősségi osztály zsúfoltságának számlájára írják a feltűnően sok fertőzést.

Két hónap alatt száznyolcvanhat betegnél mutatták ki a betegséget Dél-Koreában, harminchatan vesztették életüket a 2015-ös járványban.

MERS, Middle-East Respiratory Syndrome, koronavírus

2016-07-11 01:36:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop